Dr Ciric maj 7, 2017 Nema komentara

uklanjanje podocnjaka

Podočnjaci nastaju od umora, neprospavanih noći, zadimljenih i zagušljivih prostorija, neadekvatnog ili nepotpunog čišćenja lica ,usled bolesti ali i genetike.

Podočnjake razlikujemo po boji, natečenosti, starenju kože , tako da  oboleli od anemije imaju tamne podočnjake, bubrežni bolesnici natečene , alkoholičari ljubičaste, a starije osobe „viseće“.

Najčešći uzroci pojave “kesica” ispod očiju

1.Prisustvo masnog tkiva u predelu oko očiju. Masno tkivo se prirodno nalazi u očnoj duplji, ali je kod nekih osoba, bilo zbog naslednih faktora ili lošeg načina života, prisutno u većoj meri, stvarajući mehurastu formaciju ispod oka.

2.Alergije. Alergije na polen, prašinu i slično kao i problemi sa sinusima često se, između ostalog, manifestuju pojavom podočnjaka i opšte natečenosti lica.

3.Lokalne infekcije, poput kvarnog zuba koji nije adekvatno lečen, mogu izazvati hroničnu upalu na određenom delu lica pa se na tom mestu zadržava veća količina limfe a time se stvara utisak natečenosti.

4.Migrenske i reumatske glavobolje često su praćene natečenim kapcima.

5.Nakupljanje tečnosti u predelu očiju i lica uopšte (može biti nasledno, posledica načina života ili se javljati periodično zbog hormonskih variranja tokom meseca kod žena).

Na šta da obratite pažnju ako vam se često nakuplja tečnost u licu?

1.Način života. Alkohol, nikotin i neredovono spavanje su svima poznati uzročnici ovog problema.

2.Konzumiranje velike količine soli putem ishrane. Brza hrana (npr. McDonalds, kineska kuhinja), mesne prerađevine, grickalice u velikim količinama mogu izazvati zadržavanje vode u vezivnim tkivima i time opštu natečnost lica i tela.

3.Nedovoljna konzumacija vode. Začuđujuće, ali nedovoljna konzumacija vode kod nekih izaziva reakciju organizma –  zadržavanje što veće količine u telu. Rešenje bi bilo unošenje dovoljne količine tečnosti, naročito ujutru, čime se podstiče drenaža.

5.Spavanje na niskom jastuku/ nekorišćenje jastuka. Kada ležimo, određena količina limfe iz grudnog regiona prelazi u glaveni. To izaziva priliv tečnosti u predeo lica zbog čega se ujutru budimo blago natečeni. Spavanje na malo uzdignutijem jastuku će sprečiti preteran priliv limfe u glavu i time umanjiti jutarnju natečenost.

6.Fizička neaktivnost. Fizički nekativne osobe su često podložnije pojavi podbulosti zbog smanjene cirkulacije i sporijeg metabolizma.

7.Da li preterujete sa nanošenjem noćne kreme? Osobe koje odlaze na spavanje sa ogromnom količinom kreme ispod očiju češće imaju problem sa jutarnjim podočnjacima i podbulošću.

Saveti protiv natečenosti lica i predela oko očiju

Prvi korak u uklanjanju  podočnjaka je dovesti organizam u stanje balansa, što znači dovoljno sna, izbegavanje cigareta pa čak i samo sedenje u prostorijama u kojima se puši, pravilna ishrana (bez nitrata i soli, začinjenog, ljutog),  smanjene količine alkohola,  što više vremena provedenog na čistom vazduhu kao i svakodnevno vežbanje.

Najvažnije od svega u toj borbi je unošenje dovoljne količine tečnosti. Vodu i prirodno ceđene  sokove pijte  u što većoj količini i već za par dana videćete pomake, uklonićete podočnjake na najzdraviji način.  Kafu konzumirajte što manje jel je ona snažan diuretik.

Ukoliko dati saveti ne daju željene rezultate, problem podočnjaka možete rešiti i hirurškom intervencijom.

Ko su kandidati za korekciju kapaka?

Već nakon 35. godine života, bore nam preplave lice, a facijalni mišići počinju da se opuštaju a samim tim i koža na licu. Prvo što će nam se “olabaviti” su očni kapci. Očni kapci ma koliko izgledali nebitni na licu oni itekako daju važnu “crtu” našem pogledu, te su jedan od osnovnih razloga zbog čega stariji ljudi imaju oštriji pogled i gube onu svežinu.

Korekcije očnih kapaka mogu se raditi:
  • na gornjim kapcima
  • na donjim kapcima
  • na gornjim i donjim kapcima

Intervencija se radi u loklanoj anesteziji i relativno je bezbolna

Operacija kapaka se izvodi u lokalnoj anesteziji a po potrebi uz analgosedaciju (polusan). Princip operacije se sastoji u odstranjivanju viška kože u gornjem i donjem kapku (ili samo gornjem ili donjem), odstranjivanju ili premodeliranju masnih jastučića.

Rezovi se nalaze na gornjem kapku u visini prevoja (palpebralnog sulkusa) ca deset milimetara od ruba trepavice. Na donjem kapku rez se nalazi oko na ca . 1 mm od ruba trepavice. Ukoliko ne postoji višak kože,  radi se transkonjuktivalna blefaroplastika. Pristup je preko vežnjače (konjunktiva) sa unutrašnje strane donjeg kapka. Odstranjuje se samo višak masnih jastučića koji remete reljef donjeg kapka. Vreme trajanja operacije iznosi 1-2 sata a zavisi od obima i načina rada.

Ukoliko se za kreiranje reza i izvodjenje operacije koristi  laser,  radi se o laser operaciji. Laser zrak se može koristi i za zatezanje kože bez kreiranja reza.

Nakon operacije na oči se stavljaju vrećice (cool packs)  sa ledom ili ledenim gelom  radi smanjenja otoka. Konci se vade 4 do 5 dana nakon operacije.

SLIKE

operacija kapaka slike

KOMPLIKACIJE

Komplikacije nakon blefaroplastike su retke a ukoliko se jave najčešće su otoci sa modricama (koje obično nestaju za par dana), izuzetno retko može se javiti ektropion (nemogućnost potpunog zatvaranja kapka ) ili vidljivi ožiljci.

POSTOPERATIVNI TRETMAN

Nakon odlaska iz bolnice, potrebno je povremeno korišćenje obloge sa ledom. Nakon uklanjanja konaca potrebno je nastaviti sa toaletom rane uz aplikovanje hidrantnih ili reepitelizujućih masti.

Klinika Dr Ćirić ima preko 20 godina internacionalnog iskustva, i više stotita zadovoljnih pacijenata!

Veliki broj pacijenata ulepšalo je svoj izgled koristeći naše usluge, počevši od povećanja/podizanja grudi, operacije kapaka, nosa, ušiju, abdominoplastike, liposukcije do povećanje zadnjice.

Za više informacija možete nas kontaktirati na mob/viber +381 65 30 66 989 ili na e-mail [email protected]