ginekomastija lecenje
Dr Ciric jul 12, 2016 Nema komentara

Naziv Ginekomastija potiče iz grčkog jezika i u prevodu znači grudi kao kod žene. 1 od 3 muškarca, mlađih od četrdeset godina ima neki stupanj ginekomastije, dok je broj muškaraca sa ovim problemom, starijim od 50 godina, skoro 50% celog muškog roda. Muškarci vole velike grudi, ali samo na ženama. Neki, međutim, imaju tu nesreću da i sami poseduju po jedan takav par. Ova pojava naziva se ginekomastija i u osnovi je uglavnom hormonalni problem.

Šta sve uzrokuje ginekomastiju?

Uzroci mogu biti:

-endokrini (primarni hipogonadizam sa oštećenjem Leydigovih ćelija, hiperprolaktinemija, hipo i hipertireoza)
-tumori (Leydigovih ćelija, adenom ili karcinom nadbubrega sa sekrecijom estrogena)
-sistemske bolesti (ciroza jetre, uremija, oporavak posle pothranjenosti)
-lekovi (korišćenje anaboličko androgenih steroida (anabolici), hCG, cimetidin, digitalis, estrogeni, methyldopa, reserpin, spironolakton)
-idiopatski (nepoznat uzrok)
-korišćenje kanabisa bez medicinske dozvole

Karakteristike

Pravu ginekomastiju treba razlikovati od: lipoma, neurofibroma i karcinoma. Ove promene su obično unilateralne, bolne i ekscentrične, dok ginekomastija karakteristično počinje u subareolarnoj regiji i uvećava se koncentrično. Takođe, ginekomastiju treba razlikovati od uvećanja grudi kod gojaznih osoba, u kojih se ne palpira tkivo mlečnih žlezda – pseudoginekomastija. Kod bolesnika sa ginekomastijom povećan je rizik za nastanak maligniteta.

Lečenje ginekomastije

Lecenje ginekomastije sprovodi se preko uklanjanja glavnog uzroka, naravno ukoliko je poznat. Ginekomastija je veliki problem ukoliko je posledica tumora. Ukoliko je ginekomastija bolna, i ukoliko ne postoji način da se deluje, pacijentu se daje antiestrogen –  Tamoksifen .

Ginekomastija operacija – Kada se preporučuje operativni zahvat?

Operativni zahvat koji podrazumeva smanjenj muške dojke, preporučuje se ukoliko ginekomastija za muškarca označava psiholoski ili problem estetske prirode. Operacija se preporučuje i ukoliko dojke neprestano rastu, odnosno ukoliko se sumnja na postojanje malignog tumora u muskoj dojci. Ginekomastija sa sobom nosi ogroman rizik od raka dojke. Tokom operacije, tkivo se uklanja ili liposukcijom ili vađenjem takozvanog glandularnog tkiva što oslobađa mišić koji muškim grudima daje karakterističan oblik.

Ne stidite se

Trenutni rezultati mogući su samo pomoću hirurškog zahvata. Analizirajte svoje emocionalno i mentalno stanje i tražite podršku porodice i prijatelja. Ljudi koji žive sa ovim poremećajem ima mnogo i zato nema razloga da se stidite.

Imate dodatna pitanja u vezi Ginekomastije?

Postavite pitanje, a mi ćemo se potruditi da Vam odgovorimo na isto u najbržem mogućem roku.

Veliki broj pacijenata ulepšalo je svoj izgled koristeći naše usluge, počevši od povećanja/podizanja grudi, operacije kapaka, nosa, ušiju, abdominoplastike, liposukcije do povećanje zadnjice.

Zakažite termin kod dr Bojana Ćirića i dobićete odgovore na sva vaša pitanja od strane našeg stručnog tima u najkraćem mogućem roku.

Online Kontakt forma https://www.drciric.com/kontakt

Mobilni +381 65 30 66 989
Viber +381 65 30 66 989
WhatsApp +381 65 30 66 989

Pogledajte i: Rešenje problema ginekomastije moguće je na više načina