Dr Ciric januar 5, 2022 Nema komentara

Naziv Ginekomastija potiče iz grčkog jezika i u prevodu znači grudi kao kod žene. 1 od 3 muškarca, mlađih od četrdeset godina ima neki stupanj ginekomastije, dok je broj muškaraca sa ovim problemom, starijim od 50 godina, skoro 50% celog muškog roda. Muškarci vole velike grudi, ali samo na ženama. Neki, međutim, imaju tu nesreću da i sami poseduju po jedan takav par. Ova pojava naziva se ginekomastija i u osnovi je uglavnom hormonalni problem.

Šta sve uzrokuje ginekomastiju?

Uzrok rasta muške dojke, najčešće se nalazi u privremenom ili trajnom hormonskom disbalansu sa promijenjenim odnosima androgena i estrogena. Uz hormonski poremećaj, vrlo često je uzrok rastu dojke, zapravo obično debljanje muškarca, jer je muška dojka jedno od genetski predisponiranih mjesta za debljanje. Postoji i čitav niz oboljenja drugih organa na tijelu, nekih tumora, ciroze jetre i sl. koji mogu u svojoj kliničkoj slici dati povećanje volumena muške dojke, urološke bolesti, i izvesni lekovi.

Uzroci Ginekomastije mogu biti:

-endokrini (primarni hipogonadizam sa oštećenjem Leydigovih ćelija, hiperprolaktinemija, hipo i hipertireoza)
-tumori (Leydigovih ćelija, adenom ili karcinom nadbubrega sa sekrecijom estrogena)
-sistemske bolesti (ciroza jetre, uremija, oporavak posle pothranjenosti)
-lekovi (korišćenje anaboličko androgenih steroida (anabolici), hCG, cimetidin, digitalis, estrogeni, methyldopa, reserpin, spironolakton)
-idiopatski (nepoznat uzrok).
-korišćenje kanabisa bez medicinske dozvole

Karakteristike

Pravu ginekomastiju treba razlikovati od: lipoma, neurofibroma i karcinoma. Ove promene su obično unilateralne, bolne i ekscentrične, dok ginekomastija karakteristično počinje u subareolarnoj regiji i uvećava se koncentrično. Takođe, ginekomastiju treba razlikovati od uvećanja grudi kod gojaznih osoba, u kojih se ne palpira tkivo mlečnih žlezda – pseudoginekomastija. Kod bolesnika sa ginekomastijom povećan je rizik za nastanak maligniteta.

ginekomastija

Lečenje ginekomastije

Lecenje ginekomastije sprovodi se preko uklanjanja glavnog uzroka, naravno ukoliko je poznat. Ginekomastija je veliki problem ukoliko je posledica tumora. Ukoliko je ginekomastija bolna, i ukoliko ne postoji način da se deluje, pacijentu se daje antiestrogen –  Tamoksifen .

Ginekomastija operacija – Kada se preporučuje operativni zahvat?

Operativni zahvat ginekomastije podrazumeva smanjenje muške dojke, preporučuje se ukoliko ginekomastija za muškarca označava psiholoski ili problem estetske prirode. Operacija se preporučuje i ukoliko dojke neprestano rastu, odnosno ukoliko se sumnja na postojanje malignog tumora u muskoj dojci. Ginekomastija sa sobom nosi ogroman rizik od raka dojke. Tokom operacije, tkivo se uklanja ili liposukcijom ili vađenjem takozvanog glandularnog tkiva što oslobađa mišić koji muškim grudima daje karakterističan oblik.

Rešenje problema ginekomastije moguće je na više načina, pogledajte i koje ovde

Slike pre i posle: ultrazvučne, vaser, vibro i laser liposukcija u tretmanu ginekomastije, možete pogledati ovde

Bezbolno, beskrvno bez hospitalizacije, nedvidljivi oziljci – Superiorni dugotrajni estetski rezultat.

E-mail [email protected]  Viber/WhatsApp  +381 65 30 66 989,  Online kontakt forma