Dr Ciric januar 15, 2024 Nema komentara

Niske cene estetskih zahvata u Turskoj mogu lako da privuku pacijente, ali one mogu predstavljati i veliki zdravstveni rizik.

Nemojte na „prvu loptu“ verovati verovati online konsultacijama sa doktorima i prezentaciji Imagine softvera za hirursko planiranje.

Na osnovu softvera dobićete obećanje da će rezultat biti kao na slici. Da li postoji garancija da kompjuterska animacija slika i tela odgovaraju rezultatu slika lica ili tela posle estetske plastične hirurgije? Rezultati se mogu razlikovati. Mislim da je softver Imagine pogodan samo za hirurško planiranje i prezentaciju ali konačne rezultate softvera treba uzeti sa velikom dozom rezerve.

Transparentna komunikacija je ključna! Hirurzi bi trebalo da prenesu granice simulacija, ističući njihovu ulogu kao ilustrativnog, a ne definitivnog alata. Simulacije treba da održe osećaj realizma, nudeći pacijentima tačno shvatanje potencijalnih ishoda kako bi se olakšao proces informisanog pristanka.

Ulrike, 64-godišnja penzionerka iz Hanovera, svojim iskustvom (prenosi DW.com) postala je samo još jedna u nizu žrtava niskih cena i nedovoljne kvaliteta plastične hirurgije u Turskoj. Njena priča, iako počela uspešno, brzo se pretvorila u noćnu moru nakon zahvata zatezanja kože na licu. Iako je prvobitno platila znatno manje nego u Nemačkoj, cena koju je platila postala je mnogo veća nego što je ikada očekivala.

Kad želja za lepotom postaje rizik

Zdravstveni turizam u Turskoj doživljava ekspanziju, a niske cene privlače pacijente iz cele Evrope, pa i Srbije, kao i arapskih zemalja. Međutim, ovakvi putnici se često suočavaju s rizicima. Dr Bojan Ćirić naglašava problem nedostatka ličnog kontakta između lekara i pacijenta kod planiranja operacije, što može dovesti do ozbiljnih posledica kasnije.

Da se vratimo na iskustvo Ulrike, ona je, nakon inicijalnog uspeha, primetila da su se počeli javljati problemi. Jedna obrva joj je postala umrtvljena, konci su popuštali, a rezultati su bili daleko od očekivanja. Prijateljica koja joj je preporučila istu kliniku doživela je slične neugodnosti. Amerikanka Sara Muna Kasule, osnivačica organizacije „Surgery Savior“, pruža podršku onima s lošim iskustvima s turskim lekarima, naglašavajući teškoće u pronalaženju pouzdanih preporuka.

Ova priča nije usamljen slučaj. Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije upozorava na moguće posledice plastičnih operacija u Turskoj, navodeći da je samo tokom 2019. godine umrlo 20 osoba od posledica lošeg tretmana. Mnogi od ovih slučajeva povezani su s željom pacijenata da brzo obave sve operacije, što može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Penzionerka Ulrike je odlučila pokrenuti pravne korake, ali je klinika u Turskoj pokušala rešiti situaciju nudeći povrat novca pod uslovom da ostane tajna. Ova priča služi kao snažno upozorenje o rizicima niskih cena i nedovoljne kvaliteta u turskoj plastičnoj hirurgiji.

Primer ponude bolnice u Turskoj koja niskim cenama nudi upitan kvalitet

Važno je da potencijalni pacijenti shvate da je lepota vredna investicije u stručnost i bezbednost, a ne mesto gde se štedi na sopstvenom zdravlju.

Vaša Plastična hirurgija Dr Bojan Ćirić