Laser Abdominoplastika sa i bez upotrebe Vaser Ultrazvuka

Zatezanje kože i podkože trbušnog zida laserom i ultrazvukom

abdominoplastika

Abdominoplastika je hirurški postupak koji podrazumeva uklanjanje viška kože i masti sa srednjeg i donjeg dela stomaka, uz zatezanje mišića trbušnog zida.

Abdominoplastika, poznata i kao zatezanje kože i podkože stomaka, izuzetno je uspešan hirurški postupak, dizajniran za oblikovanje linije struka i glačanje trbuha. Hirurškom tehnikom se takođe mogu popraviti oštećeni i oslabljeni trbušni mišići, dodatno zatežući stomak i osiguravajući dugoročne rezultate.

Laser abdominoplastika podrazumeva upotrebu monohromatskih svetlosnih zraka Lasera (CO2/Nd:YAG) umesto standardnih instrumenata.

Ilustracija 1 – Kompletna Laser Abdominoplastika sa popravkom dijastaze rektusa i pomeranjem pupka u anatomski položaj

 

Ilustracije 2 – Diastasis rectus abdominis

Diastasis rectus abdominis je dijastaza trbušnih mišića (Diastasis recti) je definisana kao razmak od oko 2,7 cm između pravog trbušnog mišića (m. rectus abdominis) duž vezivnog tkiva (linea alba) koje spaja levu i desnu stranu pravog trbušnog mišića . Prostim rečima to znači da je vaš stomak “izbačen” jer se prostor između desnog i levog trbušnog mišića – koji obično drži vaš stomak na svom mestu – proširio, ostavljajući matericu, utrobu i druge unutrašnje organe da idu ka napred više nego što bi inače trebalo.

Laser Abdominoplastika položaj i lokacija Laser reza i postoperativnog ožiljka u zavisnosti od individualne preoperativne situacije

Ilustracije 3 – Laser Abdominoplastika položaj i lokacija Laser reza i postoperativnog ožiljka u zavisnosti od individualne preoperativne situacije

EFIKASNOST ABDOMINOPLASTIKE

Abdominoplastika je podjednako efikasna kod žena kao i kod muškaraca koji imaju više ili manje masnog tkiva sa opuštenom kožom stomaka, što se ne može rešiti dijetom i vežbama.

Poseban značaj imaju žene koje nakon trudnoće mogu imati istegnute mišiće prednjeg trbušnog zida.

Za pacijente sa prekomernom telesnom težinom koji nameravaju da oslabe, poželjno je odložiti operaciju do kraja dijetetskog režima.

Operacija takođe treba da se odloži za žene koje planiraju trudnoću, jer postoji realna mogućnost opuštanja mišića trbušnog zida tokom trudnoće.

Ako je pacijent prethodno imao operaciju na stomaku, mora o tome obavestiti hirurga i upozbati  ga o svim detaljima.

Neophodna je provera opšteg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza i radioloških nalaza.

OPERACIJA LASER ABDOMINOPLASTIKE

Anestezija: Operacija se izvodi u epiduralnoj ili opštoj anesteziji i traje dva do tri sata.

Laserski rez (CO2 / Nd: YAG) pravi se od jedne karlične kosti do druge iznad stidne regije.

Koža i potkožno masno tkivo stomaka odvojeni su od mišića trbušnog zida do rebarnih lukova.

Pupak je prethodno okružen urezom i ostaje fiksiran na svom mestu. Mišići su zategnuti jakim nitima, kojima se postiže čvrstoća prednjeg trbušnog zida sa naglaskom na struku. Nakon povlačenja uklanja se višak kože i masnog tkiva.

Mini postupci mini abdominoplastika (mini abdominoplasty) se može koristiti kod pacijenata sa manje izraženim problemom.

U ovom slučaju se pravi kraći laserski rez i primenjuju se ultrazvučni LIPOSUCTION (UAL) i VASER za uklanjanje viška masnih naslaga.

Obavezni boravak u bolnici traje jedan do dva dana. Privremeni aktivni silikonski dren se uklanja sutradan, a kožni šavovi se uklanjaju nakon sedam dana.  Pacijent nosi elastični kompresivni steznik i bandažu šest nedelja.

Preporučuje se rano ustajanje iz kreveta i vežba se od prvog dana.  Blago oticanje stomaka, ponekad praćeno bolom umerenog intenziteta, ostaje primetno nekoliko dana.

Povratak na posao zavisi od obima intervencije, toka oporavka i profesije, a može se očekivati nakon tri do četiri nedelje.

Tokom perioda od jednog meseca treba izbegavati intenzivnije fizičke aktivnosti, podizanje teških predmeta i slično.

Nakon obimnije intervencije  postoji mogućnost dugotrajnijih promena osetljivosti kože stomaka.

U prvim mesecima ožiljci su tvrdi i ružičasti.  Nakon pola godine omekšavaju i blede.

Nakon godinu dana zavisno od načina rada i procesa zarastanja, mogu biti neupadljivi ili  manje ili više vidljivi.

Povoljno je što mogu biti pokriveni donjim rubljem ili kupaćim kostimom.

Abdominoplastika kod žena i muškaraca

Laser Abdominoplastika

Laser operacija poznata i kao zatezanje kože i podkože stomaka, poznata i kao laser abdominoplastika, uklanja višak potkožne masnoće i kože i, u većini slučajeva, obnavlja oslabljene ili razdvojene mišiće stvarajući trbušni profil koji je glatkiji i čvršći. Oblik i dužina reza utvrdiće se količinom viška kože.

Kada se koža trbuha podigne, oslabljeni mišići stomaka koji su u osnovi se popravljaju, spajaju specijalnim produžnim šavom i zatežu.  Po potrebi za dodatno ojačnje se postavlja I poyprpilene mrežica.

Gornja strana stomaka povučena je poput senke na prozoru.

Višak kože se podreže, a preostala podkoža I koža se zašije. Napravljen je novi otvor za pupak. Pupak se iskoči na površinu i zašije na svoje mesto.

Laser mini abdominoplastika, izravnava donji deo deo stomaka. Tokom postupka, mišići na donjem delu stomaka mogu se spojiti, ali to spolja nije vidljivo. Višak kože će biti podrezan i položen horizontalno u bikini liniji.

abdominoplastika beograd pre posle operacije

Zašto kombinovati VASER / PAL (vibro liposukciju) i Laser Abdominoplastiku?

Zašto koristiti VASER liposukciju ako vam se višak masnog tkiva i kože ionako uklanja abdinoplastikom?

Tokom laser abdominoplastike, koža stomaka je uzdignuta od trbušnih mišića, povučena i višak kože a mast  se uklanja sa donjeg dela režnja kože. Ima i više od ovoga, ali ovo je pojednostavljeno objašnjenje. Preostala koža stomaka je podjednako debela sa masnoćom kao i pre operacije. Više nema viška kože stomaka, ali koža koja ostaje ima pod sobom toliko masti kao i pre operacije. Bolje konture postižu se uklanjanjem viška kože, a samim tim i vitkim izgledom stomaka.  Međutim, ako se ne stanji preostala koža, neće doći do poboljšanja u definiciji mišića.

Ako vam koža nije jako tanka i mišići dobro razvijeni, sama laser abdominoplastika će vam značajno poboljšati konture, ali će biti ograničena činjenicom da će izgled biti vrlo dvodimenzionalan – poput lima koji se ravno izvlači do zatezanja. Ako imate tanku kožu i dobro razvijenu muskulaturu, možete prirodnije dobiti više definicije nakon abdominoplastike.

VASER / PAL lipo-Laser abdominoplastika uz istovremeno smanjenje dojki

Ovaj pacijent je podvrgnut  cirkumferentnoj  (obimnoj)  PAL/ VASER  liposukciji sa prenošenjem (lipo-transfer) masti na zadnjicu.  Berba masnih ćelija učinjena PAL (vibro) liposukcijom.

Zatim je izvršena lipo-abdominoplastika sa lokalizacijom pupka na anatomski položaj .

Na kraju je izvršeno smanjenje dojki.

Obratite pažnju na sledeća poboljšanja koja ne bi bila moguća bez Vaser liposukcije:

 • Uzak, definisan struk sa mišićavom definicijom
 • izraženija S-krivina duž leđa
 • uklanjanje zadnjih kiflica ispod grudnjaka
 • punija, viša, zaobljena zadnjica.
 • Body sculpture je korišćen za maksimalizovanje kontrakcije (skupljanja ) kože na leđima.

Prednosti kombinovane metode Pal/VASER liposukcije i Laser Abdominoplastike

Izvođenjem VASER / PAL liposukcije pre laserske abdominoplastike, koža abdomena se može selektivno tanjiti i oblikovati pre abdominoplastike, što dovodi do prirodnijeg oblika, sa trodimenzionalnim konturama, a ne samo ravnim panelom kože rastegnutim nad trbuhom.

U većini slučajeva, VASER liposukciju treba izvoditi i na bokovima, kako bi se poboljšale konture trupa kao estetske celine tela. U suprotnom, stomak može izgledati ravno i izvajano sa tupim, zaobljenim granicama gde bokovi ostaju neoblikovani.

U nekim slučajevima, ipotreba VASER liposukcije proširene na bokove može čak omogućiti da potpuna laser abdominoplastika da dobre rezultate tamo gde bi u suprotnom bilo potrebno produžiti  rez  (izrezivanje kože oko bokova, nije potrebno).

Da biste dalje poboljšali svoje rezultate, možda biste trebali razmotriti PAL/VASER liposukciju leđa, ruku, butina, pubične regije i prenos masti na zadnjicu i kukove.

Ilustracije: VASER / PAL lipo-abdominoplastika, povećanje zadnjice upotrebom sopstvene masti uz istovremeno smanjenje dojke

Šta je laserska abdominoplastika (zatezanje, kože i potkože trbuha i trbušnog zida)?

Laserska abdominoplastika je izuzetno uspešan hirurški postupak, dizajniran za oblikovanje linije struka i ravnjanje trbuha. Hirurška tehnika uz pomoć lasera ​​takođe može da popravi oštećene i oslabljene mišiće stomaka, dodatno zatežući stomak i dajući sigurne, lepe i dugoročne rezultate.

Koja je razlika između potpune i mini laser abdominoplastike ?

Potpuna laser Abdominoplastika podrazumeva  uvlačenje trbuha zateže kožu i mišiće na čitavom predelu stomaka, iznad i ispod pupka.

Mini laser Abdominoplastika podrazumeva  uvlačenje trbuha zateže i poravnava područje ispod pupka i ne bavi se opuštenom kožom ili odvojenim mišićima u sredini ili gornjem delu stomaka.

Šta podrazumeva potpunu abdominoplastiku?

 • pravljenje horizontalnog reza na donjem delu stomaka, od kuka do kuka, odmah iznad stidnog dela.
 • pravljenje drugog reza za oslobađanje pupka od tkiva koje ga okružuje.
 • odvajanje kože od stomačnog zida.
 • preuređivanje i ojačavanje mišića stomaka.
 • uklanjanje viška masti i kože.

Abdominoplastika i gubitak kilograma?

Ako tražite abdominoplastiku za rekonstrukciju stomaka nakon povrede, trudnoće, prirodnog  gubitka kilograma ili starosti, verovatno ćete izgubiti samo dva do pet kilograma viška kože i potkožnog masnog tkiva nakon ovog postupka. Međutim, gubitak viška kože I potkožne masti može olakšati vežbanje I kretanje. To može podstaći značajan gubitak kilograma nakon postupka.

Šta se dešava ako smršate nakon uvlačenja stomaka?

Gubitak kilograma nakon zatezanja trbuha može preokrenuti efekte vaše operacije. U zavisnosti od količine kilograma koji izgubite, vaša koža se možda neće moći povući i ostaće vam opuštena koža kao ranije (ali možda ne toliko).

Da li je Panniculectomija (uklanjanje viseće kože) isto što i Abdominoplastika (zatezanje  stomaka)?

Panniculectomijaje hirurški postupak za uklanjanje panusa – viška kože i masnog tkiva sa donjeg dela stomaka. Ovaj višak kože ponekad se naziva i  kecelja „pregača“. Za razliku od  zatezanja stomaka, panniculektomija ne zateže trbušne mišiće radi lepšeg kozmetičkog izgleda, I nije kozmetički postupak.

Šta je dijastaza mišića trbušnog rektusa (Diastasis rectus abdominis)?

Diastasis rectus abdominis je odvajanje unutrašnje  strane desnog I levog pravog trbušnog (m. rectus) mišića. Nastaje usled sila koje istežu vezivno tkivo zvano linea alba. Ovo stanje se najčešće javlja u trudnoći, ali se može javiti i kod novorođenčadi, starijih žena i muškaraca.

Dijastaza rektus abdominisa definiše se kao razmak od oko 2,7 cm ili veći između dve untrašnje strane pravog trbušnog (rektus) mišića trbuha.

Da li se Diastasis Recti može popraviti bez potpune abdominoplastike?

Ključ za lečenje dijastaze rekti je obnavljanje jezgra (Core) vašeg tela iznutra. Upornim, redovnim vežbanjem, uz stručni nadzor  fitness trenera, morate ojačati poprečni trbušni mišić (m transfersus abdominis), koji je najdublji trbušni mišić i može pružiti podršku onim mišićima koji su istegnuti.

Kada je neophodna hiruška popravka dijastaze rektusa?

U ekstremnim slučajevima, dijastaza rekti mora biti korigovana postupkom plastične hirurgije poznatim kao potpuna abdominoplastika stvaranjem plikacije ili presavijanja linea alba i ušivnjem. Ovo stvara čvršći trbušni zid.

Postoje dve hirurške metode:

 1. metoda Plication koji je podrazumeva nabiranje i specijalno ušivanje prednjeg rektusnog omotača (ovojnivce)
 2. popravka trbušne kile s obzirom na zatvaranje hernije (kile) u kilnoj vrećici u kombinaciji sa ojačanjem uz upotrebu polypropilenske mrežice.

Dijastaza ili kila?

Dijastaza je proređivanje i slabljenje vezivnog tkiva (linea alba) koje povezuje levu i desnu stranu rektusnog mišića stomaka (mišić od najčešće 6 pakovanja, six pack).

Hernija (kila) je izbočenje organa ili dela tkiva iz njegovog normalno sadržanog prostora.

Lasersko zatezanje kože i potkože trbuha podrazumeva koristšćenje hiruškog laser zraka za rezanje tkiva, a takođe koristi i tanka laserska vlakna (Laser Lipo) koja dr Ćirić ubacuje ispod vaše kože.  Lipo Laser se zatim zagreva i topi okolnu masnoću bez oštećenja tkiva.

U toku hirurškog  zatezanje kože i potkože trbuha, hirurg pravi rez od kuka do kuka i koristi trajne šavove za zatezanje trbušnih mišića.

Budući da su rezovi nastali radom lasera u toku laserskog postupka, oni su uglavnom manji, uredniji i manje uočljivi od onih napravljenih tokom tradicionalnih postupaka Abdominoplastike. Ožiljak će vam takođe biti uglavnom niži, samo na vrhu stidnih područja, tako manje vidljiv.

Slika: Pre i posle laserske abdominoplastike u kombinaciji sa Vaser liposukcijom (Lipotuck)

Prednosti i ograničenja laser i vaser liposukcije i neophodnost laser abdominoplastike?

U nekim slučajevima, slični ciljevi kao uvlačenje trbuha mogu se postići postupkom liposukcije uz pomoć lasera. Napredna laserska tehnologija omogućava kontrolisanu isporuku toplotne energije u dublje masne slojeve potkože stomaka. Jednom kada se neželjeno masno tkivo otopi, može se ukloniti postupkom liposukcije na manje agresivan način. Za uništavanje ciljanih masnih ćelija u laserskom lipo postupku primenjuje se specijalni hirurški instrument sa laserskim vrhom.

Ova tehnika laserske liposukcije koja zahteva da pacijent uglavnom bude samo u lokalnoj anesteziji. Trauma okolnog zdravog tkiva smanjuje se ovim tretmanom redukcije masnoće laserom vođenom liposukcijom.

Pacijenti treba da budu upoznati da postupak laserske I vaser liposukcije nudi ograničeniji, ali manje invazivan pristup u poređenju sa abdominoplastikom  (zatezanje kože I potkože stomaka).

U slučaju operacije uvlačenja stomaka, labava koža stomaka se izrezuje, opušteni mišići se zatežu, a višak podkožne masti može se ukloniti Vaser ili laser liposukcijom ili bez nje.

Hirurg će preporučiti  vaser (ultrazvučnu) ili lasersku liposukciju bez ili u kombinaciji sa laser  abdominoplastikom u skladu sa zahtevima određenog slučaja.

REZULTAT ABDOMINOPLASTIKE

Pacijenti se osećaju zdravije i dobijaju lepšu figuru.

abdominoplastika zatezanje stomaka dr bojan ciric

Primer Pre / Posle intervencije

ABDOMINOPLASTIKA – STANDARDNA HIRURGIJA

Zatezanje kože trbuha – 2500
Zatezanje kože i potkože trbuha – 4500

ABDOMINOPLASTIKA – LASERSKA HIRURGIJA

Laser zatezanje kože trbuha – od 3500
Laser zatezanje kože i potkože trbuha – od 6500

POSTUPCI KOMBINACIJE LASER ABDOMINOPLASTIKE SA OBLIKOVANJEM TELA I DOJKI

Laserska abdominoplastika se može kombinovati sa Vaser i Laser liposukcijom da bi se dobio  ravan stomak I istovremeno konturiranje tela oko kukova, butina i zadnjice.
Takođe se može kombinovati sa metodama liposukcije, metodama laser smanjenja i podizanja grudi.
Popularno ime za postupke laser podizanja, oblikovanja I povećanja dojki koji se izvode zajedno sa laser abdominoplastikom je “mommy makeover“ (“preobražaj mamice“).

* Konačna cena se formira  nakon pregleda i konsultacija

NADLAKTICE  (brahioplastika) – Zatezanje kože i podkože nadlaktica

Zatezanje ili korekcija nadlaktica (brahioplastika) operativna je tehnika kojom se uklanjaju opuštena koža i višak podkoćnih masnih naslaga na unutarnjem delu nadlaktice.

Ponekad je opuštena koža toliko uporna da i uprkos dijetama i redovnom vežbanju ne uspeva da poprimi željeni izgled naročito kod žena iznad 40 godina ili kod osoba koje su značajno smanjile težinu.

Ovom operacijom postiže se vitkiji izgled, rezultati su vidljivi odmah, a proces oporavka izuzetno kratak.

Ukoliko ovaj problem još nije toliko izražen i ako je koža još u stanju da se vežbanjem može dovesti u željeni tonus, višak masnih naslaga u području nadlaktice moguće je ukloniti i Vaser i Laser Liposukcijom.

Zatezanje kože i podkože nadlaktice – 3000-3500
Zatezanje kože nadlaktice uztravučnom liposukcijom i laser zatezanje kože – od 2000 ps

* Važna napomena

Cene u cenovniku su okvirne. Konačna cena u dogovoru sa hirurgom nakon pregleda i metoda odabira. Cene su izražene u EUR.

Pogledajte Galeriju slika Pre-Posle operacije abdominoplastike

dr bojan ciric klinika

Dr Bojan Ćirić

Trenutna pozicija: Načelnik odeljenja;
Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.
Izbor trenutne pozicije: 1998.
Broj godina iskustva: preko 41 godina.

1987. godine završio Medicinski fakultet u Nišu;
1989. 
položio Stručni ispit za Doktora medicine pred republičkom ispitnom komisijom u Beogradu;
1998. 
godine završio specijalizaciju na temu plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Preporuke

Jako sam zadovoljna uslugom, operacija je prošla u najboljem redu, a osoblje je fantastično!
Jelena Đorđević, pacijent
Sve je prošlo sjajno, imam utisak kao da nisam ni bio na operaciji, osećam se sjajno, a nikad nisam bolje izgledao!
Mirko Petrović, pacijen
Vrhunska usluga, ljubazno osoblje i veliki stručnjaci. Posebno hvala Dr. Ćiriću koji me je uspešno operisao.
Ivan Pavlović, pacijent

Zakažite pregled

Da li želite profesionalni pregled, konsultaciju, savet?

Zakažite pregled u DR ĆIRIĆ i dobićete sve odgovore na vaša pitanja od strane našeg stručnog tima.

Zakazivanje je neophodno! Pregled možete zakazati preko:

OnLine kontakt forme – Otvori stranicu

Viber +381 65 30 66 989
WhatsApp +381 65 30 66 989
E-mail [email protected]