Dr Ciric decembar 15, 2016 Nema komentara

fileri - lice - bore

Period od decembra do marta je najpopularniji u godini za neki od estetskih tretmana.

  • U praksi estetskih hirurga poznato je da se najveći broj operacija radi tokom zime.
  • U ovom periodu je dosta praznika, tako da se pitanje slobodnih dana lako rešava.
  • Oporavak nakon pojedinih tretmana nije preterano brz, te je kod nekih estetskih operacija potrebno vreme kako bi efekti bili vidljivi.
  • Zimi se manje znojimo, tako da se lakše podnesi period bez kupanja neposredno posle operacije, a odeća je takva da se mogu prikriti eventualne modrice i/ili otoci koji se zimi lako kamufliraju, rolkom, košuljom ili džemperom.
  • i do leta ima dovoljno vremena da sve legne „na svoje mesto“ i da izgledate najprirodnije moguće.

Estetska hirurgija podrazumeva proces ulepšavanja Vašeg fizičkog izgleda ali takođe i poboljšava Vaše samopouzdanje, a time i kvalitet Vašeg života.

U daljem tekstu možete se „bliže“ upoznati sa nekim od najpoznatijih estetskih tretmana danas:

Oči

Vrsta intervencije: blefaroplastika; uklanja višak kože koji daje utisak opuštenih kapaka. Posle deset dana spremni ste za izlazak u društvo.

Anestezija: daje se lokalna anestezija u trajanju od 30 do 60 minuta.

Postoperativni bolovi: reč je pre o neprijatnosti, pošto je to veoma osetljiv deo lica.

Oporavak: desetak dana; pojavljuju se hematomi zbog kojih teže otvarate oči; takođe, ne možete ni potpuno da ih zatvorite, pa se sluzokoža lakše suši.

Efekti: tragova zahvata i bora ima manje i manje su vidljivi već posle četiri dana; da bi se video konačan rezultat, potrebno je dve-tri nedelje, tokom kojih bi trebalo da nosite tamne naočare kada izlazite.

Šta ne smete činiti: nikako ne smete trljati oči; prvih dana nije preporučljivo ni čitanje niti gledanje televizije, korišćenje kontaktnih sočiva, šminkanje, nanošenje kozmetičkih preparata u zoni oko očiju.

Nos

Vrsta intervencije: rinoseptoplastika; obično se, osim estetskih problema, rešavaju i problemi disanja. Za mesec dana imaćete savršen nos.

Anestezija: operacija traje najviše dva sata, a potrebna je jedna noć oporavka na klinici. Daje se totalna anestezija.

Postoperativni bolovi: intenzitet bolova može biti srednji, a dostiže vrhunac u trenutku kad treba skinuti tampone, koji se koriste ako je potrebno modelirati nos i kožastu pregradu između nozdrva da bi se poboljšalo disanje.

Oporavak: pored tampona, koji se skidaju posle tri dana, osam dana se drže zavoji koji drže nos u čvrstom položaju, a posle deset dana nestaju modrice.

Efekti: posle mesec dana vaš nos izgledaće savršeno.

Šta ne smete činiti: prvih mesec dana nova struktura nosa je veoma krhka, pa ne treba nositi naočare i ne treba se baviti fizičkim aktivnostima.

Usne

Vrsta intervencije: da bi usne izgledale punije u gornju usnu se ubrizga biokompatibilni materijal, kolagen; alternativa su injekcije hijaluronske kiseline. Najbolje je, kažu stručnjaci, ubaciti sopstveno masno tkivo koje se uzima sa stomaka ili butina.

Anestezija: lokalna, za ambulantni zahvat koji traje oko 15 minuta.

Postoperativni bolovi: podnošljivi, uz malo leda i analgetika. Kod injekcija hijaluronske kiseline, koje se primaju triput godišnje, bol je vrlo jak, ali traje samo koliko i operacija – 15 minuta.

Oporavak: može se dogoditi da mikroinjekcija ošteti neki kapilar. Tada se stvara mali hematom koji nestaje za tri dana. Naduvenost usana može trajati i do sedam dana.

Efekti: posle deset dana imate sasvim nove usne. Posle šest meseci efekat počinje da se gubi, zbog resorpcije injekcije i tada treba primiti novu dozu.

Šta ne smete činiti: zaboraviti da stavljate led na usne. U prvih šest sati to je neophodno. Nemojte ničim mazati usta dok otok ne splasne potpuno. Ne brinite ako prvih dana imate utisak da u usnama imate strano telo – proći će.

Vrat

Vrsta zahvata: odstranjivanje podbratka, viška kože i/ili sala.

Anestezija: lokalna; intervencija traje sat-dva. Hirurg može da zadrži pacijenta 24 sata na klinici da bi posmatrao postoperativni tok.

Postoperativni bolovi: moguće vrlo neprijatne tegobe, od naduvenosti spoljnih delova vrata, do ukrućenosti centralnog dela; mogu da traju i nedelju-dve. Nekoliko meseci mogu se osećati žmarci u toj zoni.

Oporavak: na vrat se stavlja elastični zavoj koji se skida posle 48 sati, a u prva 24 sata treba ga što manje pomerati.

Efekti: ožiljci su odmah nevidljivi, jer se nalaze iza ušiju i pokriveni su kosom; posle tri nedelje možete da se vratite normalnom životu.

Šta ne smete činiti: prva nedelja je teška, ali odlučujuća i tada ne smete uopšte da se naprežete, pogotovu ne smete da istežete vrat. Pušenje je zabranjeno dve nedelje pre i dve nedelje posle operacije.

Grudi

Vrsta intervencije: veći obim obezbeđuje mamoplastika, ugrađivanje silikonskih proteza u dojke.

Implanti: – Ugrađujemo najkvalitetnije implatante ‘Mekgana’. Svaki je pojedinačno testiran u posebnim komorama. Razvlače se po nekoliko metara, sabijaju pod pritiskom i na njih se daje garancija.

Anestezija: totalna, intervencija traje sat-dva i podrazumeva dan ležanja na klinici.

Postoperativni bolovi: blagi, uz analgetike, kao kod upale mišića. Malo su jači ako se proteza ubacuje ispod grudnog mišića, što se praktikuje kod mršavih žena. Bolovi traju dva-tri dana. Dva meseca možete imati čudan osećaj težine u grudima i utisak da dodirujete tuđu kožu.

Oporavak: sedam dana se uzimaju antibiotici; zabranjeno je kupati se nedelju dana i baviti se sportom mesec dana; konci se skidaju posle 12 dana.

Efekti: prednost ove intervencije, kao i kod liposukcije, u tome je što se najbolje može sakriti da ste se operisali. Ako su vam pokreti oprezni, možete odmah izaći iz kuće; ožiljak brzo postaje gotovo nevidljiv.

Šta ne smete činiti: prva dva meseca treba biti oprezan u seksualnim odnosima (zabranjeno pipanje). Pacijent mora da se javi hirurgu ako oseti da dojke otvrdnjavaju i da poprimaju oblik tvrde lopte – možda telo odbacuje proteze i tada se operacija ponavlja.

Stomak

Vrsta intervencije: abdominoplastika eliminiše višak sala i kože i zateže stomačne mišiće.

Anestezija: totalna ili periduralna (pacijent je svestan, ali ne oseća bol); intervencija traje tri sata. Predviđena je hospitalizacija (24-48 sati). Rez se pravi iznad pubisa, u visini carskog reza, pa ga slip potpuno pokriva.

Postoperativni bolovi: blagi, uz analgetike; nešto jači ako hirurg ojačava zid stomaka intervenišući na mišićima. Pacijent se mesec dana teško kreće.

Oporavak: naoružajte se strpljenjem. Potrebno je sedam dana apsolutnog mirovanja, u polusedećem stavu. Dva meseca se nosi steznik, a obavezna je i dijeta.

Efekti: iz kuće može da se izađe posle dve-tri nedelje, ali svi napori i bavljenje sportom zabranjeni su tri meseca, koliko je potrebno i da se ožiljak izgubi.

Šta ne smete činiti: apsolutno mirovanje prvih sedam dana ne sme bukvalno da se shvati; steznik se skida samo radi kupanja.

Guza

Vrsta intervencije: liposkulptura bedara i guze i, eventualno, popunjavanje rupa.

Anestezija: lokalna ili periduralna; intervencija traje dva sata, nema hospitalizacije.

Postoperativni bolovi: pre je reč o neprijatnosti; spava se na stomaku tri-četiri dana i nije lako sedeti.

Oporavak: dve nedelje se nosi steznik. Ako imate kancelarijski posao, pošteda traje 7 do 10 dana.

Efekti: posle najviše mesec dana znaci operacije sasvim nestaju.

Šta ne smete činiti: strogo pridržavanje saveta lekara u vezi s položajem spavanja i sedenja.

Butine

Vrsta intervencije: liposukcija sala.

Anestezija: lokalna ili periduralna; totalna ako je salo staro i vlaknasto; hospitalizacija jedan dan.

Postoperativni bolovi: pacijent se oseća kao da ga je neko tukao po butinama; tegobe mogu da budu veće noću.

Oporavak: problemi obično traju 24-48 sati; steznici se nose dve nedelje; posle nedelju dana se prestaje s lekovima i može se istuširati.

Efekti: za mesec se ništa ne vidi; pacijentima se savetuje da ostanu dve nedelje u kući.

Šta ne smete činiti: nestanak hematoma zavisi pre svega od upornosti u nošenju steznika; fizičke aktivnosti se savetuju posle mesec dana; samomasaža se ne savetuje.

Plastična hirurgija Dr Bojan Ćirić
Online Kontakt forma https://www.drciric.com/kontakt
Zakažite termin kod dr Bojana Ćirića i dobićete odgovore na sva vaša pitanja od strane našeg stručnog tima u najkraćem mogućem roku.
Mobilni +381 65 30 66 989
Viber +381 65 30 66 989
WhatsApp +381 65 30 66 989