Operacija kile | Laserska operacija kile | Hernija | Operacija bruha |  Preponska kila | Femoralna kila | Pupčana kila | Laparoskopska operacija kile | Operacija kile bez noža

operacija kile

KILA (Hernia) označava ispupčenje tkiva, najčešće creva ili masti pod kožu kroz prirodni ili stečeni otvor u trbušnom zidu. Nastaje zbog urođenih slabosti mekotkivnih struktura ili se razvija tokom života. Obično je locirana u preponama, oko pupka ili na mestu ranijeg operativnog zahvata. Lokacija određuje naziv kile.

Laser Operacija Kile podrazumeva upotrebu svatlosnog Laser zraka (CO2/Nd YAG ) za kreiranje reza i prepariranje uz simultanu hemostazu bez upotrebe standardnih hiruških instrumenata scalpel, makaze I bez upotrebe elkrokautera za hemostazu.

Preponska kila čini 75% svih kila trbušnog zida i oko 25 puta je češća u muškaraca nego u žena. Ove kile delimo u dve odvojene grupe, direktnu i indirektnu. Obe se nalaze u preponi ali imaju različita polazišta. Oba tipa kila izgledaju slično kao ispupčenje u preponi, i nekad je teško razlučiti o kojem se obliku radi.

Femoralna kila je kila femoralnog kanala a to je kanal kroz koji prolaze femoralna arterija, vena i živac kada napuštaju trbušnu šupljinu i dolaze na natkolenicu. Ovo je normalno uzak prostor, ali nekada može biti tako veliki da kroz njega prolaze organi trbušne šupljine. Ona se prezentuje kao ispupčenje ispod preponskog nabora u srednjoj liniji. Obično je češća u žena i ima veći rizik komplikacija od ingvinalne kile.

tipovi hernije, operacija kila

Pupčana kila je kila u predelu pupka. Moze nastati od rodjenja ili kasnije u životu tokom povećanja intraabdominalnog pritiska. Česta je kod porodilja. Operativne procedure na prednjem trbušnom zidu mogu kasnije dovesti do pojave kila na tom mestu. Po statistici mogućnost pojave nakon hirurškog zahvata je od 2 do 10 %.Te se nazivaju Ventralne hernije(kile).

Ventralna kila ili inciziona kila se sreće na mestima slabosti nedovoljno zarasle hirurške rane. Zbog činjenice da se najčešće javlja u području bele linije (linea alba) prilikom reza u središnjoj liniji naziva se ventralna kila (hernia ventralis). Ovo je jedna od kila (hernia) koju je najteže tretirati. Naziva se još i postoperativna kila.  Manifestuje  se kao izbočenje trbušnog zida na mestu reza ili u njegovoj blizini. Praktično se javljaju nakon svih operacija kod kojih imamo zarastanje zida trbuha čak i nakon malih incizija kao što su one kod laparoskopskih operacija. Mada se najčešće javljaju u središnjoj liniji mogu se javiti na bilo kojem mestu na kojem je učinjen operativni rez. U nekim slučajevima ventralne kile mogu biti ogromne tako da se u njima nalazi dobar dio crijeva te u tim situacijama pokušaj rekonstrukcije trbušnog zida može dovesti do kompresije crijeva i povećanog intraabdominalnog pritiska te posljedične ishemije crijeva i podizanja dijafragme i otežanog disanja zbog smanjenog prostora u kojem se nalaze pluća.

Epigastrične se javljaju kao izbočenje u srednjoj trbušnoj liniji između pupka i donjeg rebrenog luka. Ova kila obično sadrži mast, a vrlo retko creva. Formira se u zoni relativne slabosti prednjeg trbušnog zida i često je bolna.

PREPONSKA KILA (hernija)

Na prednjem trbušnom zidu postoje mesta koja su predisponirana za razvoj kila zbog svoje anatomske građe. Jedno od takvih mesta je prepona. Ukoliko se kila nalazi u preponi govorimo o preponskoj kili (hernia ingvinalis). Ona može biti indirektna ili direktna.

Indirektna ingvinalna hernia nastaje zbog urođene slabosti unutrašnjeg ingvinalnog prstena i može se javiti u bilo kad tokom života. Otkrijemo je odmah po rođenju u oko 1% dječaka i to je povezano sa spuštanjem testisa u skrotum. Ingvinalna kila je locirana u donjim partijama trbuha upravo iznad prepone blizu pubične regije.Nekada može biti na obje strane i tada govorimo o bilateralonoj kili.

Direktna ingvinalna hernia je posljedica slabosti zadnjeg zida ingvinalnog kanala i uglavnom se javlja kod starijih pacijenata jer sa starošću prednji trbušni zid slabi. Na tom je mestu trbušni zid prirodno  tanak. Retko se spušta u skrotum.

Simptomi lile su sledeci: Izbočenje u preponi u stojećem stavu ili kod naprezanja,bol u preponi pri naporu,i osećaj težine, izbočina se može spustiti u mošnice kod muškaraca. Bol I izpupćenje se pri ležećem položaju najčešće smanjuju.Ukoliko dodje do jakih bolova, muke gadjenja I mpovrćanja, temperature I ubrznog rada srca verovatno se radi o ukljestenju I tada se treba hitno javljati lekau koji je za to obučen.

TRETMAN

Kila se u potpunosti može izliječiti samo operativno, a ovo je ujedno jedan od najčešćih operativnih zahvata. Operativne zahvate možemo podijeliti na: tenzione, beztenzione i laparoskopske.

Tenzioni zahvati se rade sa navlačenjem okolnog tkiva na kilni otvor nakon čega se stvara ožiljak koji sprječava povratak kile. Najpoznatije su hernioplastika po Bassiniju i Shouldiceu. Danas se rade samo kod mlađih pacijenata. Ovakav način rada ima veliki broj recidiva čak do 15%.  Tenzione zahvate ne praktikujemo iz gore navedenih razloga

Beztenzione tehnike se izvode uz pomoć sintetičkog hirurškog materijala  u obliku mrežice. Mrežica je hirurški materijal koji može biti načinjen od: neresorptivnih materijala (polipropilena, goretexa), resorptivnih i kombiniranih materijala . Ove sterilne mrežice su meke, gipke, fleksibilne i prilagodljive tlesnim pokretima. Mrežice su tako čvrste da odmah po ugradnji omogućuju povratak normalnim aktivnostima uključujući i sport. Mnoge varijante u obliku i veličini mrežica su moguće. Mrežice mogu biti u formi zakrpe koja ide preko ili ispod kilnog otvora ili u formi čepa koji idu u otvor kile. Mrežice koristimo u  ne tenzionim operacijama  i pri laparoskopskom operisanju kila.

LICHTENSTEINOVA METODA

Jedna od standardnih hirurških procedura obogačena je upotrebom lasera izvodi  se u lokalnoj anesteziji i epiduralnoj anesteziji. Sam operativni tok ima dvije faze. U prvoj fazi prikaže se kilna kesa i zbrine njen sadržaj. U drugoj fazi preko kilnog otvora postavi se mrežica. Prednost ove metode je što se radi u lokalnoj anesteziji i potpunosti prikaže mjesto rada. Rez je dug oko 5 cm. Pojava recidiva tj povrat kile nakon operativnog zahvata je od o,5-2%

LAPAROSKOPSKA OPERACIJA KILE

Kod ovog hirurškog zahvata kilni defekt se pokriva mrežicom kroz trbuh. Ova operacija se radi u opštoj anesteziji. Instrumenti i laparoskop se uvode kroz trbušni zid. Umesto jednog reza, rade se četiri ili pet malih rezova u području oko kile. Optički instrument koji se uvodi kroz jedan od rezova naziva se laparoskop. On je dalje povezan sa video kamerom preko koje se prati operativni zahvat. Tako kirurg može vidjeti kilu , okolnih tkiva i organe na video zaslonu. Ovim instrumentima se pozicionira mrežica preko otvora i pričvrsti staplerom.Postoperativna neugodnost je relativno mala, mogućnost povrata kile je od 10-11% i znatno veća nego u dva ranije opisana operativna postupka.  Oporavak traje od 1 do 2 nedelje. Uglavnom se radi kod pacijenata koji imaju kilu na obje strane. Ova metoda može biti alternativa otvorenom načinu.Nedostatak ovog operativnog zahvata što se mora raditi u opštoj anesteziji, a i mogućnosti povreda unutarnjih trbušnih organa su veće.tipovi kile pregled

PROCEDURA OPERACIJE KILE U NAŠOJ KLINICI

Pacijent zakaze pregled I konsultaciju u našoj Klinicii. Na tom pregledu u toku konsultacije pacijentu se dijagnostikuje oboljenje i lekar sa njim razgovara i informiše ga o svemu u vezi ovog oboljenja, tj o uzrocima nastanka, lečenju i operaciji.

Detaljno pojašnjava I objašnjava o svim aspektima operacije i anestezije, postoperativnog toka, jačini bolova, fizičkim aktivnostima postoperativno , načinu ishrane, praktično o svemu što pacijenta interesuje vezano za  period pre operacije osamoj operaciji kao I period nakon operacije. Pacijent dobija listu neophodnih labaratorijskih, radioloških I internističkih nalaza koje je potrebno da uradi.

Ukoliko se pacijent odluči za operaciju procedura je sledeća.

Pre zakazane operacije pacijent dolazi u dogovoreno vreme i prezentira  laboratorijski nalaze, EKG, I radiološke nalaze RTG, Ultrazvuk abdomena  i srca ukoliko je potrebno. Prezentira  saglasnost kardiologa za izvodjenje operacije.

Anesteziolog i  Hirurg dodatno pregledavaju nalaze I uz obostranu saglasnost  po prijemu pacijent se operiše.  Operacija traje oko sat vremena i najčesće se radi u epiduralnoj, spinalnoj ili lokalnoj anesteziji što znači da je pacijent može biti budan dok se operise  ili može da drema (polusan) ili da spava uz kontrolu intravenski datih lekova (Analgosedacija) po dogovoru sa Anesteziologom .

Nakon izlaska iz operacione sale, ukoliko je operisan u lokalnoj anesteziji,   pacijent provodi nekoliko časova u  bolnici do otpusta.  Ukoliko je u operacija radjena u epiduralnoj ili  spinalnoj  anesteziji sa analgosedacijom ili opštoj anesteziji  potrebno je da pacijent provede I  noć u bolnici I otpust je sutradan.

Na prvu kontrolu dolazi posle dva dana radi previjanja i osmi dan na skidanje konaca ili po dogovoru sa hirugom.

OPERACIJA KILE LASEROM CENA

Operacija primarne preponske kile – od 3500 €
Operacija recidivantne preponske kile – od 3500 €
Operacija velike – džinovske ingvinoskrotalne kile ili operacija recidivantne preponske kile sa vadjenjem prethodno postavljene mrežice i Lichtenstein ili Rives hernioplastika sa novom – pd 4.000 €
Operacija umbilikalne / epigastricne kile u lokalnoj ili epiduralnoj anesteziji – 3000 €
Operacija male incizione kile u lokalnoj ili epiduralnoj anesteziji – 3000 €
Operacija velike incizione kile u opštoj anesteziji sa ugradnjom velike mrežice 30×30 cm i postoperativna hospitalizacija 4 do 5 dana – od 6500 €
Triple neurectomia sa vađenjem prethodno postavljene mrežice – 4500
Složene rekonstrukcije trbušnog zida kombinacijom Rives sublay, Chevrel onlay hernioplastike sa 1 ili 2 velike mrežice 30×30 cm i Ramirez tehnike komponentne separacije u opštoj anesteziji uz 5 do 7 dana postoperativne hospitalizacije – Cena zavisi od kliničkog i intraoperativnog nalaza
Intenzivna nega, 24 h monitoring, lekovi, dezurni tehnicar i  lekar – 300 €

* Važna  napomena

Cene u cenovniku su orijentacione. Konačna  cena u dogovoru sa hirurgom nakon pregleda i odabira metode.
Cene su izražene u EUR-ima, dinarsko plaćanje po prodajnom kursu Banka Intesa na dan plaćanja.

dr bojan ciric klinika

Dr Bojan Ćirić

Trenutna pozicija: Načelnik odeljenja;
Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.
Izbor trenutne pozicije: 1998.
Broj godina iskustva: preko 41 godina.

1987. godine završio Medicinski fakultet u Nišu;
1989. 
položio Stručni ispit za Doktora medicine pred republičkom ispitnom komisijom u Beogradu;
1998. 
godine završio specijalizaciju na temu plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Preporuke

Jako sam zadovoljna uslugom, operacija je prošla u najboljem redu, a osoblje je fantastično!
Jelena Đorđević, pacijent
Sve je prošlo sjajno, imam utisak kao da nisam ni bio na operaciji, osećam se sjajno, a nikad nisam bolje izgledao!
Mirko Petrović, pacijen
Vrhunska usluga, ljubazno osoblje i veliki stručnjaci. Posebno hvala Dr. Ćiriću koji me je uspešno operisao.
Ivan Pavlović, pacijent

Zakažite pregled

Da li želite profesionalni pregled, konsultaciju, savet?

Zakažite pregled u DR ĆIRIĆ i dobićete sve odgovore na vaša pitanja od strane našeg stručnog tima.

Zakazivanje je neophodno! Pregled možete zakazati preko:

OnLine kontakt forme – Otvori stranicu

Viber +381 65 30 66 989
WhatsApp +381 65 30 66 989
E-mail [email protected]