laser medicina blog
Dr Ciric maj 12, 2016 Nema komentara

Lasersko zračenje je svetlosno zračenje u snopovima iz odredjenog dela svetlosnog spektra. Ovo zračenje se proizvodi u laserskoj cevi pri čemu ili gas (CO2 i argon) ili čvrsta supstanca (Nd:YAG i ER:YAG) služi kao osnova za stvaranje plavo-zelenog ili infracrevenog zračenja.

Argonsko i Color (Dye) lasersko zračenje ima sposobnost da pojačano prodire i da bude apsorbovano u tamno obojenim područjima na koži koja su crvena, tamno crvena, ružičasta i plavičasta. Okolni slojevi koji nisu zatamnjeni jedva da imaju dodira sa zračenjem.
Fizički podaci laserskog uredjaja podešavaju se kompjuterom ugradjenim u laser. Oni su poznati. S druge strane, ne može tačno da se utvrdi kako će koža pacijenta da reaguje. To je moguće samo na osnovu iskustva onih koji rade laserskim uredjajem. Ovo iskustvo je pretpostavka da se lasersko zračenje pravilno primeni u optimalnoj količini i jačini kod različitih patoloških promena.

Dejstvo lasera može da se vidi posmatranjem promena na koži. Pošto su ove promene uglavnom u vidu promene boje, ispoljavaju se kao bledilo i beljenje (blankiranje) područja (Argon). Ovo dejstvo se pojačava nakon nekoliko dana ili nedelja. Cilj terapije laserom je da promene na koži potpuno nestanu a da ne nastanu bilo kakva oštećenja kože koja bi morala da se kozmetički tretiraju. Da bi se ovaj cilj postigao, nekad je dovoljno jedno jedino zračenje a nekad zračenje mora da se ponovi nekoliko puta. Terapija laserom vrši se pod lokalnom anestezijom ili bez nje, jer je primena lasera, sa retkim izuzecima, bezbolna.

U našoj Klinici imamo skoro dvadesetogodišnje iskustvo u primeni lasera, tako da je ova terapija kod nas postala rutinska. Spadamo u pionire Nemačke laserske dermatologije i hirurgije.

ŠTA MOŽE DA SE TRETIRA ARGONSKIM, COLOR, CO2, i YAG LASEROM?

1.Mladeži
Crvene, pa sve do ružičasto obojene, tamne fleke na koži, koje se nalaze na granici tumora krvnih sudova, najbolje su područje primene za argonski laser. Takodje i druge slično obojene promene mogu isto tako uspešno da se otklanjaju argonskim laserom.
2.Neravnine kože (bradavice itd.)
Svejedno, na kom delu tela, otklanjaju se bez ožiljaka i bez operacije.
3.Snopovi žila i žilice (teleangiectazije)
na licu, na nosu i na nogama dobro su područje primene za color, argonski i nd:yag laser. Mogućnost reakcije žilica vrlo je različita od pacijenta do pacijenta.
4.Tetovaže
Bilo koje vrste i bilo koje boje i zatamnjenosti mogu da se uspešno odstranjuju laserom. Terapija, u zavisnosti od veličine tetovaže, može da se sprovodi duže vreme, pošto se uvek tretiraju prvo manja područja (6X8 cm) do nestanka a tek onda se postupak nastavlja.
5.Ožiljci
Mogu da se omekšaju laserskim zračenjem, da se dovedu u nivo kože i izjednače sa bojom okoline.
6.Nevus Flameus i Hemangiomi (Argon, Nd:YAG)
7.Laserom takodje mogu da se otklanjaju i mnoge druge, ovde nenavedene fleke.
8.Laser Peeling, Terapija Bora
9.Laser Epilacija
10.Pege
11.Primena Lasera u hirurgiji garantuje bezbolni postoperativni tok.

OVDE IZLAŽEMO ISKUSTVA O OVIM TRETMANIMA

Rezultati primene lasera u preseku svih indikacija navode se kod američkih autora kao 80% -95 % uspešni.
Kod lasera, kao i kod bilo koje druge terapije mogu da se pojave komplikacije. One se sastoje u tome da ne dolazi do bitnog poboljšanja promena na koži ili da dolazi do obrazovanja malih ožiljaka.

Klinika Dr Ćirić ima preko 20 godina internacionalnog iskustva, i više stotita zadovoljnih pacijenata.
Više informacija možete dobiti na: +381 65 30 66 989, +381 11 30 66 989 ili na e-mail [email protected]

Pogledajte i: Uklanjanje mladeža laserom cenovnik

Pogledajte i: Uklanjanje neravnina i ožiljaka laserom cenovnik

Pogledajte i: Uklanjanje tetovaže laserom cenovnik

Pogledajte i: Uklanjanje pega i fleka laserom cenovnik