Dr Ciric mart 8, 2017 Nema komentara

korekcija kapaka - zatezanje kapaka

Kandidati za operaciju su pacijenti i pacijentkinje kod kojih postoji relativni višak kože na kapcima koja se nekada toliko opusti da ometa normalno gledanje, a i estetski izgled je narušen u različitom stepenu.

Već nakon 35. godine života, bore nam preplave lice, a facijalni mišići počinju da se opuštaju a samim tim i koža na licu. Prvo što će nam se “olabaviti” su očni kapci. Očni kapci ma koliko izgledali nebitni na licu oni itekako daju važnu “crtu” našem pogledu, te su jedan od osnovnih razloga zbog čega stariji ljudi imaju oštriji pogled i gube onu svežinu.

Nekada je za postizanje dobrog rezultata potrebno ukloniti deo masnog tkiva iza kapaka što se radi u istoj intervenciji. Kada postoji slabost mišića u kapcima moguće je uraditi i korekciju položaja mišića kapaka.

Korekcije očnih kapaka mogu se raditi:
  • na gornjim kapcima
  • na donjim kapcima
  • na gornjim i donjim kapcima

Intervencija se radi u loklanoj anesteziji i relativno je bezbolna

Operacija kapaka se izvodi u lokalnoj anesteziji a po potrebi uz analgosedaciju (polusan). Princip operacije se sastoji u odstranjivanju viška kože u gornjem i donjem kapku (ili samo gornjem ili donjem), odstranjivanju ili premodeliranju masnih jastučića.

Blefaroplastika zahteva precizno i pedantno merenje i planiranje. Čak i milimetar previše ili premalog odstranjivanja može dovesti do nezadovoljavajučeg  rezultata ili komplikacija.

Rezovi se nalaze na gornjem kapku u visini prevoja (palpebralnog sulkusa) ca deset milimetara od ruba trepavice. Na donjem kapku rez se nalazi oko na ca . 1 mm od ruba trepavice. Ukoliko ne postoji višak kože,  radi se transkonjuktivalna blefaroplastika. Pristup je preko vežnjače (konjunktiva) sa unutrašnje strane donjeg kapka. Odstranjuje se samo višak masnih jastučića koji remete reljef donjeg kapka. Vreme trajanja operacije iznosi 1-2 sata a zavisi od obima i načina rada.

Ukoliko se za kreiranje reza i izvodjenje operacije koristi  laser,  radi se o laser operaciji. Laser zrak se može koristi i za zatezanje kože bez kreiranja reza.

Nakon operacije na oči se stavljaju vrećice (cool packs)  sa ledom ili ledenim gelom  radi smanjenja otoka. Konci se vade 4 do 5 dana nakon operacije.

SLIKE

operacija kapaka slike

KOMPLIKACIJE

Komplikacije nakon blefaroplastike su retke a ukoliko se jave najčešće su otoci sa modricama (koje obično nestaju za par dana), izuzetno retko može se javiti ektropion (nemogućnost potpunog zatvaranja kapka ) ili vidljivi ožiljci.

POSTOPERATIVNI TRETMAN

Nakon odlaska iz bolnice, potrebno je povremeno korišćenje obloge sa ledom. Nakon uklanjanja konaca potrebno je nastaviti sa toaletom rane uz aplikovanje hidrantnih ili reepitelizujućih masti.

Plastična hirurgija Dr Bojan Ćirić ima preko 38 godina internacionalnog iskustva, i više stotita zadovoljnih pacijenata!

Veliki broj pacijenata ulepšalo je svoj izgled koristeći naše usluge, počevši od povećanja/podizanja grudi, operacije kapaka, nosa, ušiju, abdominoplastike, liposukcije do povećanje zadnjice.

Zakažite termin kod dr Bojana Ćirića i dobićete odgovore na sva vaša pitanja od strane našeg stručnog tima u najkraćem mogućem roku.

Online Kontakt forma https://www.drciric.com/kontakt

Mobilni +381 65 30 66 989
Viber +381 65 30 66 989
WhatsApp +381 65 30 66 989