Povećanje grudi, Operacija grudi, Uvećanje dojki
implantima, laserom

povecanje grudi implantima slika

Povećanje grudi izvodi se ugrađivanjem specijalnih grudnih umetaka. Tako povećane grudi dobijaju normalan i neupadljiv oblik. Grudi su meke, a umetak ne može da se oseti spolja. One zadržavaju svoju zategnutost, a imaju pokretljivost normalnih i dobro razvijenih grudi.

Većna pacijentkinja ne želi da im grudi budu ogromne, ali vole da su toliko velike da zadovolje njihova unutrašnja osećanja željenog izgleda. Problem su uglavnom nerazvijena veličina ili asimetrija dojki, dok kod nekih žena (koje su bile zadovoljne svojim grudima u mladosti) često nakon gubitka težine, porođaja ili kao rezultata starenja, dolazi do gubitka volumena i promene oblika dojki.

Augmentacijom grudi može se povećati veličina i oblik vaših dojki kao i da se dobije proporcionalni oblik koji će odgovarati konfiguraciji vašeg tela, a koje ste verovatno vi oduvek želeli.

KANDIDATI ZA UVEĆANJE GRUDI

Mnoge žene postavljaju sebi pitanje da li su one pravi kandidat za povećanje grudi? Da bi dobili pozitivan odgovor na ovo pitanje morate da ispunjavate nekoliko uslova tj. da posedujete sledeće indikacije:

  • da ste previše opterećeni veličinom vaših grudi,
  • da postoji nesklad u obimu vaših kukova i obimu vaših dojki. Tako da odeća koja vam prikladno stoji i odgovara veličini vašeg struka vrlo često je suviše velika u predelu vaših grudi,
  • da postoji asimetrija u veličini i obimu vaših grudi,
  • da su vaše grudi postale male i da je njihova forma izgubljena nakon porođaja ili gubitka težine,
  • da postoje određene kongenitalne deformacije dojke.

Ukoliko ste odlučili da uradite povećanje vaših grudi, morate tačno da znate kako želite da izgledaju vaše dojke.

PREOPERATIVNA PROCENA PACIJENTA

Na prvom pregledu doktor će od vas uzeti anamnestičke podatke koje bi obuhvatile informaciju da li ste alergični na neke lekove, da li ste preležali ili se lečite od neke bolesti, ranije hirurške zahvate uračunajući eventualnu biopsiju dojke, i da li uzimate neke lekove. Kazaćete da li je ko u porodici bolovao od kancera dojke i kakvi su im bili rezultati mamografije. To je značajno za dobijanje kompletne informacije.

uvecanje dojki implantima

OPERATIVNI TOK:

Operacija povećanja grudi se izvodi ili pod opštom anestezijom ili u lokalnoj anesteziji sa sedacijom. Boravak na Klinici iznosi jedan do dva dana, a izuzetno se vrši i ambulantno. Nakon dva do tri dana moguć je po pravilu lakši rad (kućni poslovi, kancelarija).

Izvođenje reza: Rez dugačak 4-5 cm je dovoljan za izvođenje ove operacije. Može da se smesti ispod pazuha ili u prevoju dojke, ili kružno oko bradavice. Nakon egzaktnog pregleda, u zavisnosti od slučaja do slučaja donosi se odluka koji rez je najbolje rešenje u svakom pojedinačnom slučaju.

Rane komplikacije su kod ove operacije retke, ali takođe moguće. Najteže komplikacije se odnose na tzv. otvrdnjavanje dojke (obrazovanje kapsule), koja može da nastane nakon nekoliko meseci ili godina u većoj ili manjoj meri, pri čemu to nije pravilo. Smeštanjem umetka iza grudnog mišića može bitno da se smanji mogućnost obrazovanja kapsule. Zato treba proveriti da li postoji mogućnost smeštanja umetka iza mišića. Na osnovu današnjih medicinskih iskustava, preporučuje se ovaj postupak, pošto time mogućnost obrazovanja kapsule u smislu kontrakcije (enormnog otvrdnjavanja novooblikovane dojke) postaje zanemarljiva.

Klasično i Laser Povećanje grudi – Augmentacija – “Silikoni”

VIDI PRIMER

Povecanje grudi slike Pre Posle dr Bojan Ciric

Primer Pre / Posle intervencije

Laser operacije povecanja grudi, beskrvno, bezbolno i sa maksimalno skracenim vremenom oporavka.

 

MESTO POSTAVLJANJA INCIZIJE ZA POVEĆANJE DOJKI

Incizija (rez) može biti urađena u prevoju dojke oko donje ivice bradavicnog koluta (areole), ispod pazušne jame ili ređe u nivou pupka. Kožna incizija je potrebna da bi se prstupilo mestu postavljanja implantata  i da se za njega napravi adekvatni prostor (džep ). Rez se može kreirati skalpelom (klasično) ili kako je najsavremenije laserskim zrakom.  Dužina reza kreče se od ca 4-6 cm ili manje zavisi od veličine i vrste implantata kao i mesta postavljanja. Implantat se plasira u džep (implant pocket) koji se formira tj. isprepariše klasično ili laser zrakom.

Više od dvadeset godina uspešno radim sa različitim tipovima lasera i smatram da laser operacije nisu samo buducnost vec odavno i sadasnjost u danasnjoj minimalno invazivnoj i beskrvnoj plastičnoj hirurgiji.

pozicija-implantata-za-grudi-slika

Slika: Moguće pozicije implantata

Najčesce upotrebljavane lokacije za postavljanje implantata za povećanje i oblikovanje dojki

  1. neposredno ispod žlezdanog tkiva dojke (tzv. subglandularno). Preporučljiva je samo kod žena koje imaju dovoljno žlezdanog tkiva.  Nedostaci Subglandularne pozicije jesu vidljivost implantata, moguća ružna naboranost kože, neprirodan izgled, veća mogućnost otvrdnjavanja i distorzije implantata Prednost jeste brži oporavak.
  2. delimično ispod pektoralnog mišića (delimično subpektoralno) delimično ispod žlezde (Partial Submuscular  – Dual Plane).  Dual plane tehnika podrazumeva preparisanje u dva nivoa ispod pektoralisa I ispod žlezdanog tkiva I nudi prednosti posebno kod mršavih pacijenata sa umereno opuštenim dojkama. Dual Plane tehnika  može biti od koristi za pacijente čije su dojke negde u zoni izbora izmedju augmentacije (povećanja) dojke versus povećanje I zatezanje (augmentation-mastopexy). Razlike izmedju subpektoralne I dual plane augmentacije  su subtilne.
  3. potpuno ispod pektoralnog mišića (subpectoral) i serratus-a (total submuscular) Zbog strukture i anatomije velikog grudnog mišića (pectoralis major) vrlo je retko da se implantat nalazi samo ispod mišića jer je u donjem polu uglavnom pokriven fascijama i vezivnim tkivom mišića koji ne prpadaju grupi pektoralnih. Prednosti su prirodniji izgled, mnogo manje opipljiv i vidljiv implantat. Ne javlja se naboranost u dekolteu. Manja je mogućnost pojave otvrdnjavanja tkiva oko implantata. Nedostatak je nešto bolniji I duži oporavak kao  i duže vreme potrebno da implantat legne nakon intervencije.  Izuzetno retko kod opuštenih dojki moguća je pojava double-bubble fenomena koji se ogleda u tome što tkivo dojke visi  preko  implantata koji je mišićem fisiran na anatomsku poziciju.

Augmentacija grudi se može uraditi u opštoj ili lokalnoj anesteziji uz prateću intravenoznu analgosedaciju. Pre toga ćete dobiti preoperativnu premedikaciju radi vašeg boljeg konfora.

Kada se operacija dojki završi vi ćete iz operacijone sale biti prebačeni u prostoruju poluintezivne negde gde će dalje biti praćen vaš kompletni monitoring. Nakon nekoliko sati možete otići kući. Ako vaš hirurg proceni možete ostati u bolnici jednu noć.

POSTOPERATIVNI TRETMAN

U zavisnosti od obima I načna rada kao i samog pacijenta oporavak moće trajati jedan do dva dana.  Svo vreme se nosi postoperativni brushalter ili elastični zavoj koji je podpomognut brushalterom. Možete da se tuširate uz konsultaciju sa vašim hirurgom obično nakon tri dana. Ceo oporavak se završava za oko sedam dana. Previjanje I skidanje konaca po dogovoru sa doktorom.

Normalnim aktivnostima se možete vratiti nedelju dana nakon operacije grudi, u zavisnosti od posla kojim se bavite. Seksualnu aktivnost treba izbegavati najmanje nedelju dana nakon hirurškog zahvata. Nakon toga morate biti pažljivi i oprezni sa vašim grudima najmanje mesec dana nakon operacije.

KOMPLIKACIJE

Operacija uvećanja dojki ima svoj rizik kao i svaka druga operacija. O subjektu rizika i mogućim komplikacijama najbolje je konsultovati se doktorom.

Povećanje grudi će učiniti da vaše dojke izgledaju savršeno. Mnoge žene koje su uradile uvećanje grudi izgledaju privlačnije i imaju unutrašnje jako izraženo samopouzdanje.

Dobijeni rezultati augmentacijom su trajni. Međutim graviditet i prirodni proces starenja će eventualno izmeniti veličinu i oblik vaših dojki koji se zapravo javlja kod svih žena i bez augmentacije. U takvim slučajevima moguće je uraditi dodatnu korekciju podizanja grudi.

Više od dvadeset godina izuzetno uspešno radim sa različitim tipovima lasera i smatram da laser operacije nisu samo buducnost vec odavno i sadasnjost u danasnjoj minimalno invazivnoj i beskrvnoj plastičnoj hirurgiji.

POVEĆANJE GRUDI CENA

Povećanje grudi – Uvećanje dojki implantima – oko 3000
Laser povećanje grudi – Uvećanje dojki laserom – od 3500 do 4000
Uvećanje dojki duplim laserom combo zrakom – od 4500 do 5000
Combo laser zamena implantata – od 2000 do 2500 p.s

* Važna napomena

Cene u cenovniku su orijentacione. Konačna cena u dogovoru sa hirurgom nakon pregleda i odabira metode.
Cene su izražene u EUR-ima, dinarsko plaćanje po prodajnom kursu Banka Intesa na dan plaćanja.

Pogledajte Galeriju slika Pre-Posle

dr bojan ciric klinika

Dr Bojan Ćirić

Trenutna pozicija: Načelnik odeljenja;
Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.
Izbor trenutne pozicije: 1998.
Broj godina iskustva: preko 30 godina.

1987. godine završio Medicinski fakultet u Nišu;
1989. 
položio Stručni ispit za Doktora medicine pred republičkom ispitnom komisijom u Beogradu;
1998. 
godine završio specijalizaciju na temu plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Preporuke

Jako sam zadovoljna uslugom, operacija je prošla u najboljem redu, a osoblje je fantastično!
Jelena Đorđević, pacijent
Sve je prošlo sjajno, imam utisak kao da nisam ni bio na operaciji, osećam se sjajno, a nikad nisam bolje izgledao!
Mirko Petrović, pacijen
Vrhunska usluga, ljubazno osoblje i veliki stručnjaci. Posebno hvala Dr. Ćiriću koji me je uspešno operisao.
Ivan Pavlović, pacijent

Zakažite pregled

Da li želite profesionalni pregled, konsultaciju, savet?

Zakažite pregled u DR ĆIRIĆ i dobićete sve odgovore na vaša pitanja od strane našeg stručnog tima.

Pregled možete zakazati na:

Telefon +381 11 30 66 989;
Mobilni +381 65 30 66 989;
Viber +381 65 30 66 989;
E-mail [email protected]