Dr Ciric januar 12, 2021 Nema komentara

Prenos masti, koji se naziva i ubrizgavanje masti ili transplantacija masti, hirurški je postupak kod kojeg lekar prenosi masnoću iz jednog dela vašeg tela u drugi. Hirurški cilj je povećati ili poboljšati područje u koje lekar ubrizgava mast. Postupak uključuje upotrebu liposukcije za izdvajanje masne masti, obradu masti, a zatim okretanje i ponovno ubrizgavanje prečišćene masti u željeno područje.

Prenos masti je prilično nova procedura koja svake godine raste u popularnosti, zbog prirodnih, lepih rezultata koje daje, kao i zbog različitih pogodnosti koje nudi.

Imate masne ćelije locirane svuda na vašem telu, ali nisu uvek tamo gde ih želite za lepe konture lica i tela.

Pojedinci koji nisu zadovoljni konturom i volumenom lica, dojki, zadnjice, kukova ili stomaka mogu da lekara prebace sopstvenu masnoću na ova područja i poboljšaju izgled oba dela.

Slika – Primer transplantacije sopstvenog masnog tkiva sa stomaka u zadnjicu

Prenos masti privlači široku publiku, jer je sama procedura minimalno invazivna i svestrana. plastični hirurg ga može koristiti da:

 • Popuni izgublji volumen i jedrinu lica
 • Poboljša oblik i veličinu zadnjice
 • Poboljša oblik i veličinu dojki
 • Poboljša oblik, veličinu i obim penisa
 • Popuni udubljenja u dojkama ili stomaku nastala usled prethodnih operacija ili trauma

Oblasti koje se često koriste za sakupljanje tj berbu masti, nazivaju se donorne regije,  uključuju bokove, stomak i butine. Te zone se smatraju „problematičnim područjima“ za mnoge pojedince i često imaju obilne masne džepove. Liposukcijom ovih zona smanjuju se problematična područja i poboljšava kontura tela. Pacijenti takođe zahtevaju injekcije transplantacije masti na druga područja, poput šaka, lica, dojki i zadnjice. Na primer, kalemljenje (transplantacija) sopstvene masti na licu može poboljšati izgubljeni volumen na usnama, obrazima, predelu oko očiju, liniji vilice i slepoočnica. Transplantacija masti na licu može se obaviti za dva sata u ambulantnim uslovima. Podmlađivanje ruku putem kalemljenja masti podrazumeva uklanjanje dela masti iz dela tela gde je suvišno i prenošenje na šake kako bi se nadoknadio izgubljeni volume i dobio mladalački izgled. Prenos masti takođe je postao nova tehnika u rekonstrukciji dojke. Tehnika koristi vaša tkiva za razliku od implantata za rekonstrukciju dojke.

Slika – Primer transplantacije sopstvenog masnog tkiva sa stomaka u grudi

Od 1990-ih plastični hirurzi pouzdano koriste presađivanje masti kako bi poboljšali i ulepšali  kozmetički izgled:

 • Lica
 • Dojki
 • Zadnjica
 • Bokova
 • Šake

U novije vreme, lekari su dokumentovali terapijske prednosti transplanracije masti u zarastanju ožiljaka i rana i sposobnost masti da popravi oštećenja tkiva dojke nakon terapije zračenjem. U 2017. godini Američko društvo plastičnih hirurga izvestilo je da su minimalno invazivne kozmetičke injekcije masti porasle za 13 procenata, a povećanje zadnjice i dojki korišćenjem grafikona masti poraslo je za 26%, odnosno 72%.

Istorijat transplantacije – prenosa sopstvene masti

Prva operacija prenosa masti datira iz 1893. godine kada je Gustav A. Neuber, nemački hirurg, transnplantovao masno tkivo u područje oko očiju iz potkože ruke kako bi ispravio atrofične ožiljke nastale usled infekcije kostiju (osteomijelitis). Uprkos dugoj istoriji kliničke upotrebe i evoluciji metoda transplantacije masti, ne postoji konsenzus o najboljoj metodi i dugotrajnosti rezultata, međutim, postoju principi ponovne implantacije masti formirani su na optimalnoj prokrvljenosti (vaskularnosti) na mestu primaoca radi povećanog preživljavanja masti.

Kako se izvodi postupak prenosa masti

Doktor bere masnoću s jednog dela vašeg tela, pere je i pročišćava, a zatim je pažljivo ponovo ubrizgava specijalno izrađenim tupim iglama u područja koja zahtevaju povećanje i oblikovanje. Možda će biti potrebno ponoviti postupak nekoliko puta da biste postigli željeni rezultat.

Prenos masti se u osnovi objašnjava u 3 faze:

1. Žetva tj. berba ćelija masnog tkiva pomoću liposukcije

Pacient će sarađivati sa svojim hirurgom o odabiru mestu za uklanjanje masti.  On  će mu ubrizgati lokalni anestetik u odabranu dobor regiju.. Zatim će napraviti mali rez na mestu gde će se masnoća ukloniti pomoću snage vakuma u špricu (liposukcija špricom –syringe liposuction). Za pažljivo izvlačenje masti koristi se umetnuta tupa kanila prikačenu na špricu, koristeći sterilnu tehniku. Za berbu tj. žetvu veće količine masnog tkiva koristi se metoda vibro liposukcija.

Vibro Liposukcija (PAL – Power Assisted Liposuction) podrazumeva usisavanje i skulpturiranje masnog tkiva tela pomoću specijalne vibrirajuće tanke tupe liposukcione kanile, povezane na vacum sistem,  uvedene u potkožno masno tkivo. Vibro Liposukciona kanila se može kretati vrlo precizno napred nazad, levo desno I polukružno. Pokretanje vibro kanile vrši vazduh preko specijalnog aparata (air assisted device). Uredjaj i tehnika mogu da olakšavaju napor hirurga i da poboljšaju odstranjivanje masnog tkiva. Ova tehnika je korisna za skupljanje (berbu) veće količine masnih ćelija sa neželjene regije pred njihovo preseljenje (transplantaciju) na željeno mesto npr zadnjica, grudi. Kao i kod svake tehnike važnije od same tehnike jeste hirurg koji je koristi kao i kvalitet tkiva pacijenta na kome se primenjuje.

2. Prečišćavanje, priprema za prenos i plasman ćelija masnog tkiva:

Kada Doktor  dobije dovoljno masti iz donatorske oblasti, obradiće je kako bi pripremio ćelije masnog tkiva za prenos u male špriceve ​​koje će koristiti za ubrizgavanje masti tj. transplantaciju. Moguće je korišćenje centrifuge tokom prečišćavanja, prečišćavanje putem sedimentacije tj taloženja ili postupak filtracije za uklanjanje nečistoća pre injekcije.

Slika – beskrvna apirirana mast u stanju emulzije bez krvi

3. Plasman – transplantacija – ćelija masnog tkiva:

Doktori će tada pripremiti određenu željenu  recipient  regiju tj. mesto za prijem transplantata. Umetnuće tupu kanilu ili iglu u mesto reza na mestu koje se uvećava i oblikuje. Ova specijalna tanka tupa igla se obično provlači i izlači  nekoliko puta iz područja koja treba uvećati I oblikovati. Svaki put kada povuku kanilu ili iglu, pažljivo polažu liniju paketa masnih tkiva u ravni prirodnog tkiva. Zatim ponavljaju ovaj postupak dok se ne postigne željena korekcija, stvarajući mrežu transplantovane, preseljene masti. Određeni hirurzi predlažu masiranje kalemljenih područja kako bi se dobila dobra kontura.

Slika – Sopstveno masno tkivo spremno za transfer

Drugi se oslanjaju na tehniku postavljanja za stvaranje prave konture. Nakon toka će hirurg postaviti sterilnu gazu sa elastučnim zavojem i postoperativni kompresivni odevni predmet preko mesta transplantacije. Izuzetak može biti regija lica.

Cilj hirurga je da vam svojim znanjem i umećem pomogne da postignete najprirodnije i najlepše rezultate i da učinite vaš postupak što ugodnijim i lakšim.

Kada treba uzeti u obzir transfer masti

Možda će vas zanimati transfer masti:

 • Ako želite dugotrajniju korekciju nego što pružaju privremeni dermalni filleri.
 • Ako imate područja lica koja izgledaju utonula i naborana
 • Ako želite da revidirate ožiljke
 • poboljšaje konturu tela,
 • podmladite lice i šake
 • popunite neravnine i udubljenja na telu
 • Za rekonstrukciju dojke
 • Za sakrivanje primetnih znakova postojanja implantata dojke
 • Za popunjavanje oblika i kontura u toku povećavanja i oblikovanja dojki sa implantatima
 • Za umereno povećanje i oblikovanje dojki bez implantata
 • Ako želite da dobijete punoću i jedrinu jagodica.
 • Ako imate duboke brazde koje se protežu od nosa do uglova usta
 • Ako imate linije i udubljenje između obraza i donjih kapaka
 • Takođe je uobičajena tehnika koja se koristi za poboljšanje usana.
 • Ako imate nezadovojavajući izgled i obim penisa za podebljanje penisa sopstvenim mastima
 • Takođe, prenos masti može pomoći u izglađivanju svih vrsta neravnina poput onih koje su posledica povreda ili loše izvedene liposukcije.

Potrebnu masnoću lekar dobija iz odabranih donor regija po pravilu ograničenom liposukcijom  kroz jedan ili nekoliko malih rezova. Obično se uzima sa unutrašnjeg dela butine ili stomaka.

Donor regija se nakon aspiracije po potrebi i dogovoru tretira ultrazvučnom, vasser i laser liposkulpturom u cilju dobijanja boljeg skupljanja kože i superorinijeg estetskog rezultata. Aspirirana mast se obrađuje centrifugiranjem, ispiranjem ili filtriranjem.

Rezultat je čisto tečno masno tkivo koje je spremno za injekciju. Tako dobijena mast se ubrizgava tamo gde je potrebno. Ravnomerno se raspoređuje u željeno područje preciznim ubrizgavanjem vrlo malih količina u vaša tkiva, tako da zdravo tkivo okružuje ubrizganu mast. Ovo osigurava da presađena masnoća ostane u kontaktu sa susednim tkivima koja je moraju opskrbiti hranjivim sastojcima i kiseonikom

Prednosti prenosa – transfera – ćelija sopstvenog masnog tkiva

Neke prednosti uključuju:

 • Rezultati prenosa sopstvenih masti su dugotrajni, prirodni, podmlađujući i sigurni
 • Autologna masnoća (iz vašeg tela) umesto sinteskih filera „dermalnih punila“, daje dugoročne rezultate, smanjuje šanse za alergijske reakcije na strane materije zamenom „slično za slično“
 • Prenošenjem masti osim volumenizacije postiže se podmlađivanje lica neinvazivnom tehnikom

Nedostaci prenosa – transfera – ćelija sopstvenog masnog tkiva

Neki potencijalni nedostaci uključuju:

 • Iako traje neuporedivo mnogo duže od najdugotrajnijih dermalnih filera, kratkoročno sagledavano, košta više (troškovi operacione sale, usluge operacionog tima, usluge anestezije, utrošak materijala i lekova itd)
 • Priprema masnog tkiva pre nego što se prenese je dugotrajna u poređenju sa instant primenom, u luer lock špricu upakovanih brendiranih filera (dermalni fileri)
 • Za uvećanje će vam možda trebati nekoliko sesija da biste postigli željeni cilj.

Iako je prenos masti tehnika koja pravilno upotrebljena daje lepe , mladalačke, privlačne rezultate i dobro funkcioniše za većinu pacijenata, ipak nije najbolja opcija za sve zainteresovane.

Idealni kandidati za prenos masti su oni koji žele da dobiju prirodan, mladalački suptilan volumen na jednom ili više delova tela, reoblikovanje i skulpturu siluete,  ili oni koji žele da podmlade svoje lice.

Da biste bili kandidat, morate imati dobro zdravlje. Morate imati dovoljno masti na donornim regijama za željeni oblik i obim prenosa. Takođe morate imati realna očekivanja od ove tehnike.

Transplantovano masno tkivo koje se primi na željenoj regiji može dobijati ili gubiti na volumenu kao i ukupna telesna masa. U slučaju drastičnog gubitka telesne mase iako izgleda da se transplantovano masno tkivo resorbovalo i nestalo, ono je tu i sa vraćanjem telesne mase dobija svoj predhodni volumen i jedrinu.

Plastična hirurgija Dr Bojan Ćirić

Slika – Dr Bojan Ćirić

Prirodan izgled cilj je svakog zahvata, a odlične rezultate definitivno je moguće postići bez da izgledate kao da ste bili na operaciji. Pritom je neophodna dobra komunikacija sa lekarom pre izvođenja samog zahvata.

Tehnike koje koristimo u našoj Klinici olakšavaju postizanje prirodnog, nehirurškog izgleda. Sav trud ulaže se u poboljšavanje izgleda pacijenta na što prirodniji način. Svaki zahvat potrebno je strogo prilagoditi izgledu pacijenta, njegovoj telesnoj građi, stilu života, kao i njegovim potrebama. U protivnom gubite prirodan izgled.

Naša je obveza posvetiti svoje hirurške veštine sa umetničkim pristupom i senzibilnošću kako bi zadovoljili specifične potrebe svojih pacijenata sa najboljim mogućim iskustvom i rezultatima operacije iz estetske i plastične hirurgije.

Plastična hirurgija Dr Bojan Ćirić pruža usluge iz oblasti estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije na najvišem nivou, uz stručno znanje i dugogodišnje iskustvo. Klinika je opremljena savremenom tehnologijom koja se primenjuje širom sveta.

Iza osoblja naše klinije je preko 38 godina internacionalnog iskustva u medicni i hirurgiji.

Ukažite nam i Vi poverenje, pozovite nas, a mi ćemo učiniti sve da budete zadovoljni svojim novim izgledom.

Online Kontakt forma https://www.drciric.com/kontakt
Zakažite termin kod dr Bojana Ćirića i dobićete odgovore na sva vaša pitanja od strane našeg stručnog tima u najkraćem mogućem roku.