Dr Ciric januar 5, 2022 Nema komentara

Lipom je dobroćudni tumor masnog tkiva različitog oblika i dimenzija. Najčešće se nalazi ispod kože ili ispod mišića na raznim delovima tela. Kada odrasla osoba ima 20 i više lipoma tada se to naziva lipomatoza. Dok su lipomi mali ne stvaraju nikakve tegobe osim što su estetski ne prihvatljivi. Kad dostignu promer veći od 3cm, stvaraju tegobe,bol i neprijatnost. Tada ih treba laser hirurški ukloniti.

Slika: Lipom na vratu

Najčešća pitanja i odgovori (P/O)

  1. P Šta znači Laser­ ?
  2.  O Laser za hirurške zahvate je uredjaj koji proizvodi poseban svetlosni zrak ili snop monohromatskih zrakova, spezifične talasne dužine, koji je sposoban da kreira rez i koaguliše krvne sudove i tako nastaje beskrvni rez..
  3. P Šta je to Laserska hirurgija?

Laserska hirurgija je vrsta hirurgije koja koristi posebne svetlosne zrake umesto skalpela za kreiranje reza i hirurške zahvate. Najčešće korišćeni hiruški laseri su CO2 i Nd:YAG laseri.Za

Važnost radiološke ultrazvučne dijagnostike

Dijagnostički ultrazvuk i Specijalistički izveštaj Dr Spec Radiologije je od važnosti sa procenu stvarne velićine i položaja lipoma i planiranje mimimalno invazivne laser operacije.

P: Koliko traje ovakva operacija?

O: Prosečno vreme za izvođenje operacije je od 20 do 30 minuta

P: Da li su drenovi neophodni?

O: Potrebni su samo u izuzetnim slučajevima

P:  Koliko je značajna pedantna hiruška  tehnika rada i upotreba laser tehnologija.

O: Način na koji tretirate i poštujete tkiva je od posebne važnosti. Ako se tokom operacije krećete u anatomskim slojevima, ako radite laserom beskrvno i tkiva preparišete laser zrakom i radiofrekencijom, umesto prstima velika je šansa da će se pacijent brže oporaviti i da će imati neznatne tegobe.

P: Koliko je bitna upotreba novih tehnologija i kako se to postiže manja trauma, bezbolnost i brže zarastanje ?

O: Korišćenjem posebnih instrumenata, upotrebom laser tehnologija  i atraumatskom tehnikom rada. Bezbolnost ne znači i odsustvo pritiska i nelagodnosti u toku prilagodjavanja tkiva u prvim danima nakon operacije. U retkim slučajevima može postojati osećaj sličan upali mišića nakon intenzivnog treninga, koji se koriguje oralnom terapijom Ibuprofenom (Brufen, Advil)  ili Diclofenac (Diclofen).

E-mail [email protected]  Viber/WhatsApp  +381 65 30 66 989,  Online kontakt forma