Mastektomija – priprema za operaciju i postupak
Hirurško i Laser odstranjivanje dojke

mastektomija sl 1

ŠTA JE TO MASTEKTOMIJA?

Hiruško odstranjenje dojke je zahvat koji žene plaši, pa se o mastektomiji kao preventivi i rekonstrukciji grudi posle nje nedovoljno zna.

Mastektomija je otklanjanje dela ili čitave dojke.

Postoji pet različitih tipova: „prosta“ ili „totalna“ mastektomija, modifikovana radikalna mastektomija, radikalna mastektomija, parcijalna i subkutana odnosno potkožna mastektomija (posle koje ostaje očuvana bradavica).

U prvoj se otklanja čitava dojka, ali ne i žlezde pod pazuhom, niti se uklanjaju mišići pod dojkom.

Dvostruka mastektomija, odnosno, odstranjenje obe dojke je još veća i teža operacija. Uz mastektomiju se može obaviti i rekonstruktivna operacija, premda se kod otkrića malignog tumora savetuje odlaganje rekonstrukcije dok se ne obave i ostale terapije.

„Posle operacija benignih ili malignih tumora dojke koje su sve češće, radi se kompletna ili parcijalna rekonstrukcija u zavisnosti od toga kako je urađena prethodna operacija“.

„Zadatak rekonstruktivnog hirurga je da primenom različitih metoda i tkiva, uz pomoć veštačkih materijala, u ovom slučaju silikona, napravi dojku što približniju odstranjenoj.

Nekada je potrebno i drugu dojku, ukoliko je velika razlika, operisati i napraviti takozvanu  simetrizaciju. Silikonski implantati je u rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji dojke počeo da se primenjuje sedamdesetih godina jer ga organizam pacijentkinja veoma lepo podnosi.  Alternativno je korišćenje trajnog  silikonskog Becker expandera, koji se operativno plasira a neoperativnim pute  dopunjuje fiziološkim rastvorom do željenog volumena  može ali se  ne mora zamenjivati  silikon gelom punjenim implantatom.

Ali, pored implantanta, moramo da nadoknadimo i kvalitetnu kožu koju uzimamo sa leđa, trbuha… Važno je da krajnji rezultat bude što bolji“.

VRSTE MASTEKTOMIJE

vrste mastektomije sl 3Sa sigurnošću može da se kaže da postoji nekoliko desetina pristupa mastektomiji i svaki od njih je uslovljen faktorima, kao što je veličina kancera, njegova lokacija i njegovo ponašanje (razvoj), kao i to da li pacijentkinja želi mastektomiju ili lumpektomiju. Vrsta hirurškog zahvata takođe zavisi i od toga da li je operacija profilaktička (preventivna) ili zahteva dodatni rekonstruktivni pristup.

Potpuna mastektomija je jedno od rešenja. Cela dojka se odstranjuje, ali njen krucijalni sadržaj biva netaknut – posebno se odnosi na glavne krvne sudove. Najčešće se odstranjuju takozvane sentinelove limfne ćelije, jer se smatra da se tumor najpre u njima razvija. Pacijentkinje koje se podvrgnu ovakvoj operaciji idu kući iz bolnice nakon kratkog perioda i gotovo uvek se koriste drenažne cevčice koje se prvobitno postavljaju unutar rane kako bi višak tečnosti, krvi i limfe mogao nesmetano da iscuri. Drenaža se skida nakon par dana, jer se pomenuta tečnost smanjuje svakim danom do 30 ml. Osobe koje su primorane da se podvrgnu potpunoj mastektomiji ostaju bez cele dojke zahvaćene tumorom i često se sugeriše da se odstrani i druga dojka preventivno, jer postoji verovatnoća da se tumor pojavi i u njoj.

Modifikovana radikalna mastektomija, odnosno odstranjivanje cele dojke i njenih propratnih sadržaja – masno tkivo i limčni čvorovi. U ovom slučaju pektoralni mišić ostaje sačuvan. Modifikovana radikalna mastektomija pomaže da se utvrdi da li se već postojeći tumor proširio negde dalje, ispitivanjem limfnih čvorova i njihovih sadržina.

Radikalna mastektomija ili halstedova mastektomija biva prvi put sprovedena 1882. godine. Ona se primenjuje u slučajevima najtežeg oboljenja od tumora dojke. Kod radikalne mastektomije hirurg odstranjuje kompletnu dojku, njena okolna tkiva, masna tkiva, limfne čvorove, manje i veće pektoralne mišiće. U ovom slučaju se šanse za povratak tumora smanjuju na najveći mogući minimum. Radikalna mastektomija se primenjuje kod pacijentkinja kod kojih postoji pojava tumora u pektoralnim mišićima ili čak i u grudnom košu tj. mišićima grudnog koša. Ovaj hirurški zahvat se smatra jednim od najtežih u domenu tumora.

mastektomija sl 2

Mastektomija gde se koža ne otklanja je malo lakši oblik operacije ove vrste koja je sama po sebi veoma invazivna. Obolelo tkivo se odstranjuje kroz incizije napravljene na areoli (tamnom krugu od bradavice dojke). U tom slučaju je dosta lakše raditi dodatnu rekonstrukciju izgleda dojke nakon ozdravljenja od prvobitne operacije. Mana ovog hirurškog zahvata može da bude ukoliko pacijentkinja boluje od posebne vrste inflamatornog tumora koji uključuje i ćelije kože. Pored pomenutog postoji i hirurški zahvat gde se bradavica ne otklanja (obično se vrši kod benignih tumora).

Profilaktična mastektomija tj. preventivna mastektomija koristi se isključivo kao mera zaštite za mogući nastanak tumora u budućnosti. Hirurškim zahvatom se odstranjuju sva tkiva pogodna za nastanak potencijalnog tumora. Osobe koje imaju BRCA1,2 mutaciju gena veoma lako mogu da naslede tumor na sebe, a da to ni ne shvate dok ne bude kasno. Ovaj hirurški zahvat odstranjivanja tkiva dojke zahvata svo tkivo ispod kože dojke sve do grudnog koša, čak i tkivo oko dojki mora da bude otklonjeno sa obe strane dojki. S obzirom da se tumor dojki razvija u mlečnim žlezdama i one moraju biti otklonjene. Ovaj region podrazumeva neka tkiva oko i ispod pazuha i ispod donjeg dela grudnog koša. Ovakav genetski faktor gotovo uvek ukazuje na skori nastanak tumora i primenom profilaktičke mastektomije gotovo i do 100% se smanjuju šanse za nastanak tumora dojke.

Ukoliko sumnjate ili primećujete neke promene na svojim dojkama i okolnim tkivima ili ukoliko želite da se preventivno zaštitite, obratite se nama Klinici Dr Ćirić. Posavetovaćemo Vas i pomoći vam da rešite eventualni problem.

Pogledajte i: Rekonstrukcija dojke, pregled tehnika, priprema za operaciju i postupak

dr bojan ciric klinika

Dr Bojan Ćirić

Trenutna pozicija: Načelnik odeljenja;
Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.
Izbor trenutne pozicije: 1998.
Broj godina iskustva: preko 41 godina.

1987. godine završio Medicinski fakultet u Nišu;
1989. 
položio Stručni ispit za Doktora medicine pred republičkom ispitnom komisijom u Beogradu;
1998. 
godine završio specijalizaciju na temu plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Preporuke

Jako sam zadovoljna uslugom, operacija je prošla u najboljem redu, a osoblje je fantastično!
Jelena Đorđević, pacijent
Sve je prošlo sjajno, imam utisak kao da nisam ni bio na operaciji, osećam se sjajno, a nikad nisam bolje izgledao!
Mirko Petrović, pacijen
Vrhunska usluga, ljubazno osoblje i veliki stručnjaci. Posebno hvala Dr. Ćiriću koji me je uspešno operisao.
Ivan Pavlović, pacijent

Zakažite pregled

Da li želite profesionalni pregled, konsultaciju, savet?

Zakažite pregled u DR ĆIRIĆ i dobićete sve odgovore na vaša pitanja od strane našeg stručnog tima.

Zakazivanje je neophodno! Pregled možete zakazati preko:

OnLine kontakt forme – Otvori stranicu

Viber +381 65 30 66 989
WhatsApp +381 65 30 66 989
E-mail [email protected]