facebook  youtube  instagram  |  serbian language   english language   germany language

Teodora Drajzera 13

Online Kontakt

WhatsApp / Viber

Mobilni telefon

Najčešća pitanja

Šta se podrazumeva pod ultrazvucnim zatezanjem kože?

– Kada se gubi telesna masa, kao posledica držanja dijete ili fizickim vežbanjem, koža se postepeno skuplja. Zatezanje kože nije uvek postepeno – glatko. Mnogi koji su znatno izgubili težinu imaju strije ili opuštenu kožu. Ovakve promene se mogu pojaviti i kod ultrazvucne liposukcije (UAL). Odmah nakon liposukcije koža se opusti na površini ispod koje je uklonjeno masno tkivo. U toku narednih nekoliko sati ova površina može znatno da natekne, a sama koža ce se povuci – zategnuti kako otok polako nestaje. Takode, može doci do razlicitog stepena atrofije masnog tkiva kao posledica nepravilnosti koje se mogu pojaviti u mikroskopskom protoku krvi u preostalom delu masnog tkiva. Ove nepravilnosti se javljaju srazmerno kolicini odstranjenog masnog tkiva, a to znaci: što je veca kolicina odstranjenog masnog tkiva – manje su nepravilnosti. Ovaj proces se može ublažiti masažom ili pomocu ultrazvuka.

Šta je celulit?

– Celulit je termin kojim se opisuje izgled masnog tkiva koje pokriva odredeni deo tela. Starenjem skoro svaka osoba dobija celulit. Celulit ne predstavlja drugaciji kvalitet kože, vec njen specifican izgled koji reflektuje arhitekturu masnog tkiva i same kože na tim mestima. UAL može donekle da poboljša ovakvo stanje kože, ali i dalje ne postoji lek za celulit. Najbolji rezultati postižu se odgovarajucim dijetama i vežbama u kombinaciji sa liposukcijom.

Da li postoje rizik ili komplikacije koje se mogu pojaviti kao posledica UAL-a?

– UAL je potpuno siguran postupak kod zdravih pacijenata kada je izveden odgovarajucom opremom i kada to obavlja hirurg koji je prošao odgovarajucu UAL praksu. Veoma je bitno da se naglasi da bez obzira što je UAL postupak izvršen na hiljadama pacijenata širom sveta, još uvek se u potpunosti ne zna kakvi bi mogli da budu dugorocni efekti ultrazvucne energije na ljudsko telo. Kao kod tradicionalne liposukcije, ozbiljnije medicinske komplikacije nisu tako uobicajene kod ovog postupka. Komplikacije se mogu javiti u vidu ugruška koji može da blokira protok krvi, infekcijie, gubitka vece kolicine tecnosti – što može dovesti do šoka, akumulacije vece kolicine tecnosti koja se mora zatim drenirati, povrede kože ili organa – kao posledica perforacije, kao i nepoželjne reakcije na anestetike.

Komplikacija koja se vezuje specificno za UAL metodu je pojava termicke povrede kože, koja se može pojaviti kao posledica toplote koju stvara ultrazvucni aparat. Druga nus pojava kod UAL metode su džepovi s tecnošcu koji se stvaraju ispod kože – seromi, koji su privremenog karaktera.

Treba još znati da su sonde koje se danas koriste kod UAL-a nešto vece od onih koje se koriste za liposukciju. Ove sonde se moraju uvuci nešto duže ispod kože nego kod liposukcije, tako da je neophodno da se sonda postavi pažljivo na mesta gde se ne može staviti. Zbog ovoga neki hirurzi radije koriste klasicnu tehniku liposukcije na mestima gde je neizbežna pojava ožiljaka. Moguce su još i komplikacije kozmeticke prirode – kao posledica pigmentacije, vrecasta koža i asimetrija. Problemi kozmeticke prirode, kao što je višak kože, mogu se sanirati pomocu metode za oblikovanje tela odstranjivanjem viška kože – na primer hirurški zahvat tummy-tuck.

Da li sam se predala u prave ruke?

– Neophodno je da imate dobar osecaj da ste do ove tacke i do ovog pitanja izgradili jasan stav. Ukoliko ima dvoumljenja po ovom pitanju, treba ponovo da razgovarate ili da stornirate termin operacije (najkasnije cetiri nedelje pre termina operacije, za šta sigurno imate razumevanja). Preporucujemo da, neizostavno, vece pred operaciju još jednom razmislite. Poželjno je da moguca pitanja koja vas još uvek zabrinjavaju prelistate i tom prilikom ih iznesete, kako nijedno pitanje ne bi ostalo bez odgovora. Mirna i opuštena atmosfera u toku i nakon operacije od velike je važnosti i zavisi od harmonicnog odnosa izmedu lekara i pacijenta.

Važno pitanje koje vecinu pacijenata zaokuplja je: da li je bolno?

– Operacije pod opštom anestezijom, kao što su zahvati na grudima, zahvati oblikovanja tela (stomak, zatezanje butina, usisavanje masnog tkiva) prolaze bezbolno. Nakon operacije se javljaju, a u zavisnosti od bolnih otoka i osetljivosti pacijenata, kratkotrajni bolovi koji se lako mogu podneti i ako se pojacaju saniraju se lekovima. Sve ove operacije izvodimo i u epiduralnoj anesteziji, cije su prednosti vec pomenute. Operacije u predelu lica (“face-lift”, celo-obrve, nos, brada, ocni kapci, uši, usne) odvijaju se pod lokalnom anestezijom u polusnu (analgosedacija). U zavisnosti od toga koliko je dubok polusan, pacijent manje ili više oseca bolove pri ubrizgavanju lokalne anestezije. Uz dobru saradnju, bol može potpuno izostati.

Kako cu izgledati nakon operacije?

– Kada prodete razgovor koji pojašnjava zahvat, bicete o tome u potpunosti informisani. Podrazumeva se da ce biti otoka, modrica i drugih nelagodnosti, kao što su zavoji, osecaj zategnutosti itd. Ovo nestaje za nekoliko dana, maksimalno za nekoliko nedelja i ono što ostaje, kod preovladujuceg broja pacijenata, usrecuje. O tome razmišljajte na ovaj nacin i ukoliko se motivisani da Vam je cilj da optimalno izgledate, onda ova kratka postoperativna faza nece biti nikakav problem.

Asimetrija ljudskog tela i lica.

– Cinjenica je da nisu simetricni ni ljudsko lice niti telo, niti su to unutrašnji organi coveka (pluca, bubrezi, nadbubrežne
žlezde itd.), niti sopljašnji delovi tela – ruke, noge, itd. Isto tako se ta cinjenica odražava na lice (svako ima svoju “lepšu stranu”). Kako starimo, zako se sve više uocava razlika medu stranama lica. Oci, nozdrve, grudi su nesimetricni, mimika lica je razlicita na svakoj strani, položaj obrva je razlicit, itd. Nakon operacije tome se pridodaju i asimetricne otekline i modrice. Neupuceni pacijent se stoga uznemiri zbog naše izvedbe. Nije cilj savršena simetrija koja deluje kao maska, vec PRIRODAN, NEOPERISANI HARMONICAN IZGLED, SA MAKSIMALNOM MOGUCNOŠCU INDIVIDUALNOG ZRACENJA. Posebno važno za duševno zadovoljstvo pacijenta, u toku prve postoperativne nedelje, jeste uvid u cinjenicu da proces zalecenja, iako nije vidljiv, traje mesecima.

Kada cu ponovo biti spreman za “izlazak u društvo”?

– Kod operacija oblikovanja tela, kao što su isisavanje masnog tkiva, zatezanje stomaka i operacije grudi, nema vremenskog ogranicenja. Kod operacija lica mora se racunati na 8-14 dana “društvene apstinencije”. Otoci i modrice se zadržavaju individualno dugo, moraju biti obojeni, tako da neki pacijenti vec nakon nekoliko dana POTPUNO “NORMALNO” izgledaju, dok kod drugih to traje znatno duže. U osnovi svako može da racuna na rok od 10 do 14 dana kao statisticko pravilo procene vrednosti. Ovo, naravno, zavisi od operacije koja je izvedena na licu, kao na primer nos-brada ili kapci. Ako se radi o kombinovanoj operaciji od više zahvata, kao što je kod zatezanja lica sa ukljucenom korekcijom kapaka ili nosa, onda ce otoci i ostalo potrajati duže i mora se racunati na tri nedelje.

Zadržavanje na klinici?

– I na najlepšoj klinici sa najboljom negom boravak treba da bude što kraci. Ovo omogucavaju moderne operativne tehnike na koje je svaki pacijent za sebe osetljiv i reaguje, kao i najnovija dostignuca u anesteziološkoj nauci, koja koristimo. Zato je boravak na klinici kratak, ali i prilagoden potrebama pacijenta. To znaci:

Prema stanju i osetljivosti pacijenta, oni mogu napustiti kliniku veoma rano ili dan-dva kasnije.

Napomena: Kako način rada i tehnologije konstantno napreduju, neozbiljno je pre pregleda i konsultacija sa doktorom, prejudicirati vreme boravka na klinici.

Uzdržavanje nakon operacije?

– U zavisnosti od postupka i odabrane operacije potrebno je tri do šest nedelja posle operacije kloniti se sporta, sunca, solarijuma i saune.

Lekar koji je izvršio operaciju ce vam dati pravilna uputstva ako to iz opravdanih razloga bude potrebno.
Molimo Vas da se 14 dana nakon operacije javite telefonom, od 9 do 16 h, kako bismo zakazali kontrolni pregled.

Da li postoji opasnost od raka i autoimunih bolesti?

– Rezultat obimne paralelne studije pokazao je da je opasnost od pojave raka dojke i (ili) autoimunih bolesti daleko manji kod osoba koje imaju implantate, nego kod onih bez implantata. Definitivno je da žene koje imaju implantate cešce rade kontrole. Veoma je znacajna i kompresivna uloga implantata. Bez obzira na špekulacije zašto je to tako, ovo je radosna vest. Što se tice autoimunih bolesti tipa reumatod artrita, sklerodermije itd. definitivno ne postoji nikakva veza.

Da li pacijent sa implantatima u dojci može da leti avionom?

– Mora da je u pitanju šala, ali ako vec pitate – može da leti, a zašto ne bi?

Koliko su sigurni implantati za dojku punjeni silikon gelom?

– CE certificirani implantati su apsolutno sigurni i razvojem tehnologije daleko bolji nego slicni implantati od npr. pre tri godine.

Koje estetske operacije nisu vezane za životno doba pacijenta?

– korekcije dojki (uvećavanje ili smanjivanje)
– korekcije ušiju i nosa
– usisavanje masti i rešavanje problema zona odnosno masnih depoa na telu
– uvećavanje usana (privremeno i permanentno)
– laser odstranjivanje tetovaža
– laser odstranjivanje bradavica i benignih mladeža
– laser terapija vaskularnih lezija tipa kapilara, hemangioma, nevus flameusa, hemangioma kod dece i manjih vena na licu i telu
– laser korekcija ožiljaka

Koje su operacije indikovane kod osoba od 35. godine života?

– korekcije ocnih kapaka
– zatezanje kože i mišica lica, vrata i cela
(Sperextended Face & Neck Lift with SMAS)
– laser dermobrazija glacanje i podmladivanje kože
– laser terapija bora,

kao i sve ostale estetske operacije bez obzira na dob pacijenta.

Koja je starosna granica za izvodenje estetske operacije?

– Ukoliko se radi o zdravom kandidatu za estetsku operaciju, gde je i anesteziolog saglasan, nema razloga odbiti pacijenta.

Interesovalo bi nas da saznamo dob vašeg “najstarijeg pacijenta” iz estetske hirurgije?

– Naš hronološki najstariji pacijent je gospoda, nemacki državljanin, stara 79 godina.

Koje vrste estetskih operacija su radene?

– U Nimbergu, pocetkom 1998. godine uradili smo liposukciju, u Beogradu, pocetkom decembra 1998 uradili smo tzv. Superextended Face & Neck Lift with SMAS.

Šta znali Superextended Face & Neck Lift with SMAS?

– Superextended Face & Neck Lift with SMAS podrazumeva prošireno zatezanje kože i mišica lica i vrata.

Šta to znači?

– To znači da mi upravo radimo protiv sile gravitacije, odnosno opuštenosti mišića i fascije i kože lica i vrata. Samim zatezanjem mišića dobijamo trajnost rezultata, a koža lica i vrata koja nije pod tenzijom ne dislocira ušnu školjku.

Koliko je onda biološki podmladeno lice vašeg pacijenta?

– Najmanje 10 do 15 godina. To znaci da osoba od 45 godina izgleda kao sa svojih 35, odnosno 30 godina. Proces starenja se nakon ovakve operacije odvija nadalje, ali u smislu od 45-te, nego od 30-te, odnosno 35-te pa nadalje.

Kako sve to izgleda u ekstremnom slucaju gde pacijentova hronološka i biološka starost drasticno ne koreliraju?

– Npr: Osoba ima izuzetno kvalitetnu kožu, ne puši, uredno živi, redovno uzima vitamine, ima specijalan režim ishrane i života. Ovakve osobe je moguce uciniti 20 godina mladim, ali je ovo ipak retkost.

Kolika je trajnost Face lifta?

– Pitanje trajnosti Face liftinga se postavlja samo kod tzv. kožnog liftinga (zatezanja kože lica, ali ne i mišica),

Zašto je Superextended Face & Neck Lift with SMAS pravo rešenje?

– Potkožno tkivo ispred uveta i mišic vrata predstavljaju jednu celinu. Kod starenja “pada” ceo kompleks fascije pljuvacne žlezde i mišica tako da kod podmladivanja treba voditi racuna da se ceo proces podmladivanja odvija “unazad” istim putem kao i starenje. Zatezanje same kože lica i vrata daje vrlo kratkorocan rezultat, što je i razumljivo, jer je snaga mišica veca nego elasticnost kože.

Kakvi su ožiljci?

– Pitanje ožiljaka treba da se ogranici na to ne koliki su, nego da li su vidljivi ili ne. Ožiljci nakon korektno uradene estetske operacije su ponekad nevidljivi i za eksperte. Kvalitet ožiljaka i njegova vidljivost zavise umnogome od tipa i kvaliteta kože.

Kako i kojim laserom se mogu korigovati akne?

– Korekcija akne ožiljaka radi se CO2 odnosno Erbium YAG laserom. Radi se o najpreciznijoj ablaciji (odstranjivanju) površnog sloja kože i stimulaciji produkcije novog kolagena u koži. Metoda je sigurna i proverena.

Kako radite podmladivanje površine kože lica odnosno odstranjivanje mnoštva plicih bora?

– Podmladivanje kože, odnosno “skin rejuvanitation” radimo CO2, odnosno Erbium YAG laserom. Radi se o najpreciznijoj ablaciji (odstranjivanju) površinskog sloja kože i stimulaciji produkcije novog kolagena u koži. Metoda je sigurna i proverena.
Druge metode tipa hemijskog, odnosno mehanickog pilinga kao neprecizne predstavljaju rizik, te se u modernoj estetskoj hirurgiji sve manje koriste.

Vaskularne lezije na koži tipa proširenih kapilara, manjih vena i hemangioma predstavljaju veoma cest estetski problem.

Kako izgleda laser terapija ovakvih promena?

– Dye (Farbni laser), Alexandrit i Argon Laser u kombinaciji sa radiotalasima daju odlicne rezultate. Kako bola nema, lokalna anestezija nije potrebna. Oporavak je brz i bezbolan.

Šta znači sam pojam Laser Centar?

– Uobicajeni naziv za hiruršku ustanovu u kojoj se koristi najmanje pet razlicitih tipova lasera. Specijalista koji radi sa laserskim sistemima mora da ispuni sve kriterijume najmanje jednog evropskog i americkog udruženja za lasersku medicinu i hirurgiju. Kurs sa Certifikatom nije dovoljan.

Koliko je bitno poznavanje laser tehnike i iskustvo u radu sa razlicitim tipovima lasera?

– Sa obzirom na razlicite tehnicke karakteristike pojedinih lasera i razlicite tipove kože, neophodna je velika serija laser intervencija da bi se dobio pravi osecaj koji laser i kako ga upotrebiti za odredeni tip intervencije. Prilikom prijema potrebno je da ponesete izveštaje pregleda: ne mišljenje lekara koji je izvršio preglede, vec konkretne medicinske nalaze, kao što su: EKG, krvna slika itd, kako stoji na podsetniku koji ste dobili.
1. U slučaju maloletnih pacijenata roditelji, odnosno staratelji moraju da daju pristanak za operaciju pri prijemu.
2. Plaćanje: Kao što je navedeno u cenovniku usluga, po prijemu na kliniku (ne kreditnim karticama, već potvrdom o prenosu, čekom ili gotovinski).

Molimo Vas da za boravak na klinici ponesete odeću i pribor kao kod ležernog boravka u nekom hotelu.

Nakon otpuštanja sa klinike počinje faza ambulantnog lecenja. U toku tog perioda boravićete u nekom pansionu ili hotelu, već po Vašem izboru. Naša kancelarija će Vam rado pomoći da izaberete ono što Vama odgovara.

Za boravak na klinici i vreme nakon toga, preporučujemo Vam da ponesete knjige i muziku po Vašem izboru.

Top