Povećanje grudi, Operacija grudi, Uvećanje dojki
implantima, laserom

povecanje grudi implantima slika

Povećanje grudi izvodi se ugrađivanjem specijalnih grudnih umetaka. Tako povećane grudi dobijaju normalan i neupadljiv oblik. Grudi su meke, a umetak ne može da se oseti spolja. One zadržavaju svoju zategnutost, a imaju pokretljivost normalnih i dobro razvijenih grudi.

Većina pacijentkinja ne želi da im grudi budu ogromne, ali vole da su toliko velike da zadovolje njihova unutrašnja osećanja željenog izgleda. Problem su uglavnom nerazvijena veličina ili asimetrija dojki, dok kod nekih žena (koje su bile zadovoljne svojim grudima u mladosti) često nakon gubitka težine, porođaja ili kao rezultata starenja, dolazi do gubitka volumena i promene oblika dojki.

Augmentacijom grudi može se povećati veličina i oblik vaših dojki kao i da se dobije proporcionalni oblik koji će odgovarati konfiguraciji vašeg tela, a koje ste verovatno vi oduvek želeli.

KANDIDATI ZA UVEĆANJE GRUDI

Mnoge žene postavljaju sebi pitanje da li su one pravi kandidat za povećanje grudi? Da bi dobili pozitivan odgovor na ovo pitanje morate da ispunjavate nekoliko uslova tj. da posedujete sledeće indikacije:

 • da ste previše opterećeni veličinom vaših grudi,
 • da postoji nesklad u obimu vaših kukova i obimu vaših dojki. Tako da odeća koja vam prikladno stoji i odgovara veličini vašeg struka vrlo često je suviše velika u predelu vaših grudi,
 • da postoji asimetrija u veličini i obimu vaših grudi,
 • da su vaše grudi postale male i da je njihova forma izgubljena nakon porođaja ili gubitka težine,
 • da postoje određene kongenitalne deformacije dojke.

Ukoliko ste odlučili da uradite povećanje vaših grudi, morate tačno da znate kako želite da izgledaju vaše dojke.

PREOPERATIVNA PROCENA PACIJENTA

Na prvom pregledu doktor će od vas uzeti anamnestičke podatke koje bi obuhvatile informaciju da li ste alergični na neke lekove, da li ste preležali ili se lečite od neke bolesti, ranije hirurške zahvate (računajući eventualnu biopsiju dojke) i da li uzimate neke lekove. Kazaćete da li je ko u porodici bolovao od kancera dojke i kakvi su im bili rezultati mamografije. To je značajno za dobijanje kompletne informacije.

uvecanje dojki implantima

OPERATIVNI TOK:

Operacija povećanja grudi se izvodi ili pod opštom anestezijom ili u lokalnoj anesteziji sa sedacijom. Boravak na Klinici iznosi jedan do dva dana, a izuzetno se vrši i ambulantno. Nakon dva do tri dana moguć je po pravilu lakši rad (kućni poslovi, kancelarija).

Izvođenje reza: Rez dugačak 4-5 cm je dovoljan za izvođenje ove operacije. Može da se smesti ispod pazuha ili u prevoju dojke, ili kružno oko bradavice. Nakon egzaktnog pregleda, u zavisnosti od slučaja do slučaja donosi se odluka koji rez je najbolje rešenje u svakom pojedinačnom slučaju.

Rane komplikacije su kod ove operacije retke, ali takođe moguće. Najteže komplikacije se odnose na tzv. otvrdnjavanje dojke (obrazovanje kapsule), koja može da nastane nakon nekoliko meseci ili godina u većoj ili manjoj meri, pri čemu to nije pravilo. Smeštanjem umetka iza grudnog mišića može bitno da se smanji mogućnost obrazovanja kapsule. Zato treba proveriti da li postoji mogućnost smeštanja umetka iza mišića. Na osnovu današnjih medicinskih iskustava, preporučuje se ovaj postupak, pošto time mogućnost obrazovanja kapsule u smislu kontrakcije (enormnog otvrdnjavanja novooblikovane dojke) postaje zanemarljiva.

Klasično i Laser Povećanje grudi – Augmentacija – “Silikoni”

VIDI PRIMER

Povecanje grudi slike Pre Posle dr Bojan Ciric

Primer Pre / Posle intervencije

Laser operacije povećanja grudi, beskrvno, bezbolno i sa maksimalno skraćenim vremenom oporavka.

 

MESTO POSTAVLJANJA INCIZIJE ZA POVEĆANJE DOJKI

Incizija (rez) može biti urađena u prevoju dojke oko donje ivice bradavičnog koluta (areole), ispod pazušne jame ili ređe u nivou pupka. Kožna incizija je potrebna da bi se pristupilo mestu postavljanja implantata i da se za njega napravi adekvatni prostor (džep). Rez se može kreirati skalpelom (klasično) ili kako je najsavremenije laserskim zrakom.  Dužina reza kreče se od ca 4-6 cm ili manje zavisi od veličine i vrste implantata kao i mesta postavljanja. Implantat se plasira u džep (implant pocket) koji se formira tj. isprepariše klasično ili laser zrakom.

Više od trideset godina uspešno radim sa različitim tipovima lasera i smatram da laser operacije nisu samo budućnost već odavno i sadašnjost u današnjoj minimalno invazivnoj i beskrvnoj plastičnoj hirurgiji.

pozicija-implantata-za-grudi-slika

Slika: Moguće pozicije implantata

Najčešće upotrebljavane lokacije za postavljanje implantata za povećanje i oblikovanje dojki

 1. neposredno ispod žlezdanog tkiva dojke (tzv. subglandularno). Preporučljiva je samo kod žena koje imaju dovoljno žlezdanog tkiva.  Nedostaci Subglandularne pozicije jesu vidljivost implantata, moguća ružna naboranost kože, neprirodan izgled, veća mogućnost otvrdnjavanja i distorzije implantata Prednost jeste brži oporavak.
 2. delimično ispod pektoralnog mišića (delimično subpektoralno) delimično ispod žlezde (Partial Submuscular  – Dual Plane).  Dual plane tehnika podrazumeva preparisanje u dva nivoa ispod pektoralisa I ispod žlezdanog tkiva i nudi prednosti posebno kod mršavih pacijenata sa umereno opuštenim dojkama. Dual Plane tehnika  može biti od koristi za pacijente čije su dojke negde u zoni izbora između augmentacije (povećanja) dojke versus povećanje i zatezanje (augmentation-mastopexy). Razlike između subpektoralne i dual plane augmentacije  su subtilne.
 3. potpuno ispod pektoralnog mišića (subpectoral) i serratus-a (total submuscular) Zbog strukture i anatomije velikog grudnog mišića (pectoralis major) vrlo je retko da se implantat nalazi samo ispod mišića jer je u donjem polu uglavnom pokriven fascijama i vezivnim tkivom mišića koji ne pripadaju grupi pektoralnih. Prednosti su prirodniji izgled, mnogo manje opipljiv i vidljiv implantat. Ne javlja se naboranost u dekolteu. Manja je mogućnost pojave otvrdnjavanja tkiva oko implantata. Nedostatak je nešto bolniji I duži oporavak kao  i duže vreme potrebno da implantat legne nakon intervencije.  Izuzetno retko kod opuštenih dojki moguća je pojava double-bubble fenomena koji se ogleda u tome što tkivo dojke visi  preko  implantata koji je mišićem fisiran na anatomsku poziciju.

Augmentacija grudi se može uraditi u opštoj ili lokalnoj anesteziji uz prateću intravenoznu analgosedaciju. Pre toga ćete dobiti preoperativnu premedikaciju radi vašeg boljeg konfora.

Kada se operacija dojki završi vi ćete iz operacione sale biti prebačeni u prostoruju poluintezivne negde gde će dalje biti praćen vaš kompletni monitoring. Nakon nekoliko sati možete otići kući. Ako vaš hirurg proceni možete ostati u bolnici jednu noć.

POSTOPERATIVNI TRETMAN

U zavisnosti od obima i načna rada kao i samog pacijenta oporavak može trajati jedan do dva dana.  Svo vreme se nosi postoperativni brushalter ili elastični zavoj koji je podpomognut brushalterom. Možete da se tuširate uz konsultaciju sa vašim hirurgom obično nakon tri dana. Ceo oporavak se završava za oko sedam dana. Previjanje I skidanje konaca po dogovoru sa doktorom.

Normalnim aktivnostima se možete vratiti nedelju dana nakon operacije grudi, u zavisnosti od posla kojim se bavite. Seksualnu aktivnost treba izbegavati najmanje nedelju dana nakon hirurškog zahvata. Nakon toga morate biti pažljivi i oprezni sa vašim grudima najmanje mesec dana nakon operacije.

KOMPLIKACIJE

Operacija uvećanja dojki ima svoj rizik kao i svaka druga operacija. O subjektu rizika i mogućim komplikacijama najbolje je konsultovati se doktorom.

Povećanje grudi će učiniti da vaše dojke izgledaju savršeno. Mnoge žene koje su uradile uvećanje grudi izgledaju privlačnije i imaju unutrašnje jako izraženo samopouzdanje.

Dobijeni rezultati augmentacijom su trajni. Međutim graviditet i prirodni proces starenja će eventualno izmeniti veličinu i oblik vaših dojki koji se zapravo javlja kod svih žena i bez augmentacije. U takvim slučajevima moguće je uraditi dodatnu korekciju podizanja grudi.

Više od trideset godina izuzetno uspešno radim sa različitim tipovima lasera i smatram da laser operacije nisu samo budućnost već odavno i sadašnjost u današnjoj minimalno invazivnoj i beskrvnoj plastičnoj hirurgiji.

Mi preporučujemo Laser Povećanje i Oblikovanje dojki uz pomoć implantata

Najčešća pitanja i odgovori (P/O)

 1. Zašto povećanje i oblikovanje dojki, kada se uglavnom govori o povećanju ili smanjenju ?
 2. Povećana dojka mora biti estetski oblikovana u skladu sa anatomskom građom tela
 3. Šta znači Laser­ ?
 4. Laser za hirurške zahvate je uređaj koji proizvodi poseban svetlosni zrak ili snop monohromatskih zrakova, specifične talasne dužine, koji je sposoban da kreira rez i koaguliše krvne sudove i tako nastaje beskrvni rez..
 5. Šta je to Laserska hirurgija?

Laserska hirurgija je vrsta hirurgije koja koristi posebne svetlosne zrake umesto skalpela za kreiranje reza i hirurške zahvate.  Najčešće korišćeni hiruški laseri su CO2 i  Nd:YAG laseri.

P: Šta konkretno znači “dual plane” – dvostruka ravan -?

O: U ovom slučaju te reči označavaju poziciju implanta, koji je svojim gornjim delom iza mišića, dok je donjim delom iza mlečne žlezde ( ispod dvostruke ravani).

P: Izgleda nejasno i komplikovano …

O: Suština je jasnije objašnjiva uz upotrebu art crteža preseka. Pogledajte crtež ispod. Na njemu se jasno vidi koji deo implanta je čime pokriven.

art crtež preseka dojke dual plane objašnjava suštinu “dual plane” – dvostruka ravan
Veliki grudni mišić – Pectoralis major, Ovojnica velikog grudnog mišića – Pecoralis Fascia

P: Zašto treba i dalje koristili uobičajene standardne tehnike?

O: Zato što ne postoji savršena tehnika. Svaka nova opisana tehnika bolja je od prethodne i nudi poboljšanja. Konkretno, ova nudi bolji izgled i manju verovatnoću za nastanak kapsularne kontrakture.

P: Koje su onda prednosti ove tehnike?

O: Ima ih dosta, da pomenemo:

 1. Manji broj komplikacija, kao što je kontraktura kapsule, koja se dešava u 1-20% žena koje su povećale grudi implantima.
 2. Savršen izgled, posebno vidljiv kod mršavih pacijentkinja sa veoma malim grudima koje su ranije predstavljale hirurški problem. Gornji pol implanta pokriven je mišićima i ne može se napipati pod kožom. Donji pol ima veoma lep, skoro prirodni oblik zbog znatno bolje komplijanse mekih tkiva i, ako je korišćen adekvatni visokoprofilni ili anatomski implant, često se ne može primetiti da su grudi ulepšavane.
 3. Smanjena mogućnost spuštanja implanta niz zid grudnog koša tokom godina, jer mišić i fascija pridržavaju implant u poziciji.
 4. Izbegava se pojava razmaknutih dojki kod devojaka koje redovno vežbaju, a koja je redovna u slučaju submuskularno postavljenih implanta.
 5. Manja je šansa da se ivica implanta oseti pod prstima (palpiranje ivice implanta)
 6. Nema formiranja nabora (wrinkles) i neravnina iznad gornjeg i unutrašnjeg pola implanta

P: Koje su mane?

O: Ne postoji konkretna mana, osim ako se izuzme duže trajanje operacije i tehnički komplikovaniji zahvat koji zahteva više iskustva.

P: Koliko traje ovakva operacija?

O: Prosečno vreme za izvođenje operacije je od 60 do 90 minuta

P: Da li su drenovi neophodni?

O: Potrebni su samo u izuzetnim slučajevima

P:  Koliko je značajna pedantna hirurška tehnika rada i upotreba laser tehnologija.

O: Način na koji tretirate i poštujete tkiva je od posebne važnosti. Ako se tokom operacije krećete u anatomskim slojevima, ako radite laserom beskrvno i tkiva preparišete laser zrakom i radiofrekencijom, umesto prstima velika je šansa da će se pacijentkinja brže oporaviti i da će imati neznatne tegobe.

P: Koliko je bitna upotreba novih tehnologija i kako se to postiže manja trauma, bezbolnost i brže zarastanje?

O: Korišćenjem posebnih instrumenata, upotrebom laser tehnologija  i atraumatskom tehnikom rada. Bezbolnost ne znači i odsustvo pritiska i nelagodnosti u toku prilagođavanja tkiva  u prvim danima nakon operacije.  U retkim slučajevima može postojati osećaj sličan upali mišića nakon intenzivnog treninga, koji se koriguje oralnom terapijom Ibuprofenom (Brufen, Advil)   ili Diclofenac (Diclofen)

P: Da li  Laser tehnologija i atraumatska tehnika i dual plane smanjuju tegobe posle operacije

O : Da! Komplikacije i revizije su izuzetno retke i blage, ispod 1%. Sa druge strane, među devojkama, stepen satisfakcije ishodom je preko 95%, što nam je u suštini i cilj.

FAQs   Povećanje grudi

Povećanje dojki – je operacija povećanja veličine dojke. Uključuje postavljanje implantata dojke ispod tkiva dojke ili velikog grudnog mišića grudnog koša. Povećanje grudi može promeniti veličinu i oblik vaših dojki. Operacija može poboljšati sliku vašeg tela i samopoštovanje.

Šta znači uvećanje dojki u trostrukom nivou “triple plane” breast augmentation?

Uvećavanje grudi u trostrukoj  ravni znači upotrebu implantata i sopstvenog  masnog  tkiva za uvećanje dojki i vajanje grudi. Implantati se uglavnom postavljaju ispod mišića; mnogi implantati su postavljeni u subfascijalnu ravan. Povećavanje grudi istovremenim implantatima i potkožnim prenosom sopstvene masti daje lepši izgled i daje vrhunske rezultate.

Šta znači uvećanje dojki u dvostrukoj ravni “dual plane” breast augmentation?

Uvećanje dojke u dvostrukoj ravni odnosi se na postavljanje implantata dojke u određeni anatomski položaj – delom iza prsnog mišića, a delom iza tkiva dojke. Slojevi dojke, od spoljašnjih do unutrašnjih, su koža, tkivo dojke, grudni mišić i rebra. Plastični hirurzi su tokom mnogih decenija raspravljali o najboljoj ravni za postavljanje implantata – neki preferiraju postavljanje između tkiva dojke i mišića („subglandularna ravan“), a drugi preferiraju postavljanje između mišića i zida grudnog koša („submuskularna ravan“) . Postoje prednosti i nedostaci svakog. „Dvostruku ravan“ je prvi put opisao dr John Tebbets 2001. godine kao način da se kombinuju prednosti oba.


Bliži pogled na proces povećanja grudi
(Uvećanje dojke u dvostrukoj ravni Dual-Plane, ispod žlezde -Suglandular i ispod mišića – Submascular)
 

Dual-Plane. U pristupu sa dvostrukom ravni, donji početak mišića grudnog koša se odvaja od grudnog zida i odvaja od donjeg dela tkiva dojke. Ovo omogućava mišiću da lagano klizi prema gore. Kada se ugradi implantat, gornji deo pokrivaju mišići, fascija i tkivo dojke, dok je donji deo pokriven samo fascijom i tkivom dojke. Pokrivenost gornjeg mišića implantata smanjuje rizik od pojave nabora  i vidljivosti implantata u gornjem delu dojke, kapsularne kontrakture i poremećaja cepanja (* simmastia), istovremeno poboljšavajući tačnost mamografije. Istovremeno, donji deo implantata dojke koji je prekriven tkivom dojke koristi blaži prelaz implantat-dojke, poboljšani oblik i prirodniji izgled i osećaj.

Symmastia

Simmastia je kada vaše grudi rastu zajedno, sa malim ili nikakvim dekolteom. Umesto toga, postoji tkivo kože, masti i tkiva preko područja dekoltea. Postoje različiti stepeni ovog stanja. Ponekad je nedostatak dekoltea manje primetan. Symmastia može biti urođena ili stečena npr. kao posledica subglandularno (ispod žlezde)  postavljenih implantata koji mogu rasecanjem potkožnog tkiva dekoltea dovesti do simastije.

Povećanje grudi, oblikovanje i vajanje

Volim da vajam i stvaram lepe i prirodne dojke. Neki pacijenti bi izgledali sjajno sa malim implantatom dojke koji ima oblik suze; dok će drugi možda želeti dojke  nešto veće i punije na vrhu. Neki pacijenti ne žele implantat dojke i radije se odlučuju za  prenos sopstvene masti. Za druge ni mast ni implantat neće biti dovoljni, u tom slučaju koristim oboje; implantat obezbeđuje veći deo zapremine, dok masnoća prikriva i ublažava i omekšava ivice implantata. Koristim Tiple Plain Breast Augmentation tehniku koju sam razvio i usavršio nakon nebrojenih rekonstrukcija i uvećanja dojki.

Iako bi svaki hirurški plan trebalo prilagoditi, postoji nekoliko strašnih saveta koje treba univerzalno zanemariti. Ideja sa grudnim implantatom „da uvek bude malo veći nego što želite samo da biste bili sigurni da izgleda pun“ i slično pogrešno vođeni savet, „stavite veliki implantat da vam podignu dojke“.

Ne bih se mogao složiti više sa ovim izjavama! To ne znači da žene ne bi trebale da imaju velike implantate ako žele. Za neke će to izgledati sjajno i odgovarati njihovim ciljevima. Međutim, rutinski ići bez razloga nema mnogo smisla.

Provodim puno vremena pomažući svojim pacijentima da odaberu savršenu veličinu implantata za svoje ciljeve. Samo sam jednom zamenio implantate za svog pacijenta, i to jednostavno zato što su joj dojke bile premale da odgovaraju veličini implantata koju je želela u početnoj operaciji. Nekoliko meseci kasnije uspeli smo da napravimo veličinu vrlo lepog, ali ipak skromnog implantata. Suprotno tome, rutinski viđam pacijente kojima je početna operacija rađena negde drugde. Nikada mi niko nije došao iz druge klinike i tražio da idem traži veći implantat. Svaki pacijent pojedinačno je došao sa zahtevom da implantati budu manji, a većini je potrebno i podizanje grudi.

Ideja da će ugradnja implantata dati izgled podizanja dojke ima neke zasluge. Ali pogledajmo još malo tu ideju. Koncept je da će implantat obezbediti volumen dojke, gurajući bradavicu napred i gore – približno na isti način na koji se zamah podiže više dok se zamahuje napred. Za pacijente kojima je potrebno samo malo podizanja, to može odlično funkcionisati. Međutim, kada nekome zaista treba lifting tj zatezanje dojki , upotreba velikog implantata verovatno neće biti od pomoći, bar ne jako dugo. Sigurno ćete izgledati sjajno na stolu operacione sale. Možda čak i nekoliko meseci.

Međutim, veliki implantat teži puno. Vremenom će se tkivo koje je u početku zaista bilo čvrsto zataknuto oko implantata opustiti. Kada se dogodi, samo je jedan pravac u kojem će implantat krenuti  gravitaciono na dole! Mnoge žene mogu reći: „To je u redu, ja ću kasnije doći da uradim, zatezanje i podizanje dojki kad mi zatreba”. Nažalost, verovatno će se isto ponoviti sa velikim implantatom.

S tim u vezi, evo saveta koji rutinski nudim svojim pacijentima: „Koristimo  dovoljno velike implantate da budeš srećna i stani tu“. Ne slušajte druge ljude koji vam govore šta treba da radite.

Imamo nekoliko tehnika pomoću kojih dolazimo do savršene veličine dojki. Verujte  svom instinktu. Idite na veličinu implantata dojke koja vam lepo stoji. Izgledaće prirodno. Težiće manje. Biće udobnije. A u budućnosti će vam biti manje verovatno da će vam trebati podizanje grudi.

Ako ste neko kome je stvarno potrebno zatezanje i podizanje grudi, podignite ih.

Ne oslanjajte se na preveliki implantat dojke koji će vam podići dojke I uraditi breast lift. Jednostavno neće uspeti dugoročno. I dalje će vam trebati podizanje grudi, ali sada ćete imati mnogo veće implantate nego što ste prvobitno želeli i rizikujete da se ista stvar ponovi.

Verujem  da Vam moje kolege dobro misle. Žele da ponude jednostavniju operaciju. Možda Vam izlaze u susret uvidevši da ne želite da imate ožiljke od zatezanja i podizanja dojki (mastopexy-breast lift) . Nažalost, dobre namere  se ne pretvaraju uvek u dobre rezultate.

Pogledajte i Povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom

POVEĆANJE GRUDI CENA

Povećanje grudi – Uvećanje dojki implantima – oko 3500
Laser povećanje grudi – Laser uvećanje dojki implantima – od 4000 do 4500
Povećanje grudi – Uvećanje grudi duplim (combo) laserom – Double laser uvećanje dojki – od 5500 do 6500
Combo laser zamena implantata – Double (combo) laser zamena implantata – od 2500 do 3000 p.s

* MENTOR® implantati za grudi sadrže najnoviju generaciju silikona. Prethodno su napunjeni MENTOR® jedinstveno formulisanim silikonskim gelom. Ovaj gel nije kao tečnost ili polutečnost. Umesto toga, to je kohezivni gel koji se bezbedno i ujednačeno drži zajedno da bi pružio prirodan osećaj koji veoma podseća na tkivo dojke.

* Važna napomena

Cene u cenovniku su orijentacione. Konačna cena u dogovoru sa hirurgom nakon pregleda i odabira metode.
Cene su izražene u EUR-ima, dinarsko plaćanje po prodajnom kursu Banka Intesa na dan plaćanja.

Pogledajte Galeriju slika Pre-Posle

dr bojan ciric klinika

Dr Bojan Ćirić

Trenutna pozicija: Načelnik odeljenja;
Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.
Izbor trenutne pozicije: 1998.
Broj godina iskustva: preko 41 godina.

1987. godine završio Medicinski fakultet u Nišu;
1989. 
položio Stručni ispit za Doktora medicine pred republičkom ispitnom komisijom u Beogradu;
1998. 
godine završio specijalizaciju na temu plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Preporuke

Jako sam zadovoljna uslugom, operacija je prošla u najboljem redu, a osoblje je fantastično!
Jelena Đorđević, pacijent
Sve je prošlo sjajno, imam utisak kao da nisam ni bio na operaciji, osećam se sjajno, a nikad nisam bolje izgledao!
Mirko Petrović, pacijent
Vrhunska usluga, ljubazno osoblje i veliki stručnjaci. Posebno hvala Dr. Ćiriću koji me je uspešno operisao.
Ivan Pavlović, pacijent

Zakažite pregled

Da li želite profesionalni pregled, konsultaciju, savet?

Zakažite pregled u DR ĆIRIĆ i dobićete sve odgovore na vaša pitanja od strane našeg stručnog tima.

Zakazivanje je neophodno! Pregled možete zakazati preko:

OnLine kontakt forme – Otvori stranicu

Viber +381 65 30 66 989
WhatsApp +381 65 30 66 989
E-mail [email protected]