Dr Ciric januar 12, 2021 Nema komentara

Prenos masti, koji se naziva i ubrizgavanje masti ili transplantacija masti, hirurški je postupak kod kojeg lekar prenosi masnoću iz jednog dela vašeg tela u drugi. Hirurški cilj je povećati ili poboljšati područje u koje lekar ubrizgava mast. Postupak uključuje upotrebu liposukcije za izdvajanje masne masti, obradu masti, a zatim okretanje i ponovno ubrizgavanje prečišćene masti u željeno područje.

Prenos masti je prilično nova procedura koja svake godine raste u popularnosti, zbog prirodnih, lepih rezultata koje daje, kao i zbog različitih pogodnosti koje nudi.

Imate masne ćelije locirane svuda na vašem telu, ali nisu uvek tamo gde ih želite za lepe konture lica i tela.

Pojedinci koji nisu zadovoljni konturom i volumenom lica, dojki, zadnjice, kukova ili stomaka mogu da lekara prebace sopstvenu masnoću na ova područja i poboljšaju izgled oba dela.

Slika – Primer transplantacije sopstvenog masnog tkiva sa stomaka u zadnjicu

Prenos masti privlači široku publiku, jer je sama procedura minimalno invazivna i svestrana. plastični hirurg ga može koristiti da:

 • Popuni izgublji volumen i jedrinu lica
 • Poboljša oblik i veličinu zadnjice
 • Poboljša oblik i veličinu dojki
 • Poboljša oblik, veličinu i obim penisa
 • Popuni udubljenja u dojkama ili stomaku nastala usled prethodnih operacija ili trauma

Oblasti koje se često koriste za sakupljanje tj berbu masti, nazivaju se donorne regije,  uključuju bokove, stomak i butine. Te zone se smatraju „problematičnim područjima“ za mnoge pojedince i često imaju obilne masne džepove. Liposukcijom ovih zona smanjuju se problematična područja i poboljšava kontura tela. Pacijenti takođe zahtevaju injekcije transplantacije masti na druga područja, poput šaka, lica, dojki i zadnjice. Na primer, kalemljenje (transplantacija) sopstvene masti na licu može poboljšati izgubljeni volumen na usnama, obrazima, predelu oko očiju, liniji vilice i slepoočnica. Transplantacija masti na licu može se obaviti za dva sata u ambulantnim uslovima. Podmlađivanje ruku putem kalemljenja masti podrazumeva uklanjanje dela masti iz dela tela gde je suvišno i prenošenje na šake kako bi se nadoknadio izgubljeni volume i dobio mladalački izgled. Prenos masti takođe je postao nova tehnika u rekonstrukciji dojke. Tehnika koristi vaša tkiva za razliku od implantata za rekonstrukciju dojke.

Slika – Primer transplantacije sopstvenog masnog tkiva sa stomaka u grudi

Od 1990-ih plastični hirurzi pouzdano koriste presađivanje masti kako bi poboljšali i ulepšali  kozmetički izgled:

 • Lica
 • Dojki
 • Zadnjica
 • Bokova
 • Šake

U novije vreme, lekari su dokumentovali terapijske prednosti transplanracije masti u zarastanju ožiljaka i rana i sposobnost masti da popravi oštećenja tkiva dojke nakon terapije zračenjem. U 2017. godini Američko društvo plastičnih hirurga izvestilo je da su minimalno invazivne kozmetičke injekcije masti porasle za 13 procenata, a povećanje zadnjice i dojki korišćenjem grafikona masti poraslo je za 26%, odnosno 72%.

Istorijat transplantacije – prenosa sopstvene masti

Prva operacija prenosa masti datira iz 1893. godine kada je Gustav A. Neuber, nemački hirurg, transnplantovao masno tkivo u područje oko očiju iz potkože ruke kako bi ispravio atrofične ožiljke nastale usled infekcije kostiju (osteomijelitis). Uprkos dugoj istoriji kliničke upotrebe i evoluciji metoda transplantacije masti, ne postoji konsenzus o najboljoj metodi i dugotrajnosti rezultata, međutim, postoju principi ponovne implantacije masti formirani su na optimalnoj prokrvljenosti (vaskularnosti) na mestu primaoca radi povećanog preživljavanja masti.

Kako se izvodi postupak prenosa masti

Doktor bere masnoću s jednog dela vašeg tela, pere je i pročišćava, a zatim je pažljivo ponovo ubrizgava specijalno izrađenim tupim iglama u područja koja zahtevaju povećanje i oblikovanje. Možda će biti potrebno ponoviti postupak nekoliko puta da biste postigli željeni rezultat.

Prenos masti se u osnovi objašnjava u 3 faze:

1. Žetva tj. berba ćelija masnog tkiva pomoću liposukcije

Pacient će sarađivati sa svojim hirurgom o odabiru mestu za uklanjanje masti.  On  će mu ubrizgati lokalni anestetik u odabranu dobor regiju.. Zatim će napraviti mali rez na mestu gde će se masnoća ukloniti pomoću snage vakuma u špricu (liposukcija špricom –syringe liposuction). Za pažljivo izvlačenje masti koristi se umetnuta tupa kanila prikačenu na špricu, koristeći sterilnu tehniku. Za berbu tj. žetvu veće količine masnog tkiva koristi se metoda vibro liposukcija.

Vibro Liposukcija (PAL – Power Assisted Liposuction) podrazumeva usisavanje i skulpturiranje masnog tkiva tela pomoću specijalne vibrirajuće tanke tupe liposukcione kanile, povezane na vacum sistem,  uvedene u potkožno masno tkivo. Vibro Liposukciona kanila se može kretati vrlo precizno napred nazad, levo desno I polukružno. Pokretanje vibro kanile vrši vazduh preko specijalnog aparata (air assisted device). Uredjaj i tehnika mogu da olakšavaju napor hirurga i da poboljšaju odstranjivanje masnog tkiva. Ova tehnika je korisna za skupljanje (berbu) veće količine masnih ćelija sa neželjene regije pred njihovo preseljenje (transplantaciju) na željeno mesto npr zadnjica, grudi. Kao i kod svake tehnike važnije od same tehnike jeste hirurg koji je koristi kao i kvalitet tkiva pacijenta na kome se primenjuje.

2. Prečišćavanje, priprema za prenos i plasman ćelija masnog tkiva:

Kada Doktor  dobije dovoljno masti iz donatorske oblasti, obradiće je kako bi pripremio ćelije masnog tkiva za prenos u male špriceve ​​koje će koristiti za ubrizgavanje masti tj. transplantaciju. Moguće je korišćenje centrifuge tokom prečišćavanja, prečišćavanje putem sedimentacije tj taloženja ili postupak filtracije za uklanjanje nečistoća pre injekcije.

Slika – beskrvna apirirana mast u stanju emulzije bez krvi

3. Plasman – transplantacija – ćelija masnog tkiva:

Doktori će tada pripremiti određenu željenu  recipient  regiju tj. mesto za prijem transplantata. Umetnuće tupu kanilu ili iglu u mesto reza na mestu koje se uvećava i oblikuje. Ova specijalna tanka tupa igla se obično provlači i izlači  nekoliko puta iz područja koja treba uvećati I oblikovati. Svaki put kada povuku kanilu ili iglu, pažljivo polažu liniju paketa masnih tkiva u ravni prirodnog tkiva. Zatim ponavljaju ovaj postupak dok se ne postigne željena korekcija, stvarajući mrežu transplantovane, preseljene masti. Određeni hirurzi predlažu masiranje kalemljenih područja kako bi se dobila dobra kontura.

Slika – Sopstveno masno tkivo spremno za transfer

Drugi se oslanjaju na tehniku postavljanja za stvaranje prave konture. Nakon toka će hirurg postaviti sterilnu gazu sa elastučnim zavojem i postoperativni kompresivni odevni predmet preko mesta transplantacije. Izuzetak može biti regija lica.

Cilj hirurga je da vam svojim znanjem i umećem pomogne da postignete najprirodnije i najlepše rezultate i da učinite vaš postupak što ugodnijim i lakšim.

Kada treba uzeti u obzir transfer masti

Možda će vas zanimati transfer masti:

 • Ako želite dugotrajniju korekciju nego što pružaju privremeni dermalni filleri.
 • Ako imate područja lica koja izgledaju utonula i naborana
 • Ako želite da revidirate ožiljke
 • poboljšaje konturu tela,
 • podmladite lice i šake
 • popunite neravnine i udubljenja na telu
 • Za rekonstrukciju dojke
 • Za sakrivanje primetnih znakova postojanja implantata dojke
 • Za popunjavanje oblika i kontura u toku povećavanja i oblikovanja dojki sa implantatima
 • Za umereno povećanje i oblikovanje dojki bez implantata
 • Ako želite da dobijete punoću i jedrinu jagodica.
 • Ako imate duboke brazde koje se protežu od nosa do uglova usta
 • Ako imate linije i udubljenje između obraza i donjih kapaka
 • Takođe je uobičajena tehnika koja se koristi za poboljšanje usana.
 • Ako imate nezadovojavajući izgled i obim penisa za podebljanje penisa sopstvenim mastima
 • Takođe, prenos masti može pomoći u izglađivanju svih vrsta neravnina poput onih koje su posledica povreda ili loše izvedene liposukcije.

Potrebnu masnoću lekar dobija iz odabranih donor regija po pravilu ograničenom liposukcijom  kroz jedan ili nekoliko malih rezova. Obično se uzima sa unutrašnjeg dela butine ili stomaka.

Donor regija se nakon aspiracije po potrebi i dogovoru tretira ultrazvučnom, vasser i laser liposkulpturom u cilju dobijanja boljeg skupljanja kože i superorinijeg estetskog rezultata. Aspirirana mast se obrađuje centrifugiranjem, ispiranjem ili filtriranjem.

Rezultat je čisto tečno masno tkivo koje je spremno za injekciju. Tako dobijena mast se ubrizgava tamo gde je potrebno. Ravnomerno se raspoređuje u željeno područje preciznim ubrizgavanjem vrlo malih količina u vaša tkiva, tako da zdravo tkivo okružuje ubrizganu mast. Ovo osigurava da presađena masnoća ostane u kontaktu sa susednim tkivima koja je moraju opskrbiti hranjivim sastojcima i kiseonikom

Prednosti prenosa – transfera – ćelija sopstvenog masnog tkiva

Neke prednosti uključuju:

 • Rezultati prenosa sopstvenih masti su dugotrajni, prirodni, podmlađujući i sigurni
 • Autologna masnoća (iz vašeg tela) umesto sinteskih filera „dermalnih punila“, daje dugoročne rezultate, smanjuje šanse za alergijske reakcije na strane materije zamenom „slično za slično“
 • Prenošenjem masti osim volumenizacije postiže se podmlađivanje lica neinvazivnom tehnikom

Nedostaci prenosa – transfera – ćelija sopstvenog masnog tkiva

Neki potencijalni nedostaci uključuju:

 • Iako traje neuporedivo mnogo duže od najdugotrajnijih dermalnih filera, kratkoročno sagledavano, košta više (troškovi operacione sale, usluge operacionog tima, usluge anestezije, utrošak materijala i lekova itd)
 • Priprema masnog tkiva pre nego što se prenese je dugotrajna u poređenju sa instant primenom, u luer lock špricu upakovanih brendiranih filera (dermalni fileri)
 • Za uvećanje će vam možda trebati nekoliko sesija da biste postigli željeni cilj.

Iako je prenos masti tehnika koja pravilno upotrebljena daje lepe , mladalačke, privlačne rezultate i dobro funkcioniše za većinu pacijenata, ipak nije najbolja opcija za sve zainteresovane.

Idealni kandidati za prenos masti su oni koji žele da dobiju prirodan, mladalački suptilan volumen na jednom ili više delova tela, reoblikovanje i skulpturu siluete,  ili oni koji žele da podmlade svoje lice.

Da biste bili kandidat, morate imati dobro zdravlje. Morate imati dovoljno masti na donornim regijama za željeni oblik i obim prenosa. Takođe morate imati realna očekivanja od ove tehnike.

Transplantovano masno tkivo koje se primi na željenoj regiji može dobijati ili gubiti na volumenu kao i ukupna telesna masa. U slučaju drastičnog gubitka telesne mase iako izgleda da se transplantovano masno tkivo resorbovalo i nestalo, ono je tu i sa vraćanjem telesne mase dobija svoj predhodni volumen i jedrinu.

FAQs  Fat Transfer – transplanrtacija sopstvene masti

Šta znači transplanrtacija sopstvene masti?

Prenos masti, koji se naziva i transplantacija masti, injekcije masti i lipofililing, postupak je koji koristi sopstvenu mast osobe za popunjavanje nepravilnosti i žlebova. Ovo je sada dobro uspostavljena tehnika koja je usavršena početkom devedesetih u predvidivom postupku.

Kako funkcioniše prenos masti?

Prenos masti deluje tako što „pozajmljuje“ masnoću iz jednog dela tela i premešta je u drugi. Liposukcija se koristi za uklanjanje masti sa bilo kog dela tela gde postoji neželjena količina masti. Pacijenti obično zahtevaju uklanjanje masti sa stomaka, bokova i butina, ali bilo koje područje može biti mesto davaoca.

Koliko masti preživi nakon prenosa masti?

Generalno, 70% (procenta) masti ubrizgane tokom bilo kog postupka prenosa masti će preživeti, dok će ostatak telo bezopasno i prirodno resorbovati.

Koliko je potrebno da se mast primi nakon prenosa masti?

Približno 30% transplantovane  masti se resorbuje tokom prvih 6-12 meseci nakon operacije. Mast koja preživi prenos ostaće trajno i ponašaće se kao bilo koja druga masnoća u telu. Reagovaće na normalno debljanje i gubitak kilograma kao i svako drugo masno tkivo.

Da li nestaje prenešena mast?

Obzirom da neće preživeti sva ubrizgana mast, rezultati se smatraju trajnim tek nakon otprilike 6 meseci, kada telo odlaže svu masnoću koja se nije primila. Zbog toga će pacijenti morati da sačekaju da vide konačnu količinu koju mogu očekivati od postupka

Koliko traju rezultati prenosa masti?

Mast koja preživi i primi se u drugom delu tela uglavnom nastavlja da postoji baš kao i drugo živo tkivo u telu. Mala količina masti može nastaviti da se resorbuje tokom narednih šest meseci, ali to uglavnom nije primetno.

Da li prenešeno masno tkivo traje zauvek?

Liposukcijom usisana masnoća se preneosi na lice i telo kao transplantat.  Transplantovana  masnoća zatim mora ponovo razviti snabdevanje krvlju da bi preživela. U zavisnosti od tretirane zone, 70% ubrizgane masti će preživeti, a preživela mast će trajati zauvek.  Prijavljena je minimalna stopa preživljavanja oko 50% ubrizganih u usne.

Lice – transplantacija masnog tkiva na licu

Koliko dugo nakon transplantacije masnog tkiva mogu da vežbam?

Intenzivne fizičke aktivnosti treba izbegavati dve do četiri (2-4) nedelje nakon postupka. Hirurgija transplantacije masnog tkiva na licu nudi trajniju, prirodniju opciju za lice, ali oporavak je duži od oporavka nakon injekcija filera poput hijaluronske kiseline.

Dojke transplantacija masnog tkiva u dojke

Možete li vežbati nakon prenosa masti na dojke?

Kada mogu da se vratim u finess-teretana klub nakon prenosa masti u dojke? Prve (1)nedelje nakon možete da se vratite laganom dizanju ruku i dobroj šetnji. Možete se vratiti umerenom dizanju gornjeg i donjeg dela tela za tri (3) nedelje.  Uobičajeno vežbanje se nastavlja za šest (6) nedelja.

Koliko prenos masti na dojke uvećava moju dojku?

Postupak uključuje liposukciju drugih područja tela, obradu masti i ubrizgavanje u tkiva dojki. Najrealniji rezultat je „umereno povećanje“ koje povećava zapreminu dojki između polovine (1/2)  i  1 broja veličina korpice za grudnjak. Umereno uvećanje može znatno uticati na lepotu sculpture dojke I reljefa tela.

Penis povećanje i podebljanje penisa transplantacijom sopstvenog masnog tkiva

Šta znači povećanje i podebljanje penisa transplantacijom sopstvenog masnog tkiva?

Podebljanje I povećanje penisa mastima je minimalno invazivan postupak kojim se prečišćena masnoća prenosi iz neželjene regije tela pacijenta u pokožu tela penisa. Masnoća će se zatim rasporediti oko osovine tela penisa. Ubrizgavanje masti je najčešća tehnika poboljšanja obima penisa. Mast sakupljena od pacijenta implantira se u „subdartoični“ prostor, prostor između površinske fascije penisa (dartos fascija, takođe nazvana tunica dartos) i dublje fascije penisa (Buckova fascija) sa ciljem simetričnog i ravnomernog povećanja obima penisa. Količina ubrizgane masti kreće se od 30-65 cc odn. ml. Količina masti koja se može ubrizgati mogu biti manje ili više u zavisnosti od pacijenta.

Koliko je bolan prenos masti u penis?

Prenos masti nije bolan postupak. Bićete pod uticajem reginalne anestezije i delimično ili u potpunosti uspavani tokom postupka i nećete osećati ništa. Posle toga dobićete lekove protiv bolova, uglavnom NSAIL, npr. Diklofenak,  Ibuprofen za rešavanje bilo kakve blage nelagodnosti koja vam se dogodi.

Koliko centimetara u obimu  može da poveća operacija transplantacije masti na penisu?

Osobama kojima je urađen  postupak transplantacije masnog tkiva na penisu uvećavaju  se mere obima penisa u opsegu  od oko 4 do 5 cm (sa 3,5 na 5,5 cm) u opuštenom i u stanju erkcije. Rezultat je bolji kod mlađih muškaraca, sportista  koji koriste raznovrsnu hranu i suplemente.

Postupci  koje morate učiniti da biste maksimalizirali preživljavanje masti nakon intervencije prenosa masti na zadnjicu

Prenos masti uklanja masnoću sa neželjenih područja i prebacuje je na novo, poželjnije mesto.

Ova tehnika se široko koristi u povećanju zadnjice i dojki i skulpturiranju, podmlađivanju lica i lečenju ožiljaka za depresivne ili utonule ožiljke od traumatičnih povreda

Opšte činjenice o postupku prenosa transplantacije masti

Sa prenošenjem masti, samo deo prenete masti preživljava na novom mestu, a procenat koji preživi može se široko razlikovati na osnovu mnoštva faktora, uključujući količinu prenesenog volumena, zategnutost i elastičnost kože u tom delu, kako pacijent se brine o prenetim mastima tokom procesa oporavka i o čitavom nizu drugih faktora.

Značaj postupanja pacijenta tokom oporavka nakon postupka transplantacije masti

Ono oko čega se svaki hirurg slaže sa prenošenjem masti je da pacijentove akcije tokom oporavka direktno utiču na to koliko masti preživi. Postoji 10 važnih pravila.

 1. Nosite adekvatnu odeću:

Pored nošenja kompresivne odeće za oblikovanje koju vaš hirurg preporučuje nakon operacije, moraćete da planirate da nosite i odeću koja podržava vaš proces zarastanja. Stiskanje novoprenete masti je najbrži način da se te ćelije ubiju, pa želite da budete sigurni da tokom procesa zarastanja ne nosite usku ili restriktivnu odeću.

 1. Hranite masno tkivo:

Telu će trebati dodatne kalorije da bi održalo dodatni rad na snabdevanju novih masnih ćelija krvlju i oporavku nakon operacije. Ako jedete hranu bogatu hranjivim sastojcima, obezbedićete svom telu sve vitamine i minerale koji su mu potrebni da podrže oporavak. Dodavanje više zdravih masti u vašu ishranu biće korisno tokom oporavka. Pokušajte da dodate avokado, losos, puter sa začinima, bademe, orahe, ekstra devičansko maslinovo ulje i kokosovo ulje.

 1. Kreativno spavanje nakon transplantacije masti

Gnječenje I gužvanje vaše novo prenesene masti je veliko “ne-nikako” u toku  najmanje 2 meseca nakon operacije. Dakle, moraćete da budete kreativni u pogledu osiguranja da ne ležite na novo preneseno masno tkivo.

Za podmlađivanje lica prenošenjem masti, poželećete da spavate na leđima, sprečavajući lice da se odgurne uz jastuk (ovo je zapravo praksa koju mnogi lekari protiv starenja smatraju korisnom za sprečavanje bora – jer kada ugurali smo vaše lice u jastuk, stvarajući bore satima svake noći, te bore vremenom postaju trajne).

Spavanje sa strane može biti opcija nakon Prenosa masti sa zadnjicom, ali samo ako se osećate sigurno da nećete završiti na leđima.

 1. BEZ VOŽNJE AUTOMOBILA :

Pacijentima koji prenose masnoću na lice obično treba dan ili dva do vožnje dok se oporavljaju kod kuće.

Pacijenti nakon prenošenja masti  u zadnjicu moraju da odvoje najmanje 2 nedelje do samostalne vožnje, a evo i zašto: Sedenje na vašoj novoprenesenoj masti će stisnuti i ugušiti te masne ćelije; ali ako je sedenje loše, vožnja je mnogo gora. Tokom vožnje, kada pritisnete pedale, odgurnete se zadnjicom i donjim delom leđa. Dakle, pacijenti sa Butt Fat Transfer moraju biti sigurni da neće voziti bar nekoliko nedelja nakon operacije – što se više možete približiti 6-8 nedelja bez vožnje, veća je verovatnoća da ćete sačuvati veći procenat prenesene masti netaknutim.

 1. SEDITE NA BUTINAMA:

Ovo se zaista odnosi samo na pacijente sa prenošenjem masne masti. Jedan trik koji pomaže našim pacijentima da ne drže dupe tokom procesa zarastanja jeste  da sede na cilindrično umotanom peškiru. Zvuči ludo, zar ne? Ali ovde je trik: smotajte peškir da napravite cilindar, a zatim ga stavite ispod butina dok sedite, držeći težinu na zadnjici. Samo pazite da ne prekinete dotok krvi (ako vam utrnu bedra, stanite nekoliko minuta da biste osigurali cirkulaciju krvi, a zatim ponovo postavite položaj).

 1. BEZ PUŠENJA:

Pušenje je veliko ne-ne nakon bilo koje operacije, jer pušenje utiče na protok kiseonika i hranljivih sastojaka kroz krvotok, osakaćujući sposobnost vašeg tela da se samo izleči. Prenošenjem masti, vaše novoprenete krvne ćelije moraju da uspostave snabdevanje krvlju kako bi preživele i napredovale u svom novom domu. Pušenje otežava vašem telu izgradnju novih krvnih sudova i utiče na kvalitet krvi koji masne ćelije dobijaju tokom oporavka. Pasivno inhaliranje duvanskog  dima je isto toliko loše za vas, pa budite sigurni da izbegavate mesta za pušenje i tokom oporavka.

 1. VEŽBANJE FITNESS NASTAVLJATE NAKON 2 MESECA, OKO OSME (8)SEDMICE:

Vežbanje pomaže da krv i tečnost cirkulišu telom, a znojenje je odličan način da telo pomogne da se očisti od toksina.

Želite da izbegnete stroge aktivnosti tokom prva 2 meseca oporavka, kako biste bili sigurni da nećete sagoreti ni malo prenete masti za vežbanje.

U to vreme lagano hodanje je korisno, ali treba biti oprezan da ne sagorete previše kalorija ili činite pokrete koji vrše pritisak na prenetu masnoću.

Posle 8 nedelja, vaš prenos masti trebalo bi da uspostavi pravilno snabdevanje krvlju, a dobro sprovođenje znoja može vam pomoći da pumpate svežu krv, bogatu hranjivim sastojcima, u to područje. Savet koji treba zapamtiti kada započnete sa vežbanjem je da želite da izbegnete aktivnosti koje stvaraju veliki pritisak, kompresiju ili traumu na prenos masti.

Na primer, pacijenti sa Butt Fat Transferom želeće da izbegnu spreve koje vrše pritisak na zadnjicu.

Za prenos masti na licu, svako kretanje gore-dole može biti traumatično za masne uloške na licu. Iz nekoliko studija znamo da konkretno trčanje može prouzrokovati gubitak masnoće na licu, pa izbegavajte trčanje i odskočne aktivnosti – čak i eliptični set na visoku visinu koraka može da izazove poskakivanje, pa umesto toga isprobajte stacionarni bicikl ili mašinu za veslanje.

Nije dokazano da dizanje manjih tegova i drugi sportovi sa manjim naprezanjem utiču na lice, pa bi trebalo da budu u redu da bi se započelo sa osmom nedeljom.

 1. HIDRATACIJA – NADOKNADA VODE, SOLI I MINERALA

Svi znamo da je hidratacija ključna za zdravlje, ali kada se vaše telo trudi da se popravi, u velikoj meri se oslanja na vodu koja pomaže u uklanjanju otpada i premeštanju hranljivih sastojaka kroz telo. Ali samo pijenje vode nije dovoljno. Morate da obezbedite svoje telo elektrolitima, solima i mineralima koji pomažu vašem telu da se drži vode. Pokušajte da ubacite nekoliko prstohvata ružičaste himalajske soli ili malo sportsko piće (poput Gatorade, Poverade ili Smart Vater) u vašu ishranu svakog dana tokom prvih 8 nedelja oporavka.

 1. ODRŽAVAJTE STABILNU TEŽINU

Oscilacije u telesnoj masi i težini nakon prenosa masti može negativno uticati na vaše rezultate.

Kod pacijenata sa prenosom masti na licu, gubitak kilograma može smanjiti količinu masti u vašem licu, posebno ako se taj gubitak kilograma postiže snažnim sportom, poput trčanja.

Povećanje telesne težine ima manje uticaja na prenošenje masti na lice.

Kod pacijenata sa prenosom masti u zadnjicu , povećanje telesne težine može izazvati neželjene efekte.

Sada, samo da bude jasno, ovde ne govorimo o 5 kilograma.

Dobijanje značajne težine nakon liposukcije

Međutim, dobijanje značajne težine nakon liposukcije može da dovede do nakupljanja masti u „novim problematičnim mestima“ – na primer, žena u obliku kruške koja se nikada ne brine o višku  na nadlakticama i ispod pazuha može iznenada pronaći  višak masti na gornjem delu leđa, podpazuhu i nadlakticama  koji se sada  prvo ugoje, pre nego trbuh ili slabine gde smo uklonili masne ćelije za potrebe povećanja zadnjice).

Gubitak ukupne telesne mase i težine nakon prenosa masti

Gubitak ukupne telesne mase i težine nakon prenosa masti na zadnjici može dovesti do gubitka kilograma na zadnjici, iako  bi to trebalo da bude proporcionalno gubitku kilograma u celom telu.

Plastična hirurgija Dr Bojan Ćirić

Slika – Dr Bojan Ćirić

Prirodan izgled cilj je svakog zahvata, a odlične rezultate definitivno je moguće postići bez da izgledate kao da ste bili na operaciji. Pritom je neophodna dobra komunikacija sa lekarom pre izvođenja samog zahvata.

Tehnike koje koristimo u našoj Klinici olakšavaju postizanje prirodnog, nehirurškog izgleda. Sav trud ulaže se u poboljšavanje izgleda pacijenta na što prirodniji način. Svaki zahvat potrebno je strogo prilagoditi izgledu pacijenta, njegovoj telesnoj građi, stilu života, kao i njegovim potrebama. U protivnom gubite prirodan izgled.

Naša je obveza posvetiti svoje hirurške veštine sa umetničkim pristupom i senzibilnošću kako bi zadovoljili specifične potrebe svojih pacijenata sa najboljim mogućim iskustvom i rezultatima operacije iz estetske i plastične hirurgije.

Plastična hirurgija Dr Bojan Ćirić pruža usluge iz oblasti estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije na najvišem nivou, uz stručno znanje i dugogodišnje iskustvo. Klinika je opremljena savremenom tehnologijom koja se primenjuje širom sveta.

Iza osoblja naše klinije je preko 40 godina internacionalnog iskustva u medicni i hirurgiji.

Ukažite nam i Vi poverenje, pozovite nas, a mi ćemo učiniti sve da budete zadovoljni svojim novim izgledom.

Online Kontakt forma https://www.drciric.com/kontakt
Zakažite termin kod dr Bojana Ćirića i dobićete odgovore na sva vaša pitanja od strane našeg stručnog tima u najkraćem mogućem roku.