LIPOSUKCIJA – Ultrazvučna VASER i Laser Liposukcija

liposukcija slika

Liposukcija jeste filozofija i umetnost oblikovanja tela i lica odstranjivanjem viška potkožnog masnog tkiva.

Liposukcija nije samo kombinacija različitih tehnika, već umetnost najsličnija vajarstvu, ali u mnogome kompleksnija od toga. Ako uzmemo da je estetska hirurgija slikarstvo, a liposukcija vajarstvo, onda treba analogno gledano pretpostaviti da ne znači da odličan estetski hirurg mora biti odličan i u liposukciji.

Liposukcija nije  metoda redukcije telesne težine niti zamena za nepravilnu ishranu I nedovoljnu fizičku aktivnost.  Liposukcija je metoda izbora za delove tela gde se i pored uporne dijete i vežbanja – masne naslage ne smanjuju (nadlaktice, leđa, kukovi, zadnjica, bitine i potkolenice). Liposukcija može biti dobar motiv za kasnije održavanje vitke linije.

Sopstvena mast kao filer

Liposukcijom odstranjena mast može se iskoristiti za preseljenje (transplantaciju) na željeno mesto.

– Liposukcijom do nove brazilske zadnjice
– Liposukcijom do jedrih i vecih novih grudi
– Liposukcijom do jedrog, mladog lica I vrata
– Liposukcijom do popunjavanja bora I uvećanih usana

Liposukcijom se dobija masno tkivo koje je bogato matičnim ćelijama i faktorima rasta. U istoj hirurškoj proceduri deo odstranjenog masnog tkiva može se primeniti kao prirodni filer za podmlađivanje lica, popunjavanje bora, povećanje usana, povećanje grudi ili zadnjice. Zbog toga liposukcija može biti dvostruko korisna. Pacijenti koji žele liposukciju, obično su pokušavali pre toga da oslabe na druge načine, tako da treba saznati i za istoriju prethodne dijete, sredstva ili lekova za mršavljenje.

REZULTAT

Masne ćelije koje su isisane ne mogu više nikada da se formiraju ili narastu. To znači da je oblik tela koji je postignut liposukcijom, trajan. Kod kasnijeg debljanja ili mršavljenja, „novi“ izgled tela će se proporcionalno menjati bez da se pojave na primer „jahaće pantalone“ koje su ranije bile isisane.

Kao rezultat liposukcije, menja se i stanje kože na operisanim delovima tela, ona postaje vidljivo čvršća. Pri liposukciji tupim iglama nastanu mnogi tuneli u tkivu, koji se u toku faze zalečivanja, nakon operacije, sužavaju i stežu, tako da se koža i vezivno tkivo čvrsto sjedinjuju.

Da bi se zadržala glatka površina kože, tuneli se rade unakrsno, kako bi se prema mogućnosti mogli pokriti tankim slojem masnoće. Liposukcija je jedinstvena metoda koja jastučiće sala, kao na primer „jahaće pantalone“ otklanja zauvek do izgleda idealne ili normalne težine. Ne zahteva nikakvu dijetu. Obrađuju se zone, koje putem dijeta i ciljnog treninga nisu mogle biti otklonjene. Iako liposukcija donosi često spektakularne rezultate sa vidljivo poboljšanom figurom, nije realno očekivati figuru i konzistenciju tkiva kao kod tinejdžera.

Kao i kod svih operativnih zahvata, tako i kod liposukcije postoje rizici, propratna dejstva i komplikacije, kao što su oticanje, krvarenja i produženi osećaj otupljenja kože. Nepravilnosti kože koje se mogu slučajno javiti kao rezultat liposukcije svedene su na minimum tehnikom naduvavanja.

Teške komplikacije kao što su krvarenje, tromboza i plućna embolija, infekcije u tretiranim predelima kože, sa popratnom pojavom cisti, opekotina, trajnim oštećenjima tkiva i obojenošću kože, embolije masti, alergijskih reakcija ili utiskivanje jamica su krajnje retke i beleže se u manje od 0.1% slučajeva. Uvođenjem već pomenutih, najsavremenijih tehnika anestezije i prevencije, dodatno se smanjuje ovaj rizik. Sa ponosom možemo reći da na našoj klinici, uz veliki broj pacijenata i bogato iskustvo, ovakvih komplikacija nismo imali.

liposukcija pre posle dr bojan ciric

Primer Pre / Posle intervencije

STANDARDNA ASPIRACIONA LIPOSUKCIJA
Suction Assisted Liposuction (SAL)

Liposukcija je metoda aspiracije potkožnog masnog tkiva snagom vakuuma. Kod liposukcije se plasiraju tupe kanile kroz kožne incizije u potkožno masno tkivo. Liposukciona kanila poseduje jedan ili više otvora sa strane, lociranih blizu vrha kanile. Na drugom kraju je preko silikonskog creva povezana sa vakuum aspiratorom.Aspirat usisan preko otvora kanile vučen snagom vakuuma prolazi kroz šupljinu kanile, kroz silikonsko crevo i deponuje se u staklenoj ili plastičnoj posudi na aspiracionom sistemu. Depo posuda je na drugom kraju  povezana silikon crevom preko umetnutog filtera direktno za aspiracioni uredjaj.

Laser Lipo – Laserska Liposukcija (Laser Assisted Liposuction)

standardna,laserska,ultrazvucna,vaser liposukcija

Laserom Asistirana Liposukcija (Laser Lipo) podrazumeva skulpturiranje masnog tkiva tela i lica pomoću energije elektomagnetnog talasa koju emituje laser sonda (fiber) priključena na liposukcionu kanilu  uvedena u potkožno tkivo kroz malu inciziju na koži. Laser zrak topi mast (pretvara mast u emulziju) koja se kasnije usisava (aspirira) liposukcijom. Pravilnom superficijalnom upotrebom (ispod kože) treba da proizvede bolji lifting efekat I manje otoka i podliva. Neadekvatna upotreba može da proizvede opekotine.

Ultrazvuk i Laser predstavljaju dodatne alatke za otklanjnje i oblikovanje potkožnog masnog tkiva u cilju poboljšanja i postizanja superiornijeg estetskog rezultata. Finalni  rezultat ne zavisi samo od vrste primenjenih tehnologija. Od izuzetnog značaja je kvalitet tkiva pacijenta, znanje hirurga kao i njegov talenat  za 3D skulpturu. Primeri u kojoj meri kvalitetna koza moze da se skupi tj retrahuje (skin retraction) par nedelja nakon ultrazvucne liposukcije (prebojenost koze jos uvek prisutna)  i da zatezanje koze (abdominoplasty)  nije potrebno.

Vibraciona Liposukcija – Vibro Liposuction (Vibration Liposuction)

Oblikovanje lica i tela pomoću Ultrazvuka

Vibro Liposukcija (PAL – Power Assisted Liposuction) podrazumeva skulpturiranje masnog tkiva tela i lica pomoću specijalne vibrirajuće tanke liposukcione kanile  uvedene u potkožno masno tkivo. Vibro Liposukciona kanila se može kretati vrlo precizno napred nazad, levo desno I polukružno. Pokretanje vibro kanile vrši vazduh preko specijalnog aparata (air assisted device). Uredjaj i tehnika mogu da olakšavaju napor hirurga i da poboljšaju odstranjivanje masnog tkiva.

Ova tehnika je korisna za skupljanje (berbu) masnih ćelija sa neželjene regije pred njihovo preseljenje (transplantaciju) na željeno mesto npr zadnjica, grudi.

Kao i kod svake tehnike važnije od same tehnike jeste hirurg koji je koristi kao i kvalitet tkiva pacijenta na kome se primenjuje.

Ultrazvučna VASER Liposukcija

vaser liposukcija 1

VAL – VASER Liposukcija je najnovija vrsta Ultrazvučne liposukcije. Koristi se sistem ultrazvuka pulsirajućeg i kontinualnog najnovije generacije. Slično kao kod laserskih sistema gde se elektromagnetni talas određene talasne dužine computerom kontroliše da radi u puls ili ultrapuls modu tako se ovde mehanički talas tj. Ultrazvuk može koristiti u puls ili kontinualnom režimu.

Ova dodatna sigurnost za pacijenta rezultira kraćim operativnim vremenom, manjim rezovima, kraćom anestezijom, smanjuje ukupnu traumu, manje otoka i event. podliva. Manja dispezija ultrazvučne energije u okolno tkivo i smanjena termička konverzija kao i manja dimenzija i jedinstveni dizajn kanila je osnova za gore navedene prednosti. Vaser metoda liposukcije omogucava lakšu penetraciju ultrazvučne sonde (ultrasound probe) tako da je za hirurga je ova metoda manje fizički naporna. VASER Liposukcioni uređaj izuzetno skup i zahteva odlično poznavanje fizike ultrazvuka i ultrazvučne liposukcije uopšte.

Metodom ultrazvučne liposukcije bavim se od 1995 godine i jedan sam od pionira ove vrste liposukcije u Evropi a u Srbiji prvi koji je uradio ovu vrstu intervencije u privatnoj (1998) a i u državnoj ustanovi (1999).

INFORMACIJE ZA PACIJENTE

Pošto odlučite da se podvrgnete isisavanju masnih naslaga (liposukcija, konturisanje masnog tkiva), slede iscrpni razgovori, lično sa nama, kako bismo Vas upoznali sa samom metodom ovakvog operativnog zahvata, eventualnim rizicima i komplikacijama, a pre svega kakav rezultat možete očekivati.

Molimo Vas da navedete sva ranija oboljenja, alergije, operacije i eventualne komplikacije, lekove koje uzimate ili ste uzimali. Vaša saradnja u ovom delu je veoma važna kako bi se rizik operacije sveo na najmanji mogući. Oko četiri dana pred operaciju, molimo Vas da, recimo, kod kućnog lekara, uradite analizu krvi, mali razmaz, biohemijske analize (urea, kreatinin, glikemija, bilirubin, transaminaze) PTT i Quick. Molimo Vas da pismene rezultate donesete na dan zakazane operacije.

Sredstva za smirenje se daju kroz trajnu kanilu samo nervoznim pacijentima. Bolje je kada pacijent nije jako omamljen kako bi mogao u toku operacije da menja položaj. Takođe može nakon zahvata, već u operacionoj sali, stojeći, da proveri prve promene. Nakon završetka isisavanja sala, rezovi na koži se zbrinu flasterom sa koncem, preko njega se zalepi normalan flaster i odstrani se trajna kanila. Na kraju ćemo Vam pomoći oko navlačenja pantalona za stezanje.

Zbog lokalne anestezije, tretirani delovi kože ostaće otupljeni još nekoliko sati. Kada dejstvo popusti, moguće je da osetite lake bolove ili nelagodnosti koji se u tom slučaju mogu ublažiti paracetamolom. Zbog opasnosti od naknadnog krvarenja ne smete uzimati aspirin, andol, niti ibuprofen (npr. Brufen)!

Nakon operacije osećaćete se dobro i nećete patiti od groznice, kao što je često slučaj kod opšte anestezije. Uprkos tome ne smete ni u kom slučaju da vozite automobil na putu do kuće ili hotela. Morate pozvati taksi ili nekog da Vas odveze. Kod dužeg putovanja automobilom nakon operacije, savetujemo Vam da sebi obezbedite prenoćište u nekom obližnjem hotelu (ili kod nas zbog opasnosti od tromboze). Pacijentima koji ne ostaju kod nas svakako je preporučljivo da imaju pratioca.

Savetujemo Vam da se na dan operacije obučete komotno, jer ćete zbog rastvora za naduvavanje i midera za kompresiju biti nešto deblji nego inače. Pošto se rastvor za naduvavanje u prvih 24 sata drenira kao ružičasta tečnost kroz rezove na koži, obucite odeću koja se lako pere. Takođe Vam preporučujemo popodnevni san i rani odlazak na počinak. Pa ipak, kretanje je veoma važno jer samo tako se rastvor za naduvavanje može izbaciti. Veliko opterećenje tela treba da izbegavate, jer ćete zbog rastvora za naduvavanje i midera za kompresiju biti nešto deblji nego inače.

Na dan operacije treba da pijete što više tečnosti (voćne sokove, limunadu, mineralnu vodu, biljne čajeve), ali nikako alkohol. Večera treba da bude lagana.

Pogledajte iknjigu „Ultrazvukom – asistirana liposukcija i komplementarne tehnike
Autor: Dr Bojan Ćirić

Dr Bojan Ćirić je aktivni učesnik i brojnih međunarodnih kongresa o liposukciji, kao i predavač na istim. Pogledajte flajer sa jedne od brojnih kongresa na kojima je učestvovao ovde

LIPOSUKCIJA CENOVNIK USLUGA – Vasser Laser PAL

Liposukcija bokova i struka – 4500
Liposukcija unutrašnjih butina – 1000
Liposukcija spoljašnjih butina – 2500
Liposukcija kolena – od 1000
Liposukcija potkolenica – od 3500
Liposukcija vrata – 2500
Liposukcija ruku (nadlaktica) – 2500
Liposukcija stomaka i prednjih slabina – 4500
Liposukcija stomaka parcijalna – 3000
Liposukcija prednjih slabina – 1500
Liposukcija zadnjih slabina – 1500
Liposukcija ledja (upper back) – 2000
Liposukcija ledja (lower back) – 2000
Liposukcija pubične (stidne) regije – 1500
Liposukcija trtične regije (lumbo sacral fat pad) – 1500
Laser liposukcija – od 2000 po regiji
Ultrazvučna liposukcija (VASER) – od 2000 po regiji

Zatezanje kože i potkože nadlaktica – od 3000 do 3500
Zatezanje kože nadlaktice uztravučnom liposukcijom i laser zatezanje kože – od 2000 p.s.

* Važna  napomena

Cene u cenovniku su orijentacione. Konačna cena u dogovoru sa hirurgom nakon pregleda i odabira metode.
Cene su izražene u EUR-ima, dinarsko plaćanje po prodajnom kursu Banka Intesa na dan plaćanja.

Pogledajte Galeriju slika Pre-Posle

dr bojan ciric klinika

Dr Bojan Ćirić

Trenutna pozicija: Načelnik odeljenja;
Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.
Izbor trenutne pozicije: 1998.
Broj godina iskustva: preko 41 godina.

1987. godine završio Medicinski fakultet u Nišu;
1989. 
položio Stručni ispit za Doktora medicine pred republičkom ispitnom komisijom u Beogradu;
1998. 
godine završio specijalizaciju na temu plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Preporuke

Jako sam zadovoljna uslugom, operacija je prošla u najboljem redu, a osoblje je fantastično!
Jelena Đorđević, pacijent
Sve je prošlo sjajno, imam utisak kao da nisam ni bio na operaciji, osećam se sjajno, a nikad nisam bolje izgledao!
Mirko Petrović, pacijen
Vrhunska usluga, ljubazno osoblje i veliki stručnjaci. Posebno hvala Dr. Ćiriću koji me je uspešno operisao.
Ivan Pavlović, pacijent

Zakažite pregled

Da li želite profesionalni pregled, konsultaciju, savet?

Zakažite pregled u DR ĆIRIĆ i dobićete sve odgovore na vaša pitanja od strane našeg stručnog tima.

Zakazivanje je neophodno! Pregled možete zakazati preko:

OnLine kontakt forme – Otvori stranicu

Viber +381 65 30 66 989
WhatsApp +381 65 30 66 989
E-mail [email protected]