Lifting lica i vrata – laser zatezanje kože i podkože lica i vrata

lifting-lica-i-vrata

Lifting lica i vrata ili podmlađivanje lica i vrata podrazumeva podizanje, odnosno zatezanje kože lica i vrata do željene čvrstine i forme. Manifestuje se opuštanjem kože, spuštanjem masnih jastučića obraza, formiranjem dubokih bora koje se pružaju od nosa do ugla usana (nazolabijalna brazda) i stvaranjem bora u predelu usana i donje vilice.

Istorija zatezanja lica i vrata

Sedamdesetih godina dvadesetog veka proces zatezanja lica svodio se na zatezanje kože I odstranjivanje viška kože i fiksiranje.  Kožni ili skin lifting bez bez tretiranja potkože.

Zvanično, prvo zatezanje kože u istoriji obavio je Dr Eugen Holländer, daleke 1901. godine u Berlinu. Ideja za ovu intervenciju došla je od jedne starije aristokratkinje, koja je od Hollandera tražila da joj „podigne obraze i krajeve usana“.

Nedugo potom, 1924 nastaje prva knjiga o facijalnoj estetskoj hirurgiji, autor  Dr Charles Conrad Miler, USA “The correction of Featural  imperfections”.

Tokom sledećih godina interesovanje za ovu estetsku proceduru je raslo, pa je već za vreme Prvog svetskog rata holandski hirurg Dr Johannes Esser otkrio novu tehniku presađivanja kože.

Od 1920. godine estetska hirurgija u opštem smislu je dobija novi zamah u razvoju, a u to vreme prvi ženski hirurg,  francuskinja Dr Suzanne Gros Noel, dala je ogroman doprinos estetskoj hirurgiji.

Zatezanje lica od 1970-1980 (SMAS)

U ovom periodu se uvodi koncept „supfacijalna disekcija“, koja označava odvajanje dubljeg dela kože, tzv. potkože, za razliku od dotadašnjeg isključivog oslanjanja na zatezanje kože.

Ubrzo dolazi do boljeg razumevanja značaja površnog potkožnog sloja mišićai  ovojnica lica I vrata ( SMAS acronym “Sub Muscular Aponeurotic System”), koje dodatno usavršava operativnu tehniku fejsliftinga. Ona tako postaje standard kao tehnika podizanja lica i predstavlja prvu inovativnu promenu u operaciji zatezanja lica u proteklih 50 godina!

Lifting lica 80-ih godina (SMAS extended and superextended)

Osamdesetih godina prošlog veka Dr Paul Tessier, hirurg, maksilofacijalni  hirurg,  koristi bogato iskustvo iz rekonstruktivne hirurgije, upotrebljava autologne koštane transplantate  I pravi dodatne korekcije u liftingu lica, demonstrirajući zasecanje određenih delova kože lica koji ranije nisu korišćeni, odnosno  podižući obrve i meko tkivo oko njih, što je dodatno naglašavalo mladalački izgleda pacijenata. Ovo je drastično izmenilo pristup i mogućnosti u hirurgiji zatezanja kože lica.

Lifting 90 ih pa do danas (volumetrijski period sa ciljem podizanja potkože i postizanja mladalačke jedrine nakon liftinga lica)

Početak ovog perioda karakterišu nova razmišljanja i inovativni pristupi zatezanju kože I potkože lica i vrata, koje pre svega postižu antigravitacioni efekat  I mladalačku jedrinu ostavljaći kad god je izvodljivo minimalne ožiljke. Umerena disekcija I zatezanje pokože i kože uz Transplantacija sopstvene masti ili upotrebu dermalnih filera.

Moderni face lifting podrazumeva korišćenje savremenih tehnika zatezanja i volumenizacije lica sa minimalnim ožiljcima.

Iako savremena hirurgija nudi nekoliko tehnika fejsliftinga, tri osnovne komponente operacije su veoma važne za postizanje optimalnih rezultata.

 1. Lifting lica uklanjanjem masnog tkiva! Nestanak jasne definicije donje vilice predstavlja veoma čest znak starenja lica. Ovo je prouzrokovano padom tonusa mišića lica i stvaranjem veće količine masnog tkiva na vratu i ispod donje vilice (podbradak). Ova tehnika liftinga lica obavezno podrazumeva upotrebu specijalno napravljenih kanila koje se koriste pri odstranjivanju masnog tkiva, sa ciljem naglašavanja kontura donje vilice.
 2. Zatezanje mišića lica! Postoji više naziva za ovaj postupak, ali svakako da je proces rada isti bez obzira na naziv postupka. Zatezanje mišića podrazumeva preparaciju jednog sloja mišića lica i zatezanje istog po vertikali, naviše. Ovim se koriguju konture jagodične regije. Zatezanje naviše popravlja obraze, jagodice  i vrat. Zatezanje mišića lica se vrši plikaturama, uvijanjima i blagom resekcijom tkiva lica koje se zove „SMAS“. Neki hirurzi ovo postižu upotrebom posebnih filamenata (konaca) pomoću kojih se ovaj sloj fiksira za fasciju slepoočnog mišića, na primer.
 3. Repozicioniranje i zatezanje potože i mimimalno beztenziono zatezanje kože lica! Zatezanjem vrata i srednje trećine lica, višak kože koji se pojavi nakon zatezanja i učvršćavanja  potkože se uklanja. Sakrivanje ožiljaka je u fokusu nakon ove faze i zato se koriste  incizije tik ispred ili u samoj kosi, ispred ušne školjke ili oko nje. Cilj je da se efikasno prikriju ožiljci.

PREGLED METODA

Nekada i sada popularne po indikacijama razumno upotrebljene potpune i skraćene metode celokupnog zatezanja i podizanja kože i potkože lica i vrata :

 • Full Face and Neck Lift with SMAS (potpuni lifting kože i potkože lica i vrata)
 • S Lifting (S forma ožiljka ispred ušne školjke)
 • Mid Face Lifting ( prošireni pristup regiji obraza ili iz pozicije zatezanja donjih kapaka ili temporalni pristup )
 • Temporal lifting ( slepočni lifting osim podizanja uglova obrva u oka, po potrebi proširen na regiju jagodica (Alan Fogli), modifikacije sa fat graftingom (transplantacijom sopstvene masti)
 • Minimal Undermining Suspension Technique (MUST) Combined Eyebrow and Mid-face lift via Temporal Access
 • The Super-High SMAS Face and Neck lift Technique with Tailor Tack Plication (Bruce F. Connell )
 • Full Face Lipotransfer (transplantacija sopstvene masti sa neželjene regije tela u potkožu lica)
 • Neck Lifting (Plastismaplasty) Podizanje i zatezanje vrata poboljšava izgled vrata zatezanjem kože i osnovnih mišića vrata i poboljšanjem konture linije vilice. Ovaj postupak se često izvodi zajedno sa liposukcijom, liftingom lica ili podizanjem obraza, ali se može obaviti i kao samostalni postupak.
 • Neck Liposuction (ultrasound, Vaser and laser lipo)
 • MACS – Mini Laser Lifting Lica – Podizanje i Zatezanje Obraza

Slika – Ilustracije – Subperiostal Midface Lift – slepopčni pristup – podmlađivanje srednje trećine lica

Laser Zatezanje celog lica (Full Face and Neck Lift with SMAS)

Pod terminom liftinga lica najčešće se podrazumeva  zatezanje  potkože i kože celog lica i vrata.

Volimenizacija i jedrina lica se postiže apliciranjem soptsvene masti ili hijaluronskih filera.

Često se sama nudi i preporučuje laser korekcija kapaka  (laser blefaroplastika) kao dodatno osveženje i podmlađivanje u estetskoj korekciji izgleda kojim se dopunjuje lifting lica.

MACS – Mini Laser Lifting Lica – Podizanje i Zatezanje Obraza

Face Lifting procedura  sa minimalnim pristupom kranijalne suspenzije (MACS – Minimal Access Cranial Suspension) pružaju potencijalnu prednost manje invazivnosti uz brži oporavak. Ne koristi se Post-aurikularno zatezanje i time odklanja često upadljivo zarastanje ožiljaka iza uha nakon podmlađivanja celog lica i vrata

Međutim, postoji nedovoljna praksa literatura koja dokumentuje njegovu korisnost i ograničenja.

MACS-lift je podizanje lica sa kratkim ožiljkom uz podizanje I zatezanje dubokih tkiva i kože i koristeći samo vertikalni vektor.

MACS-lift poduže i zateže opuštena meka tkiva lica trajnim ili sporo resorbujućim šavovima torbice.

 • MACS lift je efikasan, pruža visok nivo zadovoljstva pacijenta zbog estetskih rezultata, u kombinaciji sa brzim oporavkom i povratkom u normalne aktivnosti.
 • U poređenju sa uobičajenim liftingom lica, smanjeno operativno vreme čini istovremene nefacijalne postupke izvodljivijim.
 • Efikasnost ima ograničenja kod onih sa izraženom opuštenošću kože i/ili izrazitom vratnom (cervikalnom).
 • Kako skraćena metoda Fejs liftinga ne uključuje rez iza uha tako nema ni ieventualno težeg zarastanja post-aurikularnog ožiljaka kao nakon podmlađivanja celog lica i vrata.

Slika MACS – Mini Laser Lifting lica – podizanje i zatezanje obraza

MACS pomoću neelastičnih šavova - Simulacija

MACS pomoću elastičnih šavova - Simulacija

Poređenje SMAS i MACS metode liftinga lica

Tehnika SMAS

SMAS je skraćenica za površinski mišićno-aponeurotski sistem, koji je tanak sloj mišića i vezivnog tkiva duboko do potkožne masti na srednjem i donjem delu lica.

SMAS tehnika liftinga lica cilja i opuštenu kožu i osnovne mišićno-aponeurotske strukture lica. Za ovu tehniku Dr Ciric pravi rezove uz pomoć laser zraka ispred linije kose (pretrihijalni rez) koji se diskretno pružaju dole ispred, a zatim oko ušiju.

Ožiljci su skriveni u liniji dlaka, iza uha uha i u ušnom žlebu. Zatim podiže i zategne opuštena tkiva lica kako bi uklonio viseću kožu na iznad ugla donje vilice, pegla deo donjeg vrata i vrat i i peglanjem potkože i kože lica ističe nove konture vašeg lica.

Skraćivanje viška kože zateže ono što je ostalo, a selektivno slabljenje mišića platisme uklanja vidljive trake na vratu. Ova tehnika punog liftinga lica obično se izvodi u lokalnoj anesteziji sa analgosedacijom ili u opštoj anesteziji i najbolja je za one kojima je potrebna značajna korekcija ovješenja lica i opuštene kože. SMAS lifting lica dramatično preokreće mnoge znakove starenja i vraća čvršće i mlađe lice i vrat.

MACS Face Lifting

MACS je skraćenica za tehniku kranijalne suspenzije potože lica sa minimalnim pristupom. Ovaj postupak cilja uglavnom na osnovne mišićne strukture lica i shodno tome idealan je za one sa ograničenim opuštenjem lica i dobrim tonusom kože. Da bi ograničio ožiljak, rez se spušta tik ispred prednjeg dela uha od linije kose, skrivajući se iza tragusa na ušnoj školjci. Zatim zateže mišiće lica i takođe može da izvrši ograničeno preparisanje potkože lica i isecanje viška kože lica. Ova tehnika liftinga lica obično se izvodi kod pacijenta u lokalnoj anesteziji i, s obzirom da se veliki deo kože ne može ukloniti, najbolja je za mlađe osobe.

MACS lifting lica jeste kraća I manje obimna tehnika te ima i brži oporavak od kompletnog liftinga potkože i kože tj. SMAS liftinga lica. Poput SMAS liftinga lica, MACS lifting lica, pravilno upotrebljen, takođe otklanja mnoge znake starenja kako bi se obnovile glatke, jedre i mladalačke konture lica.

Tehnike liftinga lica SMAS i MACS mogu poboljšati izgled lica i ispraviti umerene do ozbiljne znake starenja lica. Ako niste sigurni koji će postupak biti najbolji za vas, Dr. Ćirić vam može savetovati tokom konsultacija.


Slika Skica ožiljka kod MACS faceliftinga i klasičnog faceliftinga

ZATEZANJE LICA I VRATA – CILJ OPERACIJE

Postizanje podmlađenog, zategnutog i na izgled „neoperisanog“ lica i vrata. Podizanje kontura donje vilice-ugla vrata, odstranjivanje „obraza hrčka“ i duplog podbratka.

REZULTAT

Kompletan lifting podrazumeva podizanje i zatezanje čeonog, slepočnog i srednjeg dela lica, kao i vrata. Na ovaj način možete se podmladiti i više od deset godina. Podižu se i zatežu mišići, kao i koža lica i vrata.


Slike pre i posle: Podizanje i zatezanje kože vrata potkožnom upotrebom ultrazvuka i lasera uklanjanjem masti (podvaljak) i stimulacijom kože na retrakciju (kvalitetno sakupljanje kože). Upotrebljena 3 mini kožna reza dužine 3 mm.

OPERATIVNI TOK

U polusnu pod lokalnom anestezijom, što omogućava da se uzme u obzir finoća individualne mimike. Nakon operacije, sterilni, laki zavoji za kompresiju, koji će već uvece biti zamenjeni. Idućeg dana zamena zavoja, sledećeg pranje kose i otpuštanje sa klinike na dalje ambulantno lečenje. Poslednji konci biće odstranjeni između 8. i 10. dana. Narednih 4-6 nedelja treba izbegavati bojenje kose, mini-val, sport, sunce, solarijum i saunu.

Pojava oticanja i modrica i sl. je sasvim individualna, kao i popratno ljuspanje. Isto važi i za skramaste, utrnule delove na vratu i obrazima. Osećaj zategnutosti u predelu vrata je logična posledica zatezanja mišića u predelu vrata i obraza. Sve ove pojave nestaju u nekoliko dana, najviše do nedelju dana. One su normalne i nema osnove za zabrinutost. Za boravak na klinici radi ove operacije potrebno je poneti odeću koja se ne oblači preko glave, već se kopča (najmanje za prvih 10 dana nakon operacije).

SLIKE

Lifting lica i vrata FAQ

Posle koliko vremena mogu da idem kući?
Ako se radi u lokalu možete istog dana da idete kući, ako se radi u opštoj OETA kući se ide sutradan.

Šta ne treba da me plaši posle intervencije?
Otok i modrice su očekivane pojave u danima posle intervencije. Može doći do krvarenja i pareze nerava lica koje su prolazna pojava.

Posle koliko vremena mogu da se vratim normalnim životnim aktivnostima?
U zavisnosti od težine zahvata potrebno je 2-6 nedelja da bi ste se vratili svojim aktivnostima.

Upotreba Lasera ili Standardnih instrumenata u hirurgiji podmlađivanja lica i vrata (Face and Neck)
Upotreba Laser (svetlosnog) zraka za kreiranje rezova i prepariranje mišića i ovojnica isklučuje upotrebu scalpela, makazica i slično.
Laser tehnika nudi niz prednosti ali je concept izvodjenja radova istovetan kao i uz upoterbu standardnih instrumenata.

LIFTING LICA CENA | LIFTING VRATA CENA

Face Lifting -Zatezanje (lifting) kože lica – 5000
Laser Zatezanje Potkože lica – SMAS –S i Kože lica – full face laser lift – 8000
Zatezanje (lifting) kože i potkože čela – od 3000
Laser zatezanje (lifting) kože i potkože čela – od 4000
Zatezanje vrata – od 3500
Laser zatezanje vrata – od 4000
Korekcija podbratka (ual vasser, laser microPAL bez korekci hyodnih misica) – od 1300
Korekcija podbratka (ual vasser, laser microPAL sa korekcijom hyodnih misica) – od 2600
Ultrazvučna Korekcija podbratka – od 2000
Laser Piling – Dermoabrazija – od 1300 ps
Popunjavanje lica masnim tkivom nano-tech – od 1500 ps
Cena berbe masnih celija tj liposukcije za popunjavanje lica – 1000-1500
Podizanje i zakošenje uglova oka i obrva (slepoočni lifting) – od 4000
Podizanje i zakošenje uglova oka i obrva (slepoočni lifting i jagodični lifting) – od 4500

* Važna  napomena

Cene u cenovniku su orijentacione. Konačna cena u dogovoru sa hirurgom nakon pregleda i odabira metode.
Cene su izražene u EUR-ima, dinarsko plaćanje po prodajnom kursu Banka Intesa na dan plaćanja.

dr bojan ciric klinika

Dr Bojan Ćirić

Trenutna pozicija: Načelnik odeljenja;
Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.
Izbor trenutne pozicije: 1998.
Broj godina iskustva: preko 41 godina.

1987. godine završio Medicinski fakultet u Nišu;
1989. 
položio Stručni ispit za Doktora medicine pred republičkom ispitnom komisijom u Beogradu;
1998. 
godine završio specijalizaciju na temu plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Preporuke

Jako sam zadovoljna uslugom, operacija je prošla u najboljem redu, a osoblje je fantastično!
Jelena Đorđević, pacijent
Sve je prošlo sjajno, imam utisak kao da nisam ni bio na operaciji, osećam se sjajno, a nikad nisam bolje izgledao!
Mirko Petrović, pacijen
Vrhunska usluga, ljubazno osoblje i veliki stručnjaci. Posebno hvala Dr. Ćiriću koji me je uspešno operisao.
Ivan Pavlović, pacijent

Zakažite pregled

Da li želite profesionalni pregled, konsultaciju, savet?

Zakažite pregled u DR ĆIRIĆ i dobićete sve odgovore na vaša pitanja od strane našeg stručnog tima.

Zakazivanje je neophodno! Pregled možete zakazati preko:

OnLine kontakt forma – Otvori stranicu

Viber +381 65 30 66 989
WhatsApp +381 65 30 66 989
E-mail [email protected]