Podizanje i zatezanje grudi uz upotrebu lasera ili standard instrumenata (Mastopeksija)

zatezanje i podizanje grudi

Opuštanje dojki je posledica više faktora: trudnoće, dojenja, slabosti vezivnog tkiva i biološkog starenja.

Mastopeksija je hirurška intervencija kojom se podižu i oblikuju opuštene dojke. Ako se rez izvodi skalpelom onda je to klasična operacija, a ako se kreira laserom onda je to laser operacija. Pogodnosti laser intervencije u odnosu na klasičnu su mogostruke a najvažnije su preciznost i kvalitet reza, beskrvnost operacije, brže zarastanje i bolji kvalitet ožiljaka.

VIDI PRIMER

zatezanje i podizanje grudi pre posle intervencije

Primer Pre / Posle intervencije

Tehnike podizanja i zatezanja grudi nose imena koja se odnose na oblik ožiljaka koje ostavljaju za sobom.

Slika: Pregled tehnika Mastopeksija – podizanje zatezanje grudi – dojke

Kada razgovarate sa svojim hirurgom o svojim problemima, važno je napomenuti koja vrsta ožiljaka je za vas prihvatljiva. Iako svi postupci podizanja dojke imaju ožiljak, određene tehnike imaju za cilj maskiranje i skraćivanje ožiljaka na razne načine.

 • Linija Polumeseca
 • Polukružni  ožiljak – oblik Donut  krofne – manji tanki krug nastaje smanjenjem koncentričnog većeg spoljnjeg kruga oko bradavučnog koluta. “ Benelli breast lift ”
 • Oblik lilihipa – okrugla lizalica sa drškom
 • Sidro ožiljak – obrnuto T (inverted T)
 • Horizontalni ožiljak – Horizontalna mastopeksija
 • Zatezanje i podizanje dojki pomoću implantata – Breast Lifting by Implant
 • Lift bez ožiljaka – Net Tread Lift – Lift pomoću specijalniih mrežica i konaca

Svaka tehnika ima prednosti i nedostataka i nijedna opcija nije najbolja za sve pacijente.

Slika: Šematski prikaz podizanja grudi tehnikom „Oblik lilihipa“

Važno je odabrati tehniku podizanja i zatezanja dojki koja najbolje odgovara vašim estetskim ciljevima.

 • Polumesec  – “Le croissant”

Polumesec je dobio ime po obliku viška kože, u obliku polumeseca ili kroasana iznad areole koja je odstranjena tokom postupka. Kada su ivice kože zašivene, bradavica se podiže za nekoliko centimetara. To je popularna metoda jer rez omogućava hirurzima da preoblikuju tkivo dojke i ugrade implantate iznad ili ispod mišića, ostavljajući samo mali ožiljak duž vrha areole. Međutim, ima i svojih loših strana: može se postići samo minimalna količina podizanja, neće odgovarati sve veličine i tipovi implantata, a većina žena želi veći podsticaj nego što ovaj metod može da pruži.

 • Polukružni  ožiljak

popularna tehnika podizanja dojke uključuje periareolarni rez, poznat i kao podizanje krofni zbog oblika kože uklonjene tokom operacije. Ovim postupkom hirurg stvara rez na ili oko perimetra areole, a kasnije drugi spoljni rez da bi uklonio „krofnu“ kože oko sebe. Areola je prišivena natrag na kožu dojke, zatežući je u procesu. Ovaj metod pruža veći pomak od polumeseca, ali opet se može popraviti samo relativno mala ulegnuća.

 • Vertikalni Lifting dojki  – Oblik lilihipa

Za žene sa više opuštenosti nego što se to može ispraviti polumesecom ili krofnama, lekari se mogu odlučiti za podizanje polukruga sa vertikalnim ožiljkom nalik lizalici.  Poznatiji naziv jeste vertikalni lift dojki , ova tehnika zahteva od hirurga da naprave rez na dojci u obliku lilihipa ili ključaonice,  čuvajući bradavicu i bradavični kolut, ali uklanjajući višak kože oko i ispod nje. Areola (bradavični kolut)  se zatim pomeri u novi položaj, dok šivanje ivica kože zajedno rezultira ožiljkom u obliku lizalice oko bradavice i vertikalnom linijom do nabora dojke.

 • Sidro ožiljak  – Okrugli, Vertikalni i horizontalni ožiljak  (obrnuto slovo T).

To je najstarija tehnika mastopeksije, koju mnogi hirurzi smatraju „zlatnim standardom“ za žene sa teškom ptozom, koja zahteva uklanjanje značajne količine kože kako bi se postigao percierniji oblik. To je takođe najinvazivnija metoda i ostavlja najveći ožiljak. Da bi bradavicu pomerili nagore, lekari prave rez oko areole i ispod nabora dojke.

Deo kože uklanja se ispod bradavice, koja se zatim podiže u viši položaj. Zatvaranjem rezova ostaje ožiljak u obliku sidra koji prati krivinu dojke. Hirurzi takođe mogu kombinovati ili menjati ove tehnike tokom modifikovanih vertikalnih liftova koji će ostaviti ožiljke u obliku slova „J“ ili „obrnuti kratki oblik T“.

 • Horizontalna mastopeksija

Horizontalna mastopeksija nosi mnoga imena, uključujući „Horndesky metod“ i „Ultimate Lift“. Ova tehnika omogućava hirurzima da stvore novi položaj bradavice bez ostavljanja vertikalnog ožiljka od areole do nabora dojke. Umesto toga, vrši se horizontalni rez preko cele dojke iznad areole, a hirurg izrezuje kožu ispod nje, čuvajući bradavicu. Bradavica se zatim izvlači kroz novi okrugli rez gore na dojci, a kada se rezovi zašiju, pacijentu ostaju samo horizontalni ožiljci na pregibu dojke i oko areole.

Iako se izbegava vertikalni ožiljak,  kompromis je u tome što je konačni oblik dojke više kutijast nego okrugao, a šavovi mogu rezultirati pucanjem kože duž nabora dojke.

 • Zatezanje i podizanje dojki pomoću volumenizacije implantatima sa i bez upotrebe  sopstvenog masnog tkiva – Breast Lifting by Implant without & with own fat grafting

Ideja da će ugradnja implantata dati izgled podizanja dojke ima neke zasluge. Ali pogledajmo još malo tu ideju. Koncept je da će implantat obezbediti volumen dojke, gurajući bradavicu napred i gore.

Za pacijente kojima je potrebno samo malo podizanja bradavica i nadoknada volumena dojki to može odlično funkcionisati.

Međutim, kada nekome zaista treba lifting tj. podizanje i zatezanje dojki, upotreba velikog implantata verovatno neće biti od pomoći, bar ne jako dugo.

Ako ste neko kome je stvarno potrebno zatezanje i podizanje grudi, podignite ih.

Ukoliko ste pravi kandidat za zatazanje i podizanje dojki, ne oslanjajte se na preveliki implantat koji će vam podići dojke i uraditi breast lift. Jednostavno neće uspeti dugoročno. I dalje će vam trebati podizanje i zatezanje grudi, ali sada ćete imati mnogo veće implantate nego što ste prvobitno želeli i rizikujete da se ista stvar ponovi.

Mnoge žene mogu reći, to je u redu, ja ću kasnije doći da uradi, zatezanje i podizanje dojki kad mi zatreba ”. Nažalost, verovatno će se isto brzo ponoviti sa velikim implantatom.

• Podizanje i zatezanje dojki bez ožiljaka – tehnika koja koristi mrežu potkožnih hirurških niti

Žene koje traže blago podizanje, ali su protiv ostavljanja ožiljaka bilo gde na dojkama, mogu se odlučiti za tehniku koja koristi mrežu rastvaranja hirurških niti ubačenih kroz sitne rezove duž ključne kosti, vođene ispod tkiva dojke, a zatim usidrene za ključnu kost, za stvaranje svojevrsnog unutrašnjeg  grudnjaka. Tkivo ožiljaka formira se oko niti, teoretski pružajući potporu za podizanje bradavice.

Tehnički, ovaj metod i dalje ostavlja ožiljke duž ključne kosti, ali su mali. Mnogi ga takođe smatraju najmanje invazivnim dizanjem grudi, ali je i najmanje efikasan, a većina žena čak neće biti kandidat za ovu opciju.

Nažalost, odabir prave tehnike za vašu mastopeksiju nije tako jednostavan kao naručivanje sa menija. Vrsta ožiljka sa kojim žena završava zavisi od vrste operacije koja joj je potrebna i ne postoji standardni protokol ili formula kada je u pitanju mastopeksija.

Za sve operacije i za mastopeksiju od najveće važnosti je pregled i konsultacija sa odabranim doktorom pre same intervencije, kako bi pacijent i doktor zajedno došli do najboljeg rešenja.

Imate pitanja u vezi Mastopeksije ili želite da zakažete pregled odnosno konsultaciju? Pišite nam ili nas pozovite, kontakt stranica

ZATEZANJE I PODIZANJE GRUDI CENA

Podizanje (zatezanje) dojki standard – od 4500
Podizanje (zatezanje) dojki sa implantatima bez korekcije viška kože tzv. lifting by implant  – od 4500
Laser podizanje (zatezanje) dojki single laser beam – od 5000
Laser podizanje (zatezanje) dojki sa combo laser C02/NdYAg – 6500

* Važna napomena

Cene u cenovniku su orijentacione. Konačna cena u dogovoru sa hirurgom nakon pregleda i odabira metode.
Cene su izražene u EUR-ima, dinarsko plaćanje po prodajnom kursu Banka Intesa na dan plaćanja.

Pogledajte Galeriju slika Pre-Posle

dr bojan ciric klinika

Dr Bojan Ćirić

Trenutna pozicija: Načelnik odeljenja;
Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.
Izbor trenutne pozicije: 1998.
Broj godina iskustva: preko 41 godina.

1987. godine završio Medicinski fakultet u Nišu;
1989. 
položio Stručni ispit za Doktora medicine pred republičkom ispitnom komisijom u Beogradu;
1998. 
godine završio specijalizaciju na temu plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Preporuke

Jako sam zadovoljna uslugom, operacija je prošla u najboljem redu, a osoblje je fantastično!
Jelena Đorđević, pacijent
Sve je prošlo sjajno, imam utisak kao da nisam ni bio na operaciji, osećam se sjajno, a nikad nisam bolje izgledao!
Mirko Petrović, pacijent
Vrhunska usluga, ljubazno osoblje i veliki stručnjaci. Posebno hvala Dr. Ćiriću koji me je uspešno operisao.
Ivan Pavlović, pacijent

Zakažite pregled

Da li želite profesionalni pregled, konsultaciju, savet?

Zakažite pregled u DR ĆIRIĆ i dobićete sve odgovore na vaša pitanja od strane našeg stručnog tima.

Zakazivanje je neophodno! Pregled možete zakazati preko:

OnLine kontakt forme – Otvori stranicu

Viber +381 65 30 66 989
WhatsApp +381 65 30 66 989
E-mail [email protected]